| Santini kon tegen Spartak Trnava in de spits niets klaarmaken.

Anderlecht doet pyjama-outfit alle eer aan tegen potige Slovaken

Godfried Roelant
© BRUZZ
20/09/2018

Anderlecht is er niet in geslaagd om na een zwakke periode in de vaderlandse competitie recht te veren in de Europa League. Paars-wit miste tegen een stug Spartak Trnava de creativiteit van man in vorm Saelemaekers en kreeg een koude douche in het slot: 1-0.

Na een gelijkspel tegen Antwerp en een nederlaag tegen Racing Genk, kreeg Anderlecht de kans om orde op zaken te stellen in Europa. In de eerste wedstrijd van de poulefase van de Europa League namen de Brusselaars het op tegen Spartak Trnava. Spartak wie?

De Slovaakse landskampioen kent een kleurrijke geschiedenis, met onder meer een finaleplaats tegen Ajax in de Europacup I van 1969, de voorloper van de huidige Champions League, als absolute hoogtepunt. Enkel de beste Johan Cruijff kon toen een Slovaakse eindzege verhinderen. Maar van die glorieperiode schoot er vanavond tegen Anderlecht zo goed als niets meer over.

Stugge Slovaken

De Slovaken stonden, zoals dat wel vaker het geval is in Oost-Europese landen, voor potig voetbal op het randje van het ontoelaatbare. Zo had beenhouwer Kadlec na een kwartier spelen een rode kaart verdiend toen hij de doorgebroken Amuzu tegen het canvas werkte. Scheidsrechter Clancy hield het echter bij geel. Kort daarna volgde de lange tijd enige mogelijkheid voor Anderlecht. Najar verstuurde een perfecte voorzet vanop rechts richting Dimata, maar die kon door een duw in de rug het leer niet meer beroeren. Opnieuw zag Clancy er geen graten in en liet hij de situatie blauwblauw.

Anderlecht werkte zich in het zweetgrijs, maar tot echte kansen kwam het niet.

De rest van de eerste helft was werkelijk niet om aan te zien. Een inspiratieloos en slaapverwekkend Anderlecht deed zijn pyjama-outfit alle eer aan. Het probeerde wel en werkte zich zo goed en zo kwaad als het kon in het zweetgrijs, maar tot kansen kwam de Belgische recordkampioen niet. In de tribunes voerden de meegereisde supporters ondertussen actie tegen nieuwe shirtsponsor Joma.

Dimata laat het liggen

Pas in het slot van het eerste bedrijf veerde Anderlecht even recht. Kums, na lange tijd nog eens in de basis, verstuurde geheel eigen stijl een splijtende pass richting Amuzu. Die vond op zijn beurt Dimata, maar de 21-jarige spits kopte te hard naar de grond waardoor de bal over het doel van de Slovaakse doelman Chudy stuitte. Het slotakkoord was voor Musona met een niet onaardig afstandsschot.

WK gele kaarten verzamelen

Na de pauze bleef Trnava doen waar het goed in is: gele kaarten sprokkelen. Eerst werd Amuzu de lucht in gekatapulteerd door verdediger Toth en daarna kreeg ook Chanturishvili geel voor een smerige overtreding. Zo stonden al snel in de tweede helft maar liefst vijf Slovaken met een geel karton achter hun naam. Het WK gele kaarten verzamelen zou op die manier wel moeten eindigen met een rood exemplaar. Jammer genoeg voor de spankracht gebeurde dat niet.

Van voetballen kwam er niet al te veel meer in huis. Santini kopte een bal niet zo gek ver naast het doel van Chudy en Amuzu trof zelfs de lat. Toch ontsnapte paars-wit vooral toen Bakos op een vrije trap van Grendel zijn kopbal niet kon kadreren. Maar de koude douche kwam er tien minuten voor affluiten alsnog. Een perfect getrapte hoekschop richting tweede paal werd door Oravec genadeloos tegen de touwen gebuffeld: 1-0.

Anderlecht probeerde nog iets te forceren, maar wist niet meer van welk hout nog pijlen te maken. Het Europese avontuur van de Belgische recordkampioen begint zo met een valse noot. Zondag komt Standard naar het Astridpark. De Rouches verloren hun opener met 5-1 tegen Sevilla. Als de troepen van Vanhaezebrouck dan op dezelfde manier voetballen, kunnen we wel eens dezelfde uitslag krijgen in het voordeel van de Luikenaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Europa League, Spartak Trnava, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni