| Vincent Kompany met voorlopige kapitein Zulj, die tegen Moeskroen zwaar onder de verwachtingen bleef.

Anderlecht komt niet verder dan troosteloos gelijkspel op Moeskroen

Mathias Declercq
© BRUZZ
04/08/2019

Ook tegen Moeskroen is de machine van Anderlecht nog niet aangeslagen. Paars-wit speelde een goed openingskwartier, maar daarmee is alles meteen gezegd over de 0-0 op Le Canonnier. Vooral in het centrum ontbrak het een experimenteel Anderlecht aan creativiteit en dan stelt zich toch de vraag of Anderlecht het zich kan permitteren om Kums en Trebel - opnieuw in de tribune - van de hand te doen.

Speler-manager Kompany had voor zijn tweede wedstrijd van het seizoen maar liefst 4 basisspelers van vorige week niet enkel uit de ploeg, maar zelfs uit de selectie gezet. In de defensie betaalden Bornauw, Cobbaut en El Kababri het gelag voor de verloren openingswedstrijd tegen KV Oostende. Ook Didillon moest plaats ruimen voor de nieuwe doelman Hendrik Van Crombrugge. Sandler, Dewaele en Kayembe kwamen zo in de ploeg.

Gedurfde keuzes van Kompany, die dan ook nog eens een zestienjarige, twee zeventienjarige en één achttienjarige jeugdspelers de selectie had ingeloodst. Van Kums, Trebel en ook Saelemaekers was nog steeds geen spoor.

20190804_RSCANderlecht_Moeskroen_Photonews

| Gerkens kreeg de beste kans van de wedstrijd voor de voeten, maar kreeg de bal niet over de lijn.

Het was Kompany zelf die al in de eerste minuut de debatten opende met een uitstekende bal boven de hoofden van de Moeskroense defensie, maar de snelle Doku nam de bal niet goed genoeg aan om te kunnen besluiten. Ook in het kwartier daarna voerde Anderlecht de forcing met technisch verzorgd voetbal en enkele mooie aanvalsgolven, maar onder meer Amuzu en Vlap konden niet afwerken.

Moeskroen herstelt het evenwicht

Lang duurde de superioriteit van Anderlecht echter niet. Moeskroen kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en prikte af en toe tegen via Antonov. Bij paars-wit kwam het gevaar van de snelle flanken maar ontbrak het aan creativiteit in het centrum. Daarnaast zaten gewoon te veel spelers op cruciale posities niet in de wedstrijd: de Oostenrijker Zulj grossierde in balverlies en foute passes en Vlap en Gerkens kwamen er eigenlijk niet aan te pas.

Op het halfuur had een prachtige doorsteekpass van Dewaele – die wel een veelbelovende eerste helft speelde - veel beter verdiend dan wat Doku er mee aanving. Even later bracht diezelfde Doku wel de bal keurig voor doel, maar de binnentikker van Gerkens werd nog van de lijn geweerd door een Moeskroens been.

20190804_RSCAnderlecht_Moeskroen_Photonews

| Kompany strooide met strakke inspeelpasses, maar het ontbrak Anderlecht aan creativiteit op het middenveld.

Tot daar de kansen in de eerste helft en dus greep Kompany in. De onzichtbare Gerkens werd afgelost door Luka Adzic – die nog onder het bewind van Luc Devroe naar het Astridpark was overgekomen maar wij eerlijk gezegd bijna vergeten waren. Toch was het opnieuw tien minuten wachten tot het eerste doelgevaar, de vrije trap van Vlap was een lekkere prooi voor de Moeskroense goalie Vasic.

Even later werd ook Samir Nasri in de strijd geworpen. maar het is wat het is: we kregen in de tweede helft gewoon geen enkele goede doelkans meer te zien. Voor Moeskroen kon Dussenne nog uithalen na een hoekschop, maar zijn bal vloog over het doel van Van Crombrugge. Zulj probeerde het in de slotminuten nog met een zwieper, maar scoren zat er gewoon niet in voor paars-wit.

Cruciale keuzes

Zo staan Kompany en co nog voor heel wat cruciale keuzes. Met Zulj als controlerende middenvelder geraakt deze ploeg er niet – dat mag intussen wel duidelijk zijn. Daarom is het nog maar de vraag of Anderlecht Kums én Trebel wel moet laten vertrekken.

Ook in het aanvallend compartiment zal paars-wit een oplossing moeten vinden, zeker als je ziet dat ploegen als Club Brugge, Standard en AA Gent de laagvliegers nu al met 4 of 5 doelpunten verschil vloert. Wat Kompany ongetwijfeld aan krediet heeft, heeft hij niet in tijd. Want een 1 op 6 en maar 1 doelpunt tegen KV Oostende en Moeskroen is ook voor een Anderlecht-in-construction niet genoeg.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Sporting Flagey , RSC Anderlecht , Moeskroen , Vincent Kompany

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni