| Jérémy Doku geldt als een van de grootste talenten binnen het opleidingscentrum van Anderlecht.

Anderlecht gebruikte toptalent Doku als pasmunt bij transfer

GR
13/11/2018

Anderlecht heeft de beloftevolle speler Jérémy Doku vorig seizoen ingezet bij de besprekingen rond de huurovereenkomst van Lazar Markovic. Daarmee bewijst paars-wit dat niet enkel grote Europese clubs zich schuldig maken aan gesjacher met jong voetbaltalent.

Met veel bombarie kondigde voorzitter van Anderlecht Marc Coucke op het einde van vorig seizoen aan dat elf jeugdspelers van paars-wit een profcontract hadden ondertekend bij de Brusselse recordkampioen. Vooral het verlengd verblijf van toptalent Jeremy Doku werd daarbij in de verf gezet. De 16-jarige flankaanvaller stond in de belangstelling van Liverpool, maar wimpelde die interesse af.

Niet helemaal, zo maken documenten van Football Leaks duidelijk. Daaruit blijkt dat Anderlecht actief meewerkte aan het contact tussen Liverpool en Doku. Het gebruikte de speler als pasmunt bij de huurovereenkomst van Liverpool-speler Lazar Markovic. Zo werd de overgang van die spits naar het Astridpark mogelijk gemaakt dankzij een clausule in het contract die Liverpool de toestemming gaf om te gaan praten met Doku over een definitieve overgang naar Anfield Road.

‘Hadden geen andere keuze’

Voormalig sportief directeur van Anderlecht Herman Van Holsbeeck zegt hierover aan De Standaard dat de club geen andere keuze had. “Bij de deal rond Markovic kwamen verschillende zaken samen. Op het allerlaatste moment in de wintermercato bleek dat we Mitrovic (oud-aanvaller van Anderlecht, red.) niet opnieuw zouden kunnen binnenhalen”, zo begint hij zijn uitleg.

'De club stond onder druk en de clausule met Doku was het enige alternatief'

Herman Van Holsbeeck, oud-sportief directeur RSC Anderlecht

“In de laatste uren van de transferperiode zijn we dan uitgekomen bij Markovic. Liverpool stemde hiermee in, maar vroeg in ruil om te mogen praten met Doku. Het kostte ons geen cent. De club stond onder druk, de eerste ploeg presteerde niet naar behoren, en Markovic, met de clausule over Doku, was het enige alternatief.”

Contractbesprekingen nog voor 16de verjaardag

Tot een transfer van Doku kwam het uiteindelijk niet. Maar het bewijst dat niet enkel grote Europese clubs zich schuldig maken aan gesjacher met jong voetballers. Zij worden ook vaak voor de wettelijke leeftijd van 16 jaar al professioneel aan een club gebonden. Zo is er het voorbeeld van Evangelos Patoulidis. Die speelde zich op 13-jarige leeftijd in de kijker van Manchester City. Anderlecht startte toen onderhandelingen op om Patoulidis naar Engeland te laten vertrekken van zodra hij 16 jaar zou worden.

“Wanneer je dat niet doet, ben je een dommerik”, zegt Van Holsbeeck hierover. “Als je wacht tot een speler 16 jaar is, voor je met de geïnteresseerde club een contract afsluit, dan krijg je alleen een opleidingsvergoeding (en dat bedrag ligt beduidend lager dan een transfersom, red.).” Maar de overgang, waarvoor Anderlecht twee miljoen euro op de rekening gestort zou krijgen, mislukte. Patoulidis trok in 2017, kort voor zijn zestiende verjaardag, naar Standard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht, Jérémy Doku, Herman Van Holsbeeck

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni