Podcast

#95 Radio Radzinski met Thierry Dailly: over slapende reus RWDM en een vettige Vanderbiest

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/11/2023

Anderlecht is er eindelijk in geslaagd om een Brusselse derby te winnen. Promovendus RWDM werd vorige zondag zonder punten terug naar het Edmond Machtensstadion in Molenbeek gestuurd. Voor Thierry Dailly was het een speciale wedstrijd. In juni werd hij na de titel in 1B aan de deur gezet als voorzitter door de Amerikaanse eigenaar John Textor. “Ik heb bijzonder diep gezeten, maar een derby tegen Anderlecht, daar had ik acht jaar lang naar toegewerkt. Ik wou er dus absoluut bij zijn,” zegt hij in een nieuwe Radio Radzinski.

30 april 2017 en 13 mei 2023. Het zijn twee data die voor altijd een meer dan speciale betekenis zullen hebben voor Thierry Dailly. Op die eerste dag wordt een razendspannende titelstrijd in de derde amateurklasse beslecht na een 4-0-overwinning van RWDM tegen Doornik. Titelconcurrent Rebecq heeft net als de Molenbekenaren evenveel punten, maar ziet een kampioenschapsfeest aan zijn neus voorbijgaan door een slechter doelpuntensaldo.

Abonnementenverkoop zonder stadion

Het is het begin van de wederopstanding van een volksclub die een lange, maar vooral turbulente geschiedenis kent. Van grote successen zoals de landstitel in 1975 en Europees voetbal, tot een heleboel financiële problemen en zelfs faillissementen. Maar een ding is zeker, toch als we Thierry Dailly mogen geloven. “Die quatre lettres magique, die komme altijd terug.”

'In 2015 verkopen we de eerste abonnementen, maar we hadden nog geen stadion. En toch staat er onmiddellijk veel volk. Dan voel je dat RWDM een slapende reus is die niet veel nodig heeft om te ontwaken.'

Thierry Dailly, oud-voorzitter van RWDM

Thierry Dailly, voorzitter van voetbalclub RWD Molenbeek, in het Edmond Machtensstadion

In een sappig taaltje en met de nodige heimwee blikt hij terug op het ontstaan van zijn grote voetbaldroom: RWDM terug naar 1A brengen, daar waar de club volgens Dailly thuishoort.

Het project krijgt vorm in 2014 wanneer hij samen met enkele Brusselse zakenlui het stamnummer van Standaard Wetteren overneemt. Dailly verbindt dat aan zijn ‘quatre lettres magique’ en begint als voorzitter van RWDM 2.0 (of was het nu al 3 of 4.0?) aan een odyssee van acht jaar doorheen de lagere regionen van het Belgisch voetbal.

“In 2015 verkopen we aan de Sippelberg in Koekelberg de eerste abonnementen, maar we hadden nog geen stadion. En toch staat er onmiddellijk veel volk. De eerste dag gaan er bijna 500 abonnementen de deur uit. Dan voel je dat RWDM een slapende reus is die niet veel nodig heeft om te ontwaken.”

(Bekijk hieronder de reportage van BRUZZ over de titel van RWDM in 2017)

Een voetbaldroom spat brutaal uit elkaar

Wakker worden doet RWDM dus een eerste keer met de titel in 2017. “Als ge mij dat hier nog een keer laat horen, dan zet ge mij echt de tranen in mijn ogen. Samen met het kampioenschap vorig seizoen in 1B en de promotie naar eerste klasse zijn dat de twee schuunste momenten uit mijn voetballeven. Maar ja…”

De aarzeling brengt ons in deze Radio Radzinski bij die andere levensbepalende dag. Op 13 mei 2023 katapulteert RWDM zich na een zege tegen de beloften van Anderlecht naar het hoogste voetbalniveau. “Ja, het is niet te beschrijven wat er dan door uw heengaat. Da’s een cocktail van adrenaline en opperste geluk. De bekroning van een levenswerk.”

'Op het moment dat Textor eigenaar wordt van de club, heb ik nooit gedacht dat ik vandaag niet meer als voorzitter van RWDM in de tribune zou zitten.'

Thierry Dailly, oud-voorzitter van RWDM

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM inzet 2

Lang kan Dailly er wel niet van genieten, want eind mei wordt hij door de Amerikaanse eigenaar John Textor opzijgeschoven als voorzitter. “Ja, ik wil daar eigenlijk liever niet al te veel over praten. Da’s gewoon nog te moeilijk. Ik heb echt bijzonder diep gezeten de voorbije maanden.”

“RWDM is als een kind voor mij. Ik heb in 2021 gezocht naar investeerders, omdat er nood was aan vers kapitaal om de stap naar eerste klasse te kunnen zetten. Op het moment dat Textor eigenaar wordt van de club heb ik nooit gedacht dat ik vandaag niet meer als voorzitter in de tribune zou zitten."

John Textor, de Amerikaanse investeerder en eigenaar van RWDM, en voorzitter Thierry Dailly, op 13 mei 2023, meteen na het behalen van het kampioenschap in 1B en de bijhorende promotie naar eerste klasse

| De Amerikaanse eigenaar van RWDM John Textor en toenmalig voorzitter van de club Thierry Dailly vieren in mei van dit jaar samen de titel in 1B. Maar wanneer Textor zichzelf eind mei tot voorzitter laat benoemen komt er een kink in de kabel.

SuperJan geeft paars-wit vleugels

En toch heeft Dailly genoten van de eerste Anderlecht-RWDM in meer dan 20 jaar. “Ja, het was echt fantastisch. De tifo voor de 20ste verjaardag van de Mauves Army was magnifique. Er waait een nieuwe wind door die club en da’s mooi om zien.”

Ook Rein, Godfried en Pico hebben de match van dichtbij gevolgd. Al stond die voor Rein vooral bol van de spanning. ‘Echt goed voetbal heb ik niet gezien, maar door het wedstrijdverloop met het winnende doelpunt in blessuretijd was het natuurlijk wel een mooie avond. Je merkt wel dat Jan Vertonghen heel belangrijk is voor dit elftal. Hij vuurt de troepen aan en geeft zelf de assist voor de 2-1. Ja, dan ben je eigenlijk onmisbaar.”

Vettige praat van Vanderbiest

Daarna zetten we onze trip down memory lane verder met een paar vettige uitspraken van oud-trainer van RWDM Frederik Vanderbiest. Die heeft Godfried meerdere keren de slappe lach bezorgd tijdens interviews na een verloren wedstrijd. Ook Dailly weet dat ‘Fredje’ al eens uit de bocht gaat. “Ja, het is een speciale gast. Ik was zelf meer een smeerlap op het veld dan ernaast.”

Eindigen doen we met de winnaar van het hagelwitte Paul Van Himst-truitje, een nieuwe prijsvraag en de tatoeages van Dailly. Muzikaal afsluiten doen we met ‘Bruxelles’ van Jacques Brel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Thierry Dailly , RSC Anderlecht , RWDM , radio radzinski , Brusselse derby

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni