Nieuw jaar, nieuwe trainer, nieuwe nederlaag voor Anderlecht

© Photo News
| Anderlecht begint het nieuw jaar met een nederlaag.

RSC Anderlecht begint 2019 in mineur. In de eerste wedstrijd onder leiding van coach  Fred Rutten gingen de Brusselaars met 1-0 onderuit bij AA Gent. Toch al de achtste nederlaag van het seizoen. De top zes en play-off 1 komen stilaan in gevaar.

Nieuw jaar, nieuwe gezichten. Voorzitter Marc Coucke zat in de eerste match van 2019 niet langer naast zijn maatje Luc Devroe. In de skyboxen van de Gentse Ghelamco Arena nam kersvers sportief directeur Frank Arnesen zijn plaats in.

Onuitgegeven verdediging

Ook Fred Rutten nam voor het eerst de honneurs waar bij RSCA. De Nederlandse oefenmeester kon nog niet rekenen op het Oostenrijkse wonderkind Zulj, en ook Trebel en topschutter Dimata raakten niet fit. Santini moest dan maar voor doelpunten zorgen, Kums droeg de aanvoerdersband.

In de verdediging verloren youngsters Bornauw en Saelemaekers hun plek. De viermansdefensie bestond uit Milic, de teruggekeerde 'King Kara', verloren zoon Obradovic en Najar. Op het middenveld vatten Kayembe, Kums en Gerkens post. De flanken waren het speelterrein van Bakkali en Amuzu.

Ruttens elftal begonnen weifelend op bezoek bij AA Gent. De Buffalo's drukten paars-wit op de eigen helft. Sorloth - een spits gehaald bij Crystal Palace - wilde dolgraag scoren bij zijn debuut en vergat de binnentikker voor ploegmaat Yaremchuk klaar te leggen. Anderlecht slaakte een zucht van opluchting.

Doelmannen onderscheiden zich

Even later moest doelman Didillon zelf de meubelen redden. Kums verloor het leer aan Odjidja na een snertpass van Milic, maar met een ultieme reflex hield Didillon de thuisploeg van de openingstreffer. Aan de overzijde testte Kums de vuisten van nieuwkomer Kaminski.

Na 25 minuten had paars-wit het evenwicht hersteld, en via Bakkali zelfs voor de beste kans van de match getekend. Amuzu stuurde zijn spitsbroeder op de counter het diepe in, maar opnieuw stond Kaminski in de weg. De nieuwe keeper van Gent zette zijn voet naast die van Didillon.

20190120_FredRutten_Anderlecht_PhotoNews
© Photo News
| Fred Rutten mocht voor het eerst de honneurs waarnemen bij RSCA.

In de tweede helft kreeg Najar dé kans op het gekste doelpunt van het seizoen. Odjidja ging bij een hoekschop bijna op de bal liggen. Terwijl iedereen anticipeerde op een fluitsignaal van de ref, trapte Najar tegen het leer. Pech, onnauwkeurigheid of medelijden: Najar trapte naast.

Jeugdig onbezonnen

Aan de overzijde toonde Yaremchuk hoe het wel moest. Maar de spits van AA Gent stond een meter buitenspel, en dus stond er na 60 minuten nog steeds de brilscore op het bord. Nog eens tien minuten later was Yaremchuk daar opnieuw vanuit buitenspel. Het was niet nodig, maar Didillon pakte uit met een schitterende parade.

Het slotkwartier moest Anderlecht volmaken met tien man, na een jeugdzonde van Amuzu. De jonge flankaanvaller liet zich aftroeven, trok aan de noodrem en kreeg voor de tweede keer geel. AA Gent buitte het numerieke overtal meteen uit.

Onbeantwoord schietgebedje

Yaremchuk legt vier Brusselaars in de luren en legde het leer perfect op het hoofd van Sorloth. Didillon werd wat in de steek gelaten door zijn defensie en had geen verhaal tegen de kopbal van de Noorse debutant: 1-0. 

De gebeden van een druk gesticulerende Rutten werden ei zo na verhoord. Tien minuten voor tijd kreeg Santini het leer plots in de voeten, maar de spits kwam niet verder dan een zwak schotje in de armen van Kaminski. Neen, een puntenpakker is de Kroaat niet.

De organisatie van Anderlecht stond wel op punt, maar Rutten wordt in 2019 geconfronteerd met dezelfde problemen als Hein Vanhaezebrouck in 2018: een schrijnend gebrek aan kwaliteit. Alleen is de tijd op. Intussen staat leider Racing Genk al 17 punten voor, en het wordt drummen voor die top zes. Play-off 2 in zijn eerste volledige seizoen als voorzitter? Coucke krijgt er nu al nachtmerries van.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws. Met onder meer wedstrijdverslagen van voetbal, basketbal en hockey, maar ook portretten van Brusselse sporters.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?