Philippe Bormans (Union Saint-Gilloise), Thierry Dailly (RWDM) en Michael Verschueren (RSC Anderlecht)

| Philippe Bormans (Union Saint-Gilloise), Thierry Dailly (RWDM) en Michael Verschueren (RSC Anderlecht). De drie Brusselse voetbalclubs nemen allemaal andere financiële maatregelen om het hoofd boven water te houden tijdens deze coronacrisis.

Longread

Corona treft voetbalclubs: RWDM tijdelijk werkloos, Union wacht af

Godfried Roelant
© BRUZZ
26/03/2020

Het coronavirus treft ook de vaderlandse voetbalcompetities. De financiële gevolgen bij de Brusselse clubs zijn op dit moment moeilijk in te schatten. Allemaal nemen ze andere maatregelen om de schade te beperken. “Deze crisis zal ons een paar honderdduizend euro kosten, maar dat is nu niet het belangrijkste”, licht RWDM-voorzitter Thierry Dailly toe.

CEO van voetbalclub Anderlecht Karel Van Eetvelt kwam eergisteren naar buiten met zijn financieel coronaplan. Hij verkondigde dat de club ‘solidair zou omspringen met de crisis’. Concreet betekent dat dat de medewerkers worden ingeschreven op de ondertussen lange lijst van tijdelijke werklozen in ons land. Van de spelers zelf wordt gevraagd om een inspanning te leveren en één maandloon af te staan, om vanaf april weer normaal uitbetaald te worden. Op jaarbasis komt dat neer op een loonverlies voor de spelers van iets meer dan acht procent. Alles samen moet dat een besparing opleveren van 'een paar miljoen euro', aldus Van Eetvelt.

Dat Van Eetvelt er niet voor koos om de spelers op technische werkloosheid te zetten, komt omdat die voor profvoetballers door hun lage bijdragen aan de sociale zekerheid maar 800 euro netto zou bedragen. Bovendien verklaarde de CEO in zijn persmededeling dat die regeling ook een aantal ‘juridische risico’s verbonden aan tijdelijke werkloosheid moet indekken’. Volgens advocaat Sébastien Ledure, gespecialiseerd in het sportrecht, wil de voormalige Unizo-baas daarmee de kans om deze regeling achteraf te betwisten zo goed als onmogelijk maken.

Addertje onder het gras

“Aan tijdelijke werkloosheid zijn drie voorwaarden verbonden. Het kan ingeroepen worden bij een onvoorziene gebeurtenis, met aan de basis een externe factor, die onomkeerbaar is. Het is bij die laatste voorwaarde dat er een addertje onder het gras schuilt.”

"Bij een hervatting van de competitie zouden spelers de onomkeerbaarheid van de tijdelijke werkloosheid in vraag kunnen stellen. Dat willen ze bij Anderlecht waarschijnlijk vermijden"

Sébastien Ledure, sportadvocaat

“De overheid heeft nu een zachte lockdown opgelegd tot en met vijf april. Wat daarna zal gebeuren, is officieel nog altijd niet duidelijk. Bij een eventuele hervatting van de competitie, wat onwaarschijnlijk lijkt, zouden spelers de onomkeerbaarheid van de tijdelijke werkloosheid in vraag kunnen stellen. Dat willen ze bij Andelecht waarschijnlijk vermijden. Daarom wordt in een onderling akkoord een regeling getroffen, wat neerkomt op een onweerlegbare aanpassing van het contract.”

“En die kan je genereus noemen. Want ik acht de kans groot dat de spelers van paars-wit twee maanden uitbetaald zullen worden om niet te voetballen. De besparing had met tijdelijke werkloosheid misschien nog groter kunnen zijn, maar nu houd je je werknemers wel tevreden. Je moet er in de zomer toch weer mee verder. Al is niet iedere club daarvan overtuigd. Bij voetbalclub Standard kiezen ze bijvoorbeeld bewust voor een scenario met tijdelijke werkloosheid.”

RWDM: iedereen technisch werkloos

Bij RWDM zijn ze in tegenstelling tot Anderlecht sinds 16 maart wel overgeschakeld op een systeem van tijdelijke werkloosheid. “Wij zijn van een andere orde dan Anderlecht, en dus kon ik niet anders dan tijdelijke werkloosheid inroepen voor zowel de spelers als alle andere medewerkers”, vertelt voorzitter Thierry Dailly.

“Het is moeilijk te zeggen wat de financiële gevolgen zullen zijn van deze crisis. Ik schat dat we zullen achterblijven met een verlies van een paar honderdduizend euro, maar dat is nu niet het belangrijkste. Iedereen zit in de problemen, ook onze sponsors. Ik voel er mij niet goed bij om nu facturen op te sturen.”

"Ja, wij voldoen aan de voorwaarden voor 1B en hebben aan het begin van het seizoen een licentiedossier voor die reeks ingediend. Maar of dat ook betekent dat we zullen stijgen, valt af te wachten"

Thierry Dailly, voorzitter RWDM

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM inzet 2

De sterke man binnen het bestuur van de Molenbeekse club verbaast er zich ook over dat mensen nu nog bezig zijn met het voetbal. "Ik ben er echt door geshockeerd. Elke dag sterven er in Italië meer dan 500 mensen. We moeten nu in de eerste plaats zien dat iedereen geneest en de rest gezond blijft. Het voetbal zal dan in de zomer of erna wel volgen.”

En dat kan dan wel eens met RWDM in een hogere reeks zijn. Want door de uitgestelde promotiefinale in 1B bestaat de kans dat zowel Oud-Heverlee Leuven als Beerschot stijgen naar 1A. Dat houdt in dat er niet één, maar twee ploegen rechtstreeks zouden stijgen naar 1B. Door de financiële perikelen bij Lokeren, Roeselare en KV Oostende kan dat aantal zelfs nog oplopen. Maar aan die speculatie doet Dailly niet mee.

“Het is zinloos om daar nu iets over te zeggen. Ja, wij voldoen aan de voorwaarden voor 1B en hebben aan het begin van het seizoen een licentiedossier voor die reeks ingediend. Maar of dat ook wil zeggen dat we zullen stijgen, valt af te wachten. Koploper Deinze lijkt voorlopig de enige zekerheid. We zullen wel zien.”

Union richt blik op volgend seizoen

In het Dudenpark lijkt de focus al op volgend seizoen te liggen. In vergelijking met Anderlecht en RWDM kon Union als enige Brusselse club wel al zijn reguliere competitie volledig afwerken. In april volgen normaal gezien nog een pak Play-off 2-wedstrijden, maar in deze periode van het jaar staat het voetbal er sowieso op een laag pitje.

"In april staat het voetbal hier sowieso op een laag pitje. Wij hebben daarom besloten om niemand in te schrijven als tijdelijk werkloos. Dat zou toch wat hypocriet zijn"

Philippe Bormans, CEO Union

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

“Wij hebben daarom besloten om niemand in te schrijven als tijdelijk werkloos. Dat zou toch wat hypocriet zijn. Heel wat mensen binnen de club focussen zich nu op projecten die zijn blijven liggen. Spelers trainen uiteraard niet meer in groep, maar doorlopen een individueel programma. Als de federale overheid de huidige situatie na 5 april verlengt, dan zullen we op dat moment wel bekijken wat we doen”, zegt CEO Philippe Bormans.

Financieel lijkt de schade voor l’USG al bij al mee te vallen. “Als Play-off 2 definitief niet meer gespeeld wordt, waar we lijken op af te stevenen, dan lopen we wel wat ticketinkomsten mis. Maar daar tegenover staat dan weer dat we geen winstpremies moeten uitbetalen. Als dit geen maanden meer duurt, ben ik ervan overtuigd dat we hier zonder al te grote kleerscheuren uitkomen.”

‘Maak kruis over dit seizoen’

De ProLeague, de vereniging van Belgische profclubs, beraadt zich momenteel over een oplossing voor de huidige voetbaljaargang. Bormans is ook lid van de raad van bestuur van de ProLeague en als het van hem afhangt wordt er best zo snel mogelijk een kruis gemaakt over dit seizoen.

“Dat lijkt me logisch. Begin volgend seizoen in 1A met OHL en Beerschot, en laat er daarna drie zakken. Dat schept duidelijkheid, die kan er dan ook van bovenaf vanuit de UEFA komen wat betreft de verdeling van de Europese plaatsen”, aldus Bormans nog, die een eventuele kraker tegen RWDM in 1B wel ziet zitten. “Als RWDM stijgt, dan levert dat virus met opnieuw een Brusselse derby toch nog iets positiefs op.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Veiligheid, Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, RWDM, Union, coronavirus, Sébastien Ledure, financiele maatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni