| Vertonghen en Augustinsson vechten een kopduel uit met Standard-verdediger Fossey.

Anderlecht bezwijkt in tweede helft van bizarre klassieker

© BRUZZ
22/10/2023

RSC Anderlecht verloor zondagavond in een spectaculaire klassieker met 3-2 van Standard. Voor rust leek een zevende competitiezege van paarswit in kannen en kruiken, maar meteen na de pauze gingen de Brusselaars verrassend hard onderuit. Daardoor loopt leider Union verder uit. Paarswit volgt nu op vier punten van de stadsgenoot.

Dinsdag zal het precies een jaar geleden zijn dat Felice Mazzù ontslagen werd als trainer van Anderlecht. Die beslissing kwam er na een grimmige en voor paarswit ook heel teleurstellende wedstrijd in Sclessin tegen Standard. Zondagavond kregen de Brusselaars opnieuw een opdoffer te verwerken in het stadion van de eeuwige rivaal.

Hoe anders evenwel zou de avond zijn verlopen mocht kort voor rust het derde doelpunt van Anderlecht (het tweede van de Deen Dreyer) niet afgekeurd zijn geweest voor voorafgaand handspel van Leoni. Na een relatief lastig begin had Anderlecht het duel immers helemaal naar zich toegetrokken, mede door toedoen van blunders van enkele Standard-spelers. Paarswit profiteerde volop van de cadeaus met net voor het halfuur, en kort na elkaar, twee prima treffers van Dolberg en Dreyer. Het moet gezegd, zo weifelend Anderlecht vorig jaar acteerde voor het doel van de tegenstander, zo dodelijk efficiënt speelt het dit seizoen - bij tijd en wijle moet gezegd.

Toen na ingrijpen van de VAR de 0-3 niet doorging, leek dat niet meteen voor een kentering te zorgen. Vol zelfvertrouwen en met uitzicht op een zege die paarswit tot op één punt van leider Union zou brengen, gingen Riemer en co. de kleedkamer in. Wat zich daar heeft afgespeeld zal de geschiedenis moeten uitwijzen. Hoe dan ook, van bij de aftrap van de tweede helft speelde Standard met het mes tussen de tanden en leek Anderlecht ineens te wankelen. Gevolg: drie Luikse doelpunten in minder dan negen minuten.

Alzate, Kawabe en Ngogy waren de beulen met dienst. Bij het eerste en derde Luikse doelpunt leek er even handspel mee gemoeid, maar daar was na bestudering van de beelden door de VAR geen sprake van. Riemer probeerde na ruim een uur nog te toveren met een driedubbele wissel: Stroeykens, Hazard en Dreyer werden vervangen door Arnstad, Amuzu en Vazquez, maar de remonte van de Luikenaars en de bijhorende sfeer in het kolkende stadion hadden ook voor mentale schade gezorgd bij de recordkampioen uit Brussel.

Ook van de zeven minuten extra tijd wist Anderlecht geen gebruik te maken. Integendeel, Debast en Schmeichel slikten nog een gele kaart, wat de frustratie over de even spectaculaire als bizarre gebeurtenissen in het vierde kwartier alleen maar deed toenemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RSC Anderlecht , Kasper Dolberg , anders dreyer , Anderlecht-Standard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni