podcast

#81 Radio Radzinski met Yves Taildeman: over Hauspie, de zeep van Babayaro en Davor Suker

Collega-reporter bij La Dernière Heure Yves Taildeman volgt paars-wit al 27 jaar op de voet. Hij is een vat vol anekdotes en daarover vertelt hij maar al te graag in deze Radio Radzinski. Maar als het over Jan Hauspie gaat, dan wordt er niet gelachen. "Ik wik en weeg nu al zo hard mijn woorden. Als het tot een veroordeling van Hauspie komt, dan vrees ik dat clubs in de toekomst nog minder zullen toelaten."

Yves Taildeman droomt er al op jonge leeftijd van om sportjournalist te worden. Maar hoe begin je daaraan? Wel, voor Yves door op een blauwe maandag naar een open training van de Rode Duivels te trekken op het oude oefencomplex in Kraainem. Daar spreekt hij aan de zijlijn een paar journalisten aan met de vraag wat ze allemaal aan het doen zijn.

Boskamp en de zeep van Babayaro

Een van die ontmoetingen draait uit op een sollicitatiegesprek. Een reporter van Gazet van Antwerpen vertelt hem dat ze bij de krant nog iemand zoeken om Anderlecht te volgen. En zo geschiedde. Niet veel later mag hij op de koffie bij Roger Vanden Stock en Michel Verschueren. Al is het vooral die eerste training van Johan Boskamp die hem voor eeuwig zal bijblijven.

Op een bepaald moment staart Boskamp hem aan en spreekt hij de volgende voor Taildeman legendarische woorden uit. "Zie je die kleine daar. Die was afgelopen weekend nog op de Eroticabeurs. En hij liep daar rond met een zweepje." Het eerste klopt, maar het tweede ontkent hij met klem. Voor Rein die graag zijn sexappeal wil verhogen, klinkt dit als muziek in de oren. Al is er volgens Pico en Godfried toch nog wat werk aan de winkel.

115cf068-20230307celestinebabayarocphotonews.jpg
© PhotoNews
| Celestine Babayaro in actie met Anderlecht tegen Inter Milaan.

Het verhaal met Boskamp is maar een van de vele anekdotes die in deze aflevering de revue passeren. Zo heeft Taildeman ook bijzondere herinneringen overgehouden aan Celestine Babayaro. De Nigeriaan maakt tussen 1994 en 1997 het mooie weer als linksback in het Astridpark.

Wanneer Yves hem op een dag mag interviewen ziet hij plots dat zijn balpen is uitgelopen in zijn broekzak. Maar Babayaro schiet hem meteen te hulp. "Kom mee naar mijn appartement. Ik heb thuis nog wat straffe Nigeriaanse zeep liggen. Er zal van die vlek niets meer overblijven." Maar niets is minder waar. "Het was misschien een beetje beter, maar meer ook niet," zegt Taildeman met een glimlach.

Het bronnengeheim van Hauspie

Met een sportjournalist in huis, kan je natuurlijk niet anders dan ook even de laatste ontwikkelingen in de zaak-Hauspie bespreken. Op 20 maart mag Jan Hauspie zich een eerste keer voor de rechtbank gaan verantwoorden voor zijn vernietigend artikel over het Anderlecht-bestuur in weekblad HUMO.

"Ik wik en weeg nu al zo hard mijn woorden. Als het tot een veroordeling van Hauspie komt, dan vrees ik dat clubs in de toekomst nog minder zullen toelaten. Het is een beetje goedkoop van Anderlecht om meteen te dreigen met een rechtszaak. Ach ja, de tijden zijn veranderd. Vroeger had ik van 95 procent van de selectie de gsm-nummers. Dat is vandaag ondenkbaar."

Hauspie zal zich hoogstwaarschijnlijk achter zijn bronnengeheim verschuilen. En dat kan Taildeman wel begrijpen. "Je kan die mensen niet on the record laten getuigen. Dan kunnen ze zichzelf op sommige plaatsen gewoon niet meer laten zien."

Op de vraag of hij met dezelfde informatie een gelijkaardig artikel zou hebben geschreven moet hij toch even nadenken. "Hoh, ik denk wel dat ik het zou durven. Maar als dat het einde van mijn carrière betekent, dan zou ik wel twijfelen."

Verdedigen tegen Suker en naar de Rue d'Aerschot met Lokomotiv Moskou

Verder in de aflevering vertelt Taildeman nog over zijn ervaringen bij de Rode Duivels. In aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië in 2001 wordt er een voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de leden van de pers van de verschillende landen en enkele (ex-)profvoetballers van beide teams. Als jonge journalist krijgt hij de opdracht om te verdedigen op de Kroatische topscorer aller tijden Davor Suker.

De match eindigt in een 6-6-gelijkspel en Taildeman krijgt van iedereen complimenten. "Maar je mag drie keer raden wie de zes Kroatische doelpunten heeft gemaakt. Daar was ik toch even niet goed van, ook al was hij toen nog prof."

13e9b686-20230307davorsukercphotonews.jpg
© PhotoNews
| Kapitein van de Kroatische nationale ploeg Davor Suker schudt de hand van zijn collega bij de Belgen Marc Wilmots. De WK-kwalificatiewedstrijd in het Koning Boudewijnstadion eindigt in een 0-0-gelijkspel.

Eindigen doen we met een verhaal over de Europese wedstrijd tussen Anderlecht en Lokomotiv Moskou in 2001. Paars-wit krijgt thuis met 1-5 een pak rammel en dat willen de Moskovieten maar al te graag vieren. Op weg naar het centrum komen ze aan de City 2 Yves Taildeman tegen.

Ze vragen hem of hij geen 'girls' weet zijn. En voor dat Taildeman het goed en wel beseft is hij op weg naar de Rue d'Aerschot met vijf jongens van Lokomotiv Moskou in zijn kleine Volkswagen Golf. "Ik wil er wel bij zeggen dat ik zelf braaf naar huis ben gegaan nadat ik hen heb afgezet."

Helemaal aflsluiten doen we met de winnaar van de Sport Super 80 en 'Flowers' van Miley Cyrus.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?