20220118 1828 Anderlecht Wauter Vandenhaute

| Wouter Vandenhaute voert momenteel de rol van 'niet-uitvoerend' voorzitter uit.

Mauve malaise: Vandenhaute opnieuw onder vuur na scherpe getuigenissen

JDK
07/02/2023

In een Humo-artikel, vandaag verschenen, doen enkele anonieme getuigenissen binnen Anderlecht het huidige clubbeleid weer bibberen. Naar ’niet-uitvoerend’ voorzitter Vandenhaute en Peter Verbeke, de voormalige CEO, wordt onder meer verwezen als 'les deux psychopathes’.

De onvrede rond de werkwijze van Wouter Vandenhaute sluimert al enige tijd. Fans eisten al meermaals zijn ontslag en de financiële cijfers duiken steeds dieper in het rood. Ook het verlies van Vincent Kompany als trainer, net als het ontslag van Jean Kindermans, lijken nog niet verteerd.

De getuigenissen in Humo zijn niet mals voor Wouter Vandenhaute en Peter Verbeke. “Ik heb mensen zien huilen”, zou een voormalig werknemer gezegd hebben. Die laatste krijgt als bijnaam ook 'le petit nazi‘ op Anderlecht. Over Vandenhaute wordt gezegd: “Als je je rug naar hem draait, belandt er voor je het weet een mes in.”

Waar liep het mis voor de koersman die paars-wit er bovenop wilde helpen?

Ontslag Kindermans

Voor één van zijn fouten sloeg Vandenhaute onlangs mea culpa. In De Afspraak gaf hij toe dat hij “meer moeite had moeten doen om trainer Vincent Kompany aan boord te houden.” De getuigenissen vinden dat een ironische uitspraak, aangezien Vandenhaute juist degene was die Kompany stokken in de wielen heeft gestoken.

De druppel van de onvrede was het uitgelekte ontslag van verantwoordelijke voor de jeugdopleiding, Jean Kindermans. Geruchten gingen de ronde dat Vandenhaute en Verbeke de opleiding zou willen moderniseren, “meer datagericht”. En de “oldskool” werkwijze van Kindermans paste niet in dat plaatje. Resultaat: C4 in de bus en een opzegtermijn van achttien maanden. Het ontslag bleef ruim een maand onder de radar. Pas wanneer het nieuws naar buiten lekt, beseft de voorzitter hoeveel schade hij - opnieuw - heeft aangericht.

'Ik heb in dezelfde positie gezeten, Wouter. Dit kun je nooit winnen'

Marc Coucke, aandeelhouder van Anderlecht.

Voorzitter Marc Coucke in de tribune van RSC Anderlecht in het Lotto Park

Om hem tegen de woede van de supporters te beschermen, stuurt de raad van bestuur hem aan om een stap opzij te zetten. Vooral aandeelhouder Marc Coucke dringt aan: “Ik heb in dezelfde positie gezeten, Wouter. Dit kun je nooit winnen”, schijnt hij gezegd te hebben.

Niet-uitvoerend voorzitter

Zijn stap opzij als voorzitter lijkt ondertussen ook maar een manoeuvre voor de galerij. Enkele dagen na die mededeling zat hij op eigen houtje blijkbaar al samen met de makelaars van Anouar Ait El Hadj. Het 20-jarige jeugdproduct verliet ondertussen Anderlecht en trok naar concurrent Racing Genk.

Binnen de club neemt er ook niemand zijn rol als ‘niet-uitvoerend’ voorzitter ernstig. “Het zit niet in zijn aard om zich nergens mee te bemoeien”, klinkt het.

Hoge verloning

Als kers op de taart komen nu ook de onwaarschijnlijke hoge verloning en dure uitgaven van Vandenhaute naar buiten. Hij zou via vennootschap Huppeldepup jaarlijks 500.000 euro facturen aan Anderlecht. Een aanzienlijk bedrag, volgens betrokkenen, zeker nu hij niet langer uitvoerend voorzitter is.

'Als je duur wil lunchen, betaal je dat als goedbetaalde voorzitter toch gewoon uit eigen zak?'

Ex-werknemer in Humo

Ook voor zakenlunchen kijkt Vandenhaute niet op een paar euro’s. Wanneer de voorzitter met bijvoorbeeld Verbeke en Kompany gaat lunchen, gebeurt dat steevast in een peperduur Ukkels restaurant. Flessen wijn van 300 euro zijn een gewoonte, rekeningen lopen op tot 2.000 euro en worden steevast ingediend op de club.

Een ex-werknemer reageert daarop in het artikel van Humo: “Leading by example, daar heeft Vandenhaute lak aan. Als je duur wil lunchen, betaal je dat als goedbetaalde voorzitter toch gewoon uit eigen zak? Maar neen, en ondertussen wel klagen over het dure contract van Kindermans.”

Eenzijdig beeld

Wie nog dacht dat de plooien tussen de voorzitter van Anderlecht en de supporters glad gestreken kon worden, mag die gedachte nu in de vuilnisbak kieperen. Volgens de fans is er weinig veranderd binnen de werking van de club sinds Vandenhaute een symbolische stap opzij zette. “We blijven bij ons standpunt dat hij gewoon moet vertrekken”, luidt de boodschap. De komende dagen zullen de supportersgroepen nog samenzitten om verdere acties te bekijken.

Wouter Vandenhaute wou niet reageren op de anonieme getuigenissen in het artikel.

Ondertussen heeft Anderlecht wel kort gereageerd via hun website. "De club wenst zich te distantiëren van het eenzijdige beeld op basis van selectieve en anonieme bronnen", leest de mededeling. Zo beweren dat het artikel onwaarheden bevat en binnen de club is er veel verontwaardiging over het gebruik van sommige termen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni