Ambitie genoeg voor de Royal Daring Tennis Hockey Club uit Molenbeek

© Marc Gysens
U las het vorige week in deze kolommen: de mannenploeg van Royal Daring Tennis Hockey Club zit na zeven jaar weer in de eredivisie. Tijd voor een blik achter de schermen.

"Daring is altijd al de toonaangevende hockeyploeg geweest in het westen van Brussel," vertelt medevoorzitter Amaury de Laveleye (30). "Sinds de oprichting in 1922 heeft de club altijd in een van de twee eerste divisies gespeeld. Na zeven jaar zwoegen in de voorkamer van de eredivisie en vier mislukkingen in de barragematchen mogen we eindelijk opnieuw bij de top spelen."
De kloof tussen de twee sterkste divisies wordt net als bij andere sporten steeds groter, zowel sportief als financieel. Een paar jaar geleden veranderde de club daarom het geweer van schouder. "Twee jaar geleden werd een sterkere staf aangesteld en er werden ook een paar buitenlanders aangetrokken, onder meer de Argentijn Ignacio Quiles en de Australiër Jake Burns." Daarnaast heeft Daring vooral Brusselaars in de rangen. Met de promotie zal er een kwaliteitsinjectie nodig zijn, en die zal deels dankzij buitenlanders gebeuren. Maar: "De jeugd blijft de basis. Heel wat spelers zijn opgeleid bij ons en doorgegroeid naar de eerste ploeg. In het verleden zijn heel wat jongeren vertrokken omdat ploegen uit de eredivisie interesse toonden. Dat is frustrerend. Nu proberen we de beste combinatie tussen jongeren en buitenlanders te vinden."

De Molenbeekse hockeyclub telt 350 leden, onder wie een tweehonderdtal jongeren. Dankzij de groeiende bekendheid van de sport en de goede resultaten van de nationale ploegen blijven die aantallen stijgen. "Hopelijk gaan we snel naar vierhonderd. Dat kan, we zijn er klaar voor. We hebben een goed contact met de gemeente, die volledig achter ons staat, zowel op het vlak van subsidies als infrastructuur. Normaal gezien zullen we voor het seizoen 2012-'13 trouwens een nieuw veld ter beschikking hebben."

"De sfeer bij ons is heel familiaal. Er spelen verschillende generaties binnen de club. Het mooie kader (aan de Kasteellaan, achter het kerkhof, red.) draagt daartoe bij, het zorgt meteen voor een gezellige sfeer." Maar een goede en gezellige sfeer volstaat natuurlijk niet om aan de top mee te draaien, dat beseft de medevoorzitter ook wel. Het zal een seizoen knokken worden om het debacle van zeven jaar geleden te doen vergeten. "We hadden toen niet echt de middelen, en geen echt project; we hebben dat seizoen dan ook geen enkel punt gepakt. Dat mag niet opnieuw gebeuren, daartegen wapenen we ons."

"Het zal heel moeilijk worden. Natuurlijk dromen we van de titel en de Champions League... - maar laten we eerst maar eens een vaste stek afdwingen in de top zes. Ambitie is er alvast genoeg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?