| Verdediger Sebastiaan Bornauw heeft zojuist zijn eerste doelpunt gemaakt voor Anderlecht. Hij viert dat moment met trainer Belhocine.

Anderlecht charmeert kandidaat-trainers met grinta in kerstduel

Godfried Roelant
┬ę BRUZZ
27/12/2018

Anderlecht leeft nog. Dat is de conclusie na de 3-0-thuisoverwinning tegen Waasland-Beveren. Het spel is nog lang niet top, maar de supporters zongen weer uit volle borst mee. En dat is al heel wat in het Astridpark.

Anderlecht is op sterven na dood na schandelijke nederlagen tegen kneusjes Cercle Brugge en Moeskroen. Met 1 op 15 komt zelfs een plek in Play-off 1 stilaan in gevaar. De Brusselaars konden zich tegen Waasland-Beveren dan ook geen nieuwe nederlaag veroorloven. Niet alleen om een annus horribilis alsnog met een positieve noot af te sluiten, maar ook omdat Anderlecht nog geen definitieve vervanger heeft gevonden voor trainer ad interim Karim Belhocine.

Dimata in een tijd

Die neemt nu de honneurs waar op de paars-witte bank en voerde in vergelijking met de schertsvertoning tegen Moeskroen een aantal wijzigingen door. Saelemaekers, Vranjes, Bakkali, Gerkens en Santini moesten plaatsnemen op de bank. Appiah, Milic, Kums, Morioka en Kayembe stonden opnieuw in de basis.

En met succes. Op een grasmat waar sommige koeien hun neus voor ophalen brak Dimata brak al snel de ban voor Anderlecht. Na voorbereidend werk van Kums, werkte de topschutter van het Astridpark in een tijd voorbij doelman Debaty. Na een sterk seizoensbegin zit de spits zo al tegen de resultaten van zijn ploeg in aan twaalf doelpunten.

Supporters verwarmen zich aan Amuzu

Anderlecht kon Waasland-Beveren dat naar Brussel afzakte met 9 op 9 maar beter niet onderschatten. Maar in vergelijking met de vorige wedstrijden brachten de Waaslanders er nu niet veel van terecht. Een afstandsschot van Ampomah ging huizenhoog over. Zonder echt te domineren, controleerde Anderlecht de match. Af en toe zelfs met goed voetbal, met de aalvlugge Amuzu als scherpste pijl op de paars-witte boog.

Hij zette rechtsback Caufriez meermaals in de wind, maar mist nog wat effici├źntie in de afwerking. Als de sympathieke flankaanvaller daar een van zijn voornemens van maakt in het nieuwe jaar, dan kan hij misschien wel mee voor de werderopstanding zorgen. De scoren verdubbelen in de eerste helft lukte niet meer, al had Amuzu, weer hij, daar wel de kans toe. Hij mocht op slag van rust alleen op Debaty af, maar werd teruggefloten voor een duwfout door scheidsrechter Alen.

Bornauw dolgelukkig met zijn eerste

De supporters konden zich naast de techniek van Amuzu ook optrekken aan de grinta waarmee de ploeg op het (slechte) veld stond en ook na de rust weer uit de kleedkamer kwam. Dat resulteerde in de eerste goal van centrale verdediger Bornauw.

Youngster Kayembe liet zich opmerken met een splijtende pass richting uitblinker Amuzu. Met enige verbeelding kon je er wat van Tielemans, of laat ons zeggen een Kums uit 2015, in herkennen.

Die werd op een hoekschop van Kums vogelvrij gelaten en liet de mogelijkheid niet liggen: 2-0. Daarvoor had ook youngster Kayembe zich al eens laten opmerken met een splijtende pass richting uitblinker Amuzu. Met enige verbeelding kon je er wat van Tielemans, of laat ons zeggen een Kums uit 2015, in herkennen.

Anderlecht kreeg nog verschillende kansen om een zwak Waasland-Beveren helemaal KO te slaan. Maar Dimata hield het op 3-0. Het zal de weinig opgedaagde paars-witte supporters worst wezen. Die zongen na donkere weken vol Sisyfusarbeid weer uit volle borst mee, blij met de drie punten. Zou de grinta bij de spelers naast de fans ook een trainer als Phillip Cocu kunnen overtuigen?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht, Waasland-Beveren, Sebastiaan Bornauw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni