De spelers van Crossing wonnen vorig seizoen nog de beker van Brabant, nu zijn ze kampioen ze een ongewone kampioen in eerste provinciale.

Amateurcompetities voetbal stopgezet, Ganshoren en Crossing Schaarbeek kampioen

MV
© BRUZZ
27/03/2020

De crisiscel van de Belgische voetbalbond beslist om alle competities stop te zetten wegens het coronavirus. Er worden geen matchen meer gespeeld, de kampioen en dalers zijn bekend. FC Ganshoren is kampioen in derde amateurklasse, Crossing Schaarbeek promoveert dan weer als kampioen in eerste provinciale naar derde amateurklasse. Ook de dames van RSC Anderlecht pakken een tweede titel op rij.

Na twee jaar op een zucht van de titel te stranden is Crossing Schaarbeek kampioen in eerste provinciale. “Het is vreemd om op deze manier kampioen te spelen, we hadden die laatste acht wedstrijden graag nog willen spelen”, klinkt het bij Crossing Schaarbeek-voorzitter Erdal Sevik. “Je suis à moitié heureux, want gezondheid gaat voor in deze tijden.”

Kompany viert twee keer

Crossing promoveert dus naar het nationale niveau, de derde amateurklasse. In die reeks ziet de Schaarbeekse ploeg een Brusselse ploeg vertrekken, want FC Ganshoren pakt er de titel en speelt volgend seizoen in de tweede amateurklasse.

Door het coronavirus kent het verbeten duel om de eerste plaats in derde amateur tussen Ganshoren en RSD Jette zo een wrang einde. Al krijgt Jette wel een troostprijs, want als beste tweede van de Franstalige derde amateurreeksen stijgt het alsnog naar tweede amateur.

Andere Brusselse kampioenen bij de eerste ploegen zijn FC Forest en RSD Jette B, beiden uit derde provinciale.

FC Forest is een club van het project 'BX represent' van Anderlecht-icoon Vincent Kompany. En Kompany heeft nog een tweede reden om te juichen, want de damesploeg van RSC Anderlecht is voor het tweede jaar op rij landskampioen van België.

"We hebben bij Crossing afgesproken om te roepen door het raam om onze titel te vieren. De filmpjes ervan zullen we dan delen met elkaar op WhatsApp."

Erdal Sevik, voorzitter Crossing Schaarbeek

Waterkans RWDM

In de eerste amateurklasse, de reeks van RWDM, is Deinze kampioen. De Oost-Vlamingen telden trouwens maar liefst twintig punten voorsprong op het nummer twee in de stand.

Molenbeek maakt nog een waterkans op promotie naar eerste klasse B, maar enkel als de clubs Oostende, Roeselare én Lokeren door financiële problemen naar het amateurvoetbal verwezen worden. Dat scenario kan zich pas voltrekken als de finalisten uit 1B, OHL en Beerschot, allebei gepromoveerd worden naar 1A. Een waterkans dus. Die waterkans kan wel toenemen indien Seraing of Patro Eisen, die beiden boven RWDM eindigden in het klassement, geen licentie voor 1B zouden krijgen.

Vieren via WhatsApp

Mogelijk maken er nog enkele ploegen die tweede eindigden in hun reeks aanspraak op promotie, dat maakt de voetbalbond de komende dagen nog bekend. Over de reeksen 1A en 1B wordt volgende week een beslissing verwacht.

Rest nog de vraag: hoe vier je in hemelsnaam een 'coronakampioenschap'? "Na het applaus voor de zorgverleners om kwart over acht vanavond, hebben we bij Crossing afgesproken om te roepen door het raam voor onze titel. De filmpjes ervan zullen we dan delen met elkaar op WhatsApp", besluit clubvoorzitter Sevik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Voetbal , KBVB , derde amateurklasse , FC Ganshoren , Crossing Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni