Spookfinale op de Heizel: 'Er wordt voor supporters niets georganiseerd in Brussel'

© PhotoNews
| De wedstrijd wordt zonder publiek gespeeld en fans zijn ook niet welkom in de zone rondom het stadion.

Zaterdagavond spelen Club Brugge en Royal Antwerp FC de bekerfinale voetbal zonder publiek in het Koning Boudewijnstadion. Beide clubs roepen supporters op vooral niet naar Brussel te komen. De politie houdt de situatie in de gaten, maar rekent erop dat supporters het advies opvolgen

Het is de grootste sportwedstrijd die in België georganiseerd zal worden sinds alle sportevenementen na 11 maart werden stilgelegd: de bekerfinale tussen Club Brugge en Royal Antwerp FC van zaterdagavond. Maar buiten enkele hoogwaardigheidsbekleders en journalisten, zal niemand die wedstrijd live kunnen bekijken; grote bijeenkomsten blijven immers verboden. Het zal dus stil blijven in en rondom het Koning Boudewijnstadion.

Beide clubs hebben hun supporters opgeroepen de wedstrijd thuis in kleine kring via de tv te volgen. Toch naar de Heizel komen, wordt ten strengste afgeraden. "Daar zal ook niets te zien zijn: er is niets georganiseerd voor supporters die daar de wedstrijd zouden willen volgen," aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Normaal gezien had de politie met veel personeel aanwezig moeten zijn bij de clash tussen Brugge en Antwerp, twee clubs met een van oudsher verhitte onderlinge relatie. Nu is dat anders: "We hebben wel personeel in reserve klaarstaan, maar dat is niet uitzonderlijk. We zullen ook wel patrouilleren in de buurt op de naleving van de coronamaatregelen. Maar voorlopig hebben we geen signalen ontvangen dat supporters toch zouden afzakken naar de Heizel.

De politie volgt de situatie uiteraard verder op en staat in overleg met de twee clubs en de voetbalbond KBVB die de finale organiseert: "Het commandocentrum waarin we bij een normale voetbalwedstrijden alles zouden opvolgen, is ook nu operationeel," aldus Van de Keere.

250 aanwezigen

De KBVB is verantwoordelijk voor wat er in het stadion gebeurt en heeft strenge maatregelen genomen om het aantal aanwezigen zoveel mogelijk te beperken en de afstandsregels te respecteren. "Er zullen zo'n 50 journalisten worden toegelaten, waar de perstribune plaats biedt aan 300 mensen," aldus KBVB-woordvoerder Pierre Cornez. "De ploeg die de tv-uitzending verzorgt is uiteraard aanwezig, al bevinden de meesten van hen zich buiten het stadion. Verder zijn er wat leden van de bond en de staf van beide ploegen. Er is ook veiligheidspersoneel voorzien, zoals altijd. Al zullen dat uiteraard minder mensen zijn dan wanneer we 45.000 toeschouwers ontvangen."

Hoeveel mensen er in totaal aanwezig zullen zijn, kan Cornez niet zeggen. Het Laatste Nieuws berekende dat het er zo'n 250 zouden zijn.

Geluidsband

Het Koning Boudewijnstadion is doorgaans al niet het toonbeeld van een sfeervol stadion, maar zonder publiek wordt het er wel heel kil. Volgens Cornez zal de VRT naar Engels voorbeeld echter een geluidsband met stadiongeluiden aanzetten. Er zullen supportersgeluiden te horen zijn die zich aanpassen aan de wedstrijdsituatie.

Hoe dat in de praktijk uitpakt, valt nog af te wachten. Al bleek de geluidsband die in de Engelse Premier League gebruikt werd behoorlijk levensecht te klinken. Alles om de bekerfinale ten tijde van een pandemie toch maar het cachet te geven die hij eigenlijk verdient.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?