| Gomez wordt onderuit gelopen door Castro-Montes: strafschop.

Anderlecht en AA Gent houden elkaar in evenwicht

Thijs Roelen
© BRUZZ
23/09/2021

Anderlecht het balbezit en de dominantie, AA Gent de grootste kansen. Op basis van die vaststelling zou je het 1-1-gelijkspel terecht kunnen noemen. Voor rust leidde Harwood-Bellis met een foute pass de openingstreffer in. Na rust maakte Refaelov vanaf de stip gelijk.

De wedstrijd tussen Gent en Anderlecht stond eigenlijk in augustus al op het programma. Maar omdat beide ploegen toen nog een Europese voorronde speelden, werd het duel uitgesteld. Door de uitschakeling van Paars-Wit werd ook de Europese campagne van de recordkampioen opnieuw met een jaar uitgesteld. Gent haalde de poulefase van de Conference League wel.

Maar goed, de midweekse avondwedstrijd die Anderlecht-AA Gent nu geworden was, had ook wel iets. Het tempo lag hoog, Anderlecht domineerde, maar Gent was toch het vaakst gevaarlijk. Klinkt herkenbaar?

Het probleem van RSCA, dat met dezelfde elf was begonnen als afgelopen weekeinde tegen Standard, was dat het maar moeilijk iemand echt in stelling kon brengen voorin. Kouamé kreeg de bal na een hoekschop uit de kluts tegen zijn lichaam, maar van dichtbij ging de bal recht op Gent-goalie Bolat. Na een kwartier legde Verschaeren de bal met een prachtige crosspass bij diezelfde Kouamé. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij naast en over. Weer tien minuten later kopte Harwood-Bellis uit een hoekschop net over.

Gents gevaar

Zoals gezegd: Gent kwam er tot dat moment niet aan te pas. Maar de eerste plaagstoot leverde wel direct de grootste kans van de wedstrijd op. Bezus wandelde door de Anderlecht-defensie alsof Hoedt en Harwood-Bellis doelpalen waren. Op het moment dat hij aanlegde van zeer dichtbij, gleed Cullen de bal nog net in hoekschop.

Olsson

| Olsson tussen drie Gent-spelers.

Het was onvoldoende om de ploeg van trainer Vincent Kompany wakker te schudden. Een dramatische pass van Harwood-Bellis, dwars door het midden van het veld, werd onderschept en de bal lag heel snel voor de voeten van Castro-Montes. Hij aarzelde niet en legde de bal met een schot vanaf een meter of 20 knap buiten bereik van Van Crombrugge.

Daar moest Paars-Wit even van bekomen. Op slag van rust schoot Gomez nog via een Gents been in het zijnet, maar daar bleef het bij voor de pauze. Het was het teken voor Kompany om niet te lang te wachten en met Amuzu direct wat meer diepgang in de ploeg te brengen. Ait El-Hadj was het kind van de rekening.

Slimme Gomez

De thuisploeg begon even energiek aan de tweede helft als aan de eerste: Verschaeren was met een schot in de korte hoek meteen gevaarlijk. Het was Anderlecht menens en de ploeg bleef drukken, alleen bleef die laatste pass uit. Een vrije trap van Gomez ging een halve meter over.

Het was diezelfde Gomez die uiteindelijk de gelijkmaker inleidde. Hij wurmde zich slim langs Castro-Montes, die hem daarna al onderuit gelopen had voordat hij goed en wel besefte dat er iemand voor hem stond. De strafschop werd door Refaelov onberispelijk binnengeschoten, 1-1.

Refaelov

| Refaelov schiet vanaf 11 meter de 1-1 binnen.

Het was het sein voor het publiek om er nog eens achter te gaan staan en de thuisploeg bleef druk zetten. Opnieuw was het merendeel van het balbezit voor de ploeg van Kompany, maar opnieuw bleef het moeilijk om echt gevaar te stichten. Gent loerde ondertussen op de counter. En met Lemajic kreeg de ploeg van coach Van Haezebrouck nog de grootste kans op de winnende goal ook. Van Crombrugge hield hem ervan af.

RSCA stelde er een slap schot van Raman tegenover. En ook toen invaller Zirkzee in blessuretijd alleen op Bolat afging, besloot hij met iets wat het midden hield tussen een schot en een voorzet. Een kopbal van Godeau in de slotminuut ging nipt naast. Het bleef bij 1-1. Het brengt de ploeg na 8 gespeelde wedstrijden op 3 punten van leider Club Brugge en 2 van stadsgenoot Union Saint-Gilloise.