| Santini scoorde de tweede treffer van Anderlecht.

Anderlecht boekt eerste zege onder Fred Rutten

TDN
27/01/2019

Fred Rutten heeft zondag zijn allereerste overwinning als coach van Anderlecht gevierd. De Brusselaars zetten in het eigen Astridpark de bezoekers uit Eupen opzij met 2-1. RSCA kwam op achterstand, maar youngster Yari Verschaeren en debutant Peter Zulj loodsten paars-wit voorbij de Oostkantonners.

Voorzitter Marc Coucke was jarig en dus presenteerde kersvers coach Fred Rutten een onuitgegeven elftal. Na de aftrap van RSCA-legendes Jacky Munaron en Morten Olsen begonnen onder meer Yari Verschaeren en Alexis Saelemaekers aan de partij. Nog steeds afwezig: Trebel en Dimata, en ook Amuzu ontbrak door schorsing.

Dominant Anderlecht ontsnapt

Anderlecht eiste in de openingsfase de bal op, maar de Eupense doelman Van Crombrugge écht zwaar op de proef stellen, lukte niet. Eupen had aan een kans genoeg om de ban te breken. Na een rush van Gnaka schoof Mamadou Fall de 0-1 op het halfuur binnen.

Luttele minuten later kroop paars-wit door het oog van de naald. Na een flater van Didillon legde diezelfde Fall de 0-2 panklaar voor Toyokawa, maar de Japanse spits wrong de mogelijkheid vakkundig de nek om. Door het oog van de naald, heet dat. Verschaeren - een lichtpunt voor de Brusselaars - liet de gelijkmaker op slag van rust liggen.

Debutant Zulj

Na een weinig overtuigende eerste helft gooide coach Rutten de Oostenrijkse draaischijf Peter Zulj voor de leeuwen. Die luisterde zijn debuut voor RSCA op met een assist. Uitblinker Verschaeren werkte de Oostenrijkse tik al even fraai af: 1-1.

Anderlecht was nu helemaal op stoom en ging op zoek naar een tweede treffer. De Eupense goalie hield de kopbal van Kara en het schot van Verschaeren nog tegen, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven op de nekslag van Santini. Paars-wit na 60 minuten op voorsprong.

Goede zaak in klassement

Eupen was nadien niet meer bij machte om het Anderlechtse blok te breken. Fred Rutten is er in zijn korte tijd op Neerpede wel in geslaagd om een organisatie op poten te zetten. Hij slaakte wel een zucht van opluchting toen Essende recht op Didillon besloot. Dichter waren de bezoekers niet bij de gelijkmaker geweest.

In de slotminuten kon Doku de match helemaal dooddoen, maar de piepjonge invaller liep buitenspel en moet zo nog even wachten op zijn eerste doelpunt in eerste klasse. Voorzitter Coucke mocht zijn 54e verjaardag vieren met een overwinning.

In de stand doet paars-wit een goede zaak. Leider Genk en concurrenten Standard en Antwerp lieten punten liggen, en dus dicht paars-wit de kloof. Met 37 punten en de vijfde plaats is een ticket voor play-off 1 wel nog steeds niet binnen.