Anderlecht boekt eerste overwinning dankzij Saelemaekers

© Photonews
| Saelemaekers wist met zijn vreugde geen blijf na zijn doelpunt.

Daar is ie dan: de eerste overwinning van Anderlecht dit seizoen. Tegen Standard stonden de jonkies op en fleurde Saelemaekers zijn eerste basisplaats onder het Kompany-regime op met een knap doelpunt. Anderlecht klimt zo weg uit de laagste regionen van het klassement en kan zo voor de eerste keer een driepunter koppelen aan de nieuwe voetbalfilosofie die in het Astridpark heerst. En dat deed zichtbaar deugd.

Paars-wit begon alweer met een onuitgegeven elftal aan de wedstrijd. Door de blessure van Kompany en de ziekte van Nasri kwamen Cobbaut en Saelemaekers aan de aftrap. Ook Thelin en Gerkens mochten starten, Vlap was – verrassend – het kind van de rekening. Chadli mocht de kapiteinsband omgorden in afwezigheid van Kompany, die zelf uiteindelijk gewoon plaats vatte in de tribune en de coaching dus overliet aan Simon Davies.

Standard stond meteen heel hoog te pressen en loerde duidelijk op een foutje bij het uitvoetballen in de verdediging. Paars-wit liet het niet aan zijn hart komen en tikte lustig rond in de intussen vertrouwde stijl die Kompany zo na aan het hart ligt. Mooi en verzorgd allemaal, maar dan mag het wel niet fout gaan. Na dom balverlies van Cobbaut kon Carcela aanleggen, maar zijn schot zoefde uiteindelijk ver naast. Daarvoor was er al eens een alerte Sardella – met 17 lentes een van de jonkies die een heel volwassen wedstrijd speelde - nodig om een schot uit de voeten te halen van diezelfde Carcela na een listige vrije trap.

Penalty door de neus geboord

Paars-wit werd gaandeweg wel duidelijk de betere, al was het tot de 17de minuut wachten op de eerst doelrijpe kans. Chadli kon de boogpass van Saelemaekers op de volley nemen, maar die hobbelde uiteindelijk ongevaarlijk in de armen van Bodart. Even later leek het wel prijs na een duidelijke penaltyfout op Gerkens. Die kreeg het hoofd van Standard-verdediger Bokadi vol in het gezicht in de zestienmeter en had minutenlang verzorging nodig, maar de VAR kwam vreemd genoeg niet tussenbeide. Zeker na de herhaling leek ons dit altijd een penalty: Bokadi raakte geen bal en was duidelijk te laat. Toch liet Delforge de bal gewoon aan doelman Bodart.

Tifo RSCA
© BRUZZ
| De paars-witte aanhang had een sobere, maar mooie tifo in gereedheid gebracht voor deze Clasico.

Niet getreurd, want Anderlecht bleef druk zetten en kreeg loon naar werken. Verschaeren hield de bal goed bij aan de cornervlag en vond Chadli, die met een geniaal hakje Saelemaekers op weg naar doel zette. Die legde de bal netjes in de hoek: 1-0. Saelemaekers wist met zijn vreugde geen blijf – het was ook nog maar het vierde paars-witte doelpunt van dit seizoen – maar Anderlecht moest meteen alert zijn voor de counters van Standard. Gerkens kon de gelijmaker nog net beletten met een geweldige verdedigende inspanning, maar het werd wel meteen zijn laatste wapenfeit. De botsing met Bokadi zinderde duidelijk nog na, Vlap kwam zo dan toch in het veld. Die laatste liet zich meteen opmerken met een schot uit de tweede lijn, de vuisten van Bodart brachten redding. Anderlecht bleef aandringen en kreeg net voor rust ook nog een gigantische kans om verder uit te lopen, maar opnieuw Vlap kopte de perfecte voorzet van Saelemaekers met een zweefduik naast.

De beslissing om geen penalty te fluiten kan er bij velen niet in.

Applaus rolt van de banken

Ook in de tweede helft legde Anderlecht vlotte combinaties op de mat, maar Standard kwam wel scherper uit de kleedkamer. Gelukkig voor Anderlecht leverde dat niet al te veel doelgevaar op, al moest Van Crombrugge wel een vrije trap van Mpoku uit de kruising ranselen. Anderlecht bracht met Lokonga en Amuzu frisse en snelle benen in de rangen en kreeg enkele keren de kans om uit te breken, maar het schortte telkens aan de laatste pass. Amuzu kreeg een kleine tien minuten voor affluiten nog de beste kans en kon alleen op doelman Bodart af, maar de kleine winger legde de bal net naast de paal. Voor het eigen doel werd het nog een paar keer heet, maar deze keer zou Anderlecht de drie punten niet meer laten ontsnappen. Het thuispubliek genoot zichtbaar van het spel én van het resultaat tegen de aartsvijand uit Luik en kreeg ook nog een thunderclap en een ereronde cadeau - is RSCA 2.0 nu dan echt vertrokken?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?