Anderlecht overleeft bombardement op Jan Breydel niet

© PhotoNews
| Doelman Van Crombrugge behoedde met een sterke partij Anderlecht voor meer averij.

5 op 24. Dat is het harde verdict voor Anderlecht na de topper op het veld van aartsrivaal Club Brugge. Paars-wit overleefde een blauw-zwarte blitzkrieg, dankzij een lucky goal en een uitstekende Van Crombrugge. Maar in de tweede helft werd de recordkampioen overspoeld. Het mag een wonder heten dat de schade beperkt werd tot 2-1.

‘When the castle is under siege, you need a true warrior’. Met die slogan werd Vincent Kompany in mei naar Anderlecht gehaald. Maar het zou net zo goed de samenvatting kunnen zijn van de eerste helft in de clash tussen paars-wit en aartsrivaal Club Brugge. Vanop de krappe persbanken zagen we hoe Anderlecht een bombardement onderging in Jan Breydel.

Het begon na amper twee minuten spelen met een leuke combinatie tussen Vanaken en Vormer. Dennis verkwanselde de opgelegde kans. Het vizier van de Nigeriaan stond net als in de in de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray niet goed afgesteld. Een geluk voor Anderlecht, of het mocht al meteen achtervolgen.

Chadli als een duivel uit een doosje, maar Club zet snel orde op zaken

De mogelijkheid voor Dennis was de voorbode van een stormloop, met Tau als drijvende kracht. De Zuid-Afrikaan, die vorig seizoen nog dé smaakmaker was bij Union, toverde de ene mooie actie na de andere uit zijn sloffen. Hij dolde meer dan eens met Cobbaut, maar scoren lukte niet. Het was een wonder dat Anderlecht na het openingskwartier niet op achterstand stond en nog een veel groter wonder dat de Brusselaars als eerste de netten deden trillen.

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Dat had Amuzu zich goed in de oren laten knopen, want hij reageerde kwiek op een diepe inspeelpass. Mignolet kwam veel te voortvarend en ook te laat uit. Daardoor kwam de bal in de kluts terecht voor de voeten van Chadli. Die bleef koel en schoof beheerst binnen: 0-1.

Plots was het muisstil in Brugge, maar dat was slechts van korte duur. Nog geen minuut later stond de gelijkmaker al op het bord. Opnieuw Tau slingerde zich op de linkerflank voorbij Sardella en bracht daarna goed voor tot bij Dennis. Die hield de traditie in ere en miste, maar in de herneming kopte Diatta zo hard dat doelman Van Crombrugge de bal in eigen doel werkte.

Van Crombrugge verricht mirakels

Toch valt Van Crombrugge weinig te verwijten. De Rode Duivel ontpopte zich snel daarna van pechvogel tot man van de match. De 26-jarige Leuvenaar verrichtte daarna de ene mirakelsave na de andere. Eerst stond hij pal op een raket van Mitrovic en daarna hield hij zijn netten schoon toen Tau alleen op hem kwam afgestormd.

Oh ja, ook Dennis miste voor de verandering nog een reuzenkans. Als kers op de taart kwam Van Crombrugge op slag van rust nog eens goed uit op een diepe bal van Deli. Met het hoofd en een snoekduik voorkwam hij dat Anderlecht voor de pauze meer averij opliep. De paars-witte verdediging was een groot lek. Gelukkig voor Anderlecht nam Van Crombrugge de rol van loodgieter op zich. Dat deed hij ook in de tweede helft.

Blauw-zwart beukte dat het een lieve lust was, maar Anderlecht hield stand, zij het dan tot minuut 69. Dan vond Diatta het welletjes geweest. Met een rake trap liet hij een zucht van opluchting door het stadion gaan. Anderlecht maakte niets meer klaar. Dat zag ook de nog niet 100 procent fitte warrior Kompany. Al had verdediger Luckassen in zijn debuutmatch wel een uitstekende kans gehad aan het begin van de tweede helft.

Play-off 1 is ver weg

Haalt Anderlecht play-off 1? Het wordt stilaan echt een vraag die we luidop moeten durven stellen. 5 op 24 is het harde verdicht na de topper op het veld van Club Brugge.

Het is de slechtste competitiestart in meer dan 92 jaar. Gaat paars-wit volgende week tegen Waasland-Beveren verder op zoek naar een jubileum, of kan het eindelijk het tij keren?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?