| Lior Refaelov (archiefbeeld)

Anderlecht bereikt haar veertiende bekerfinale: 'Brusselse publiek gaf ons enorme boost'

© Belga - BRUZZ
04/03/2022

Anderlecht heeft zich donderdag dankzij een 3-1 zege tegen Eupen in de terugwedstrijd van de halve finales geplaatst voor de finale van de Beker van België. Het is voor paars-wit haar eerste bekerfinale sinds 2015.

De negenvoudige bekerwinnaar verloor zeven jaar geleden na een spannende finale met 2-1 van rivaal Club Brugge. Lior Refaelov, momenteel aan de slag bij de Brusselaars, was destijds de boeman met de winnende treffer voor Club in de toegevoegde tijd.

De laatste eindzege in de Croky Cup dateert van 2008. Toen won Anderlecht in de finale met 3-2 van AA Gent, ook dit jaar de tegenstander. Voordien schreef paars-wit de Beker van België ook al op haar palmares in 1965, 1972, 1973, 1975, 1976, 1988, 1989 en 1994.

De finale van de Beker van België wordt op zaterdag 16, zondag 17 of maandag 18 april afgewerkt. De definitieve datum wordt bekendgemaakt na een bespreking met de rechtenhouder en de betrokken clubs.

Rol van het Brusselse publiek

Anderlecht-coach Vincent Kompany onderlijnde na de zege de rol van het Brusselse publiek. "Het was als tijdens de grote Europese avonden", zei Kompany op de persbabbel na de partij.

De spelers werden voor de match al door een duizendtal supporters onthaald met Bengaals vuurwerk. In een uitverkocht Lotto Park drukte paars-wit Eupen vervolgens snel naar een achterstand. "Als speler is het zo belangrijk om een sterke twaalfde man te hebben", legde Kompany uit. "Dat gaf ons een enorme boost en was een groot voordeel voor ons."

"Het doet goed weer in de finale te staan", erkende Kompany. "Een club als Anderlecht moet altijd spelen voor de prijzen. Het is ook heel mooi voor de supporters. Ik hoop dat ze een mooi moment zullen beleven in een vol Koning Boudewijnstadion."

Collectieve kracht

Lior Refaelov was na zijn twee goals in de heenmatch ook in het terugduel belangrijk met twee assists. "Hij is zowel op als naast het terrein heel belangrijk voor ons", bevestigde Kompany. "Statistieken zijn belangrijk in het moderne voetbal, maar ik kijk ook naar het werk dat hij levert. Hij heeft een grote impact op ons spel, maar zo zijn er nog jongens. We hebben vandaag nog eens onze collectieve kracht getoond."

Ondanks de kwalificatie houdt de T1 van Anderlecht wel de voetjes op de grond. De strijd om de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League is nog volop aan de gang. "De match van zondag tegen Oostende is daarbij heel belangrijk", eindigde hij. "Nadien wachten ons nog verschillende topmatchen. Ik ben blij met de kwalificatie voor de finale, maar we willen de reguliere fase van de competitie ook nog op de best mogelijke manier beëindigen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni