| Zo leeg was het Koning Boudewijnstadion zaterdagavond.

Achter de schermen van een bekerfinale zonder incidenten: ‘Dit is ook een soort test’

Thijs Roelen
© BRUZZ
02/08/2020

De eerste voetbalwedstrijd met inzet sinds begin maart werd zaterdag in een leeg maar goed bewaakt Koning Boudewijnstadion gespeeld. Royal Antwerp FC won er de Croky Cup ten koste van Club Brugge. “Dit was onze rustigste bekerfinale ooit,” aldus de politie.

Ze zouden overbodig moeten zijn, maar toch staan ze er: iedere paar honderd meter langs het groene hek rondom het Koning Boudewijnstadion houdt een steward een oogje in het zeil. Kwestie van zeker te zijn dat er toch geen verdwaalde Bruggeling of Antwerpenaar het stadion zou binnenglippen. Her en der staan wat politiepatrouilles opgesteld in zijstraatjes. We ontwaren een agent te paard. Voor een bekerfinale zonder publiek is er nog betrekkelijk veel veiligheidspersoneel op de been.

Eerder deze middag werden 3 Antwerp-supporters met boksbeugels op zak administratief aangehouden in de buurt van het Bockstaelplein in Laken. Verder meldt de politie dat zich geen incidenten hebben voorgedaan. “Onze rustigste bekerfinale ooit,” aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Beide clubs hadden dan ook zelf opgeroepen om vooral niet naar Brussel te komen. Er is ook niets te zien of georganiseerd rondom het stadion.

Eenmaal in het stadion klinkt de nineties technomuziek die voor de wedstrijd wordt gespeeld nog net wat holler. Normaal was dit een hete avond geworden: de supporters van Royal Antwerp FC en Club Brugge leven op gespannen voet met elkaar. De pompende beats hadden gevolgd moeten worden door hun geschreeuw en gezang. In de plaats daarvan zijn nu de verschillende commentatoren onversterkt door het hele stadion te volgen. Tv-kijkers worden op het verkeerde been gezet met een geluidsband met supportersgeluiden.

“Het belangrijkste is dat we zo min mogelijk mensen in het stadion hebben en dat de afstandsregels nageleefd kunnen worden”

Pierre Cornez, KBVB

Zo’n 250 mensen zouden er in het stadion aanwezig zijn, was vooraf de schatting. Dat lijken er in de praktijk iets meer te zijn. Zij zitten allemaal verspreid op de eretribune. Een steward kijkt moederziel alleen toe vanaf de tweede ring. Het is in deze setting dat de eerste voetbalwedstrijd met inzet in ons land sinds begin maart wordt afgewerkt.

Coronarichtlijnen

“In zekere zin is deze wedstrijd ook een soort test voor bijvoorbeeld de Memorial Van Damme,” zegt Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). Hij is niet aanwezig bij de finale, maar verblijft op zijn vakantieadres in Italië. De Memorial Van Damme moet 4 september in hetzelfde stadion en op dezelfde coronaveilige manier worden georganiseerd. De schepen is overtuigd van het protocol van de KBVB, die de bekerfinale organiseert. “Zij hebben ons garanties gegeven dat ze dit op een veilige manier kunnen organiseren.”

Alle aanwezigen zitten minstens een stoeltje van elkaar, de looprichtingen staan op de vloer aangegeven, er is geen mixed-zone waar journalisten en voetballers elkaar kunnen spreken, maar enkel een persconferentie. Ook daar staan de stoeltjes anderhalve meter uit elkaar. “Het belangrijkste is dat we zo min mogelijk mensen in het stadion hebben en dat de afstandsregels nageleefd kunnen worden,” zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez. Alle spelers werden ook getest vanaf 48 uur voor de wedstrijd, waarna zij gezamenlijk in quarantaine gingen.

Bekerfinale

| Na het laatste fluitsignaal werd er geknuffeld en gejuicht bij het Antwerp-bestuur.

Toch is er ook kritiek. Viroloog Marc Van Ranst noemt op Twitter de uitzondering op de bubbel van 5 die voor voetbalteams gemaakt is onterecht. Bovendien worden de afstandsregels onder de Antwerpse bestuursleden en sponsoren geschonden wanneer het laatste fluitsignaal door het stadion galmt: knuffels, omhelzingen en zelfs kussen worden niet gespaard.

Gehandschoende bekeruitreiking

Een doelpunt van Lior Refaelov in de eerste helft is de indirecte aanleiding voor de bestuursleden om de regels te schenden. Die treffer zal de enige van de wedstrijd blijven en is voor Antwerp voldoende om de Croky Cup mee naar huis te nemen. De eerste bekerwinst in 28 jaar had normaal gezien een volksfeest in de Sinjorenstad veroorzaakt, maar moet nu officieel in bubbels van vijf gevierd moest worden.

De gehandschoende bekeruitreiking die pas rond de klok van 22u45 plaatsvindt, maakt het voor de spelersbus van The Great Old onhaalbaar om nog voor de avondklok in Antwerpen terug te keren.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Sport, Sporting Flagey, Croky Cup, Koning Boudewijnstadion, Beker van België, bekerfinale, Benoit Hellings

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni