Anderlecht geeft zege tegen Antwerp nog weg na matige partij

© Photonews
| Paars-wit druipt ontgoocheld af na laat puntenverlies tegen Antwerp.

Een match met twee gezichten speelde RSC Anderlecht, in eigen huis tegen Antwerp. In de eerste helft was het genieten van het vernuft van Alexis Saelemaekers, maar na de pauze zakte paars-wit volledig weg en slikte het in blessuretijd nog de gelijkmaker. Het sterke seizoensbegin ligt zo alweer in de prullenmand.

Vanhaezebrouck wou de eerste nederlaag van het seizoen tegen Club Brugge snel doorspoelen en voerde maar liefst vier wissels door. In het defensieve compartiment mocht Najar opnieuw de rechterflank voor zijn rekening nemen, aan de andere kant stond nieuwe aanwinst James Lawrence geposteerd. De duurste verdediger in de geschiedenis van het Belgische voetbal, Bubacarr Sanneh, zat nog op de bank. Vooraan kreeg Bakkali de kans om zijn slappe invalbeurt tegen Brugge te doen vergeten, Gerkens speelde dan weer in de rug van het spitsenduo Dimata en Santini.

Talent uit de eigen opleiding

Ondanks al dat transfergeweld was het een speler uit eigen huis die de show stal in het Astridpark. Nadat Santini voor het eerste doelgevaar had gezorgd maar zijn streep nog zag overgetikt worden door Bolat, zag Alexis Saelemaekers zijn kans gekomen.

Antwerp-verdediger Jukleröd werd eerst helemaal dolgedraaid, de voorzet richting tweede paal was even precies als subtiel, waar Gerkens op de perfecte plek stond om de bal overhoeks binnen te koppen. De vreugde bij Saelemakers sprak boekdelen: het jeugdproduct van RSCA is niet van plan om titel van technisch meest begaafde voetballer zomaar aan de overgekomen Bakkali te laten.

Didillon kapt op het nippertje nog Owusu uit. Wie dit weekend Liverpool-doelman Alisson Becker – 72 miljoen euro, alstublieft – zag blunderen, hield ongetwijfeld de adem even in, maar Didillon kweet zich uitstekend van zijn taak.

De bezoekers uit Antwerp konden daar in de eerste helft, buiten enkele drieste afstandschoten, amper iets tegenover zetten en lieten zich al te vaak ringeloren door de hoge ballen over hun defensie. Bovendien werd Bölöni ook nog eens naar de tribune verwezen door scheidsrechter Wim Smet nadat de coach onbegrijpelijk bleef in discussie gaan bij een nochtans duidelijke dubbele fout op Santini en Dimata.

Toch had de Roemeense oefenmeester, die nog maar net zijn contract verlengde bij The Great Old, zijn troepen duidelijk wat ingepeperd tijdens de rust want Antwerp begon met een pak meer aanvallende intenties aan de tweede helft. Anderlecht zakte in en vond de vrije man niet meer, maar Antwerp leek aanvankelijk gewoon niet goed genoeg om paars-wit echt in de problemen te brengen.

20180902_RSCA_ANtwerp_Boloni_Photonews
© Photonews
| Antwerp-coach Bölöni werd al vroeg in de wedstrijd naar de tribune verwezen.

Bakkali mist grootste kans

Het was dan ook Anderlecht dat nog de beste kansen versierde, maar Gerkens schoot op aflegger van Saelemaekers te onbesuisd over. Ook Bakkali mocht nog alleen op Bolat af na goed oprukken van Makarenko, maar de kleine winger mikte zijn puntertje recht op de Antwerp-doelman.

Wie zijn kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus, luidt een ongeschreven wet in het voetbal. Quod erat demonstrandum: uitgerekend ex-Bruggeling Refaelov mocht in zijn eerste wedstrijd zomaar voorzetten, waarop Owusu nog de bal nog voorbij Didillon knikte.

Anderlecht lijdt na de nederlaag op Club Brugge dus opnieuw puntenverlies en ziet zijn sterke competitiestart al snel weggeveegd. Paars-wit blijft voorlopig derde, maar kan Genk over zich zien springen als de Limburgers later de volle buit halen tegen Cercle Brugge. Antwerp blijft voorlopig vijfde, Club Brugge is de leider.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?