| Vincent Kompany slaat een troostende arm om de schouder van Doku. Die pakte op slag van rust een domme rode kaart en leidde daarmee het verlies van Anderlecht in.

Anderlecht kan poort naar Play-off 1 niet openbeuken tegen Mechelen

Godfried Roelant
15/02/2020

De Play-off 1-ambities van Anderlecht hebben, als die er al nog waren, een flinke knauw gekregen na een 2-0-nederlaag op bezoek bij Mechelen. Paars-wit vergat in de eerste helft zijn kansen af te maken en was na een domme rode kaart voor Doku een vogel voor de kat in de tweede helft.

Op bezoek bij KV Mechelen moest Anderlecht vanavond de hoop op een Play-off 1 mirakel definitief vorm geven. Maar een verplaatsing naar een tot de nok gevuld AFAS-stadion is geen hapklare brok. Dat bewees Union vorig jaar al toen het in de heenwedstrijd van de halve finales van de Beker van België vergat zijn vele kansen af te maken. Het boorde zich zo een gunstige uitgangspositie door de neus en kon na een nederlaag in het eigen Dudenpark fluiten naar een finaleplaats.

Joveljic vergeet arrogante Van Damme af te straffen

De eerste helft van ‘de match van het jaar’ voor Anderlecht kende een gelijkaardig verloop. Na drie minuten moest Joveljic zijn eerste basisplaats altijd bekronen met een doelpunt. Een arrogante Van Damme, hoe kan het ook anders, leed na een dwaze dribbel nonchalant balverlies juist buiten de eigen rechthoek. Maar de 20-jarige Serviër kon niet profiteren en zag zijn puntertje naast het doel van Castro stuiten.KV Mechelen kon daar weinig tegenover zetten.

Nochtans gaf Anderlecht de Kakkers meerdere keren een duwtje in de rug. Zowel Cobbaut, Zulj en zelfs Kompany leden elk balverlies, maar telkens schoot de thuisploeg tekort in de afwerking. Een lage schuiver van Schoofs zoefde naast en in een aanval die daarop volgde liep Storm ongelukkig met de bal over de lijn. Dan richtte Ciara vorig weekend net iets meer schade aan. Mooi was wel de panna van de goedlachse De Camargo bij Sambi Lokonga. Daardoor kregen we toch een beetje sambavoetbal te zien Achter de Kazerne.

Jeugzonde van Doku

Halfweg het eerste bedrijf slaagde Anderlecht er toch in om dertig seconden op voorsprong te staan. Een knappe indraaiende zwieper van rechtsachter Murillo werd al even fraai in doel gejast door Vlap. Maar de VAR verbrodde het paars-witte feestje door de goal af te keuren voor buitenspel. Een domper voor de recordkampioen en tevens ook het moment waarop de wedstrijd in het voordeel van KV Mechelen begon te kantelen.

Eerst dreigde Bijker met een bikkelhard schot op een verre ingooi van Hairemans en daarna werkte de pijlsnelle linksback Kaboré zich voorbij Kompany. Maar telkens behoedde Van Crombrugge zijn ploeg voor een achterstand. Helemaal moeilijk werd het voor Anderlecht toen ook nog eens het licht uitging bij Jeremy Doku. Die ging op slag van rust stevig door op sneltrein Kaboré en kreeg zo een tweede gele kaart onder zijn neus geduwd.

Met al een geel karton achter zijn naam voor een fout op Vranckx betekende dat de uitsluiting voor het paars-witte jeugdproduct. Het is de prijs die Anderlecht betaalt voor een ongebreideld geloof in jong talent en een gebrek aan ervaring. Want de jeugdzonde zou Mechelen na de pauze op de weg zetten naar de zege.

Hairemans en Vranckx houden de punten thuis

De Mechelaars schoten als kometen uit de kleedkamer en kwamen meteen op voorsprong dankzij Hairemans. Na simpel balverlies van Lokonga belandde de bal via een paar stationnetjes tot bij de middenvelder met kenmerkende Antwerpse tongval. Die twijfelde niet en vuurde een schicht af richting een kansloze Van Crombrugge. 1-0 en de moed zakte paars-wit in de schoenen, zeker wanneer jongeling Vranckx Anderlecht even later een In Youth We Trust-koekje van eigen deeg gaf.

Het 17-jarige talent nam twintig minuten voor affluiten een hoekschop aan en knalde het leer in de draai knap tegen de netten. Daarmee legde hij de wedstrijd in een beslissende plooi en beloonde hij Mechelen voor de vele kansen die het tot dan toe bij elkaar had gespeeld.

Voor Anderlecht betekent de nederlaag mogelijk de doodsteek in de strijd om Play-off 1, al zal het resultaat van concurrent Racing Genk van morgen daar nog een belangrijke rol in spelen. Met nog vier matchen te gaan tellen de Limburgers minstens vier punten meer en heeft nu ook Mechelen een bonus van drie punten.