| Lior Refaelov (archieffoto)

Anderlecht overleeft Deense stormloop en overwintert in Europa

03/11/2022

Dankzij een vroeg doelpunt van Lior Refaelov en prima keeperswerk van Hendrik Van Crombrugge heeft Anderlecht zich geplaatst voor de volgende ronde van de Conference League. Die wordt gespeeld in februari 2023.

Met meer geluk dan wijsheid heeft Anderlecht zich donderdagavond ten koste van het Deense Silkeborg geplaatst voor de volgende ronde van de Conference League. Daardoor overwintert de Belgische recordkampioen voor het eerst sinds vijf jaar in een Europese voetbalcompetitie.

Een vroeg doelpunt van Lior Refaelov zette de Brusselaars op de goede weg. Toen de Deense tegenstander met tien spelers verder moest na een rode kaart leek het een makkelijke avond te worden voor paarswit. Het tegendeel was waar. Een uitstekende doelman Van Crombrugge en het nodige geluk waren onontbeerlijk. Een late treffer van Benito Raman zorgde uiteindelijk voor de bevrijding.

De Denen speelden een groot deel van de wedstrijd met een man minder na rood voor Anders Klynge (26.). Paars-wit gaat maandag de trommel in voor de barrages in de derde Europese beker.

Anderlecht begon het best aan de partij in Denemarken. Refaelov trapte de eerste Brusselse kans na twintig minuten meteen tegen de netten. De Israëliër plaatste een voorzet van Verschaeren knap tegenvoets voorbij Silkeborg-doelman Larsen. De thuisploeg was van slag en nog voor het halfuur trok Klynge op het kunstgras de doorgebroken Verschaeren neer.

De Italiaanse scheidsrechter Chiffi kon niet anders dan rood trekken. Anderlecht was vervolgens baas, maar Refaelov verzuimde een tweede keer te scoren. Na rust bleef het spannend. Silva trapte voor Anderlecht voorlangs, maar ook Silkeborg kreeg met tien nog enkele grote mogelijkheden. Kusk mikte onbegrijpelijk naast. Vertonghen en doelman Van Crombrugge moesten Anderlecht nog tot twee keer toe rechthouden.

In het slot hield de Anderlecht-goalie de nul op het bord na een poging van dichtbij van de ingevallen Tengstedt. Aan de overzijde counterde Anderlecht gevat. Invaller Benito Raman wipte vijf minuten in blessuretijd de 0-2 voorbij Larsen. Anderlecht zwoegde zich naar een belangrijke overwinning en de eerste Europese overwintering sinds het seizoen 2016-2017. Het eindigt zo als tweede in groep B, met 8 punten. West Ham, dat gelijktijdig met 0-3 won bij FCSB, is groepswinnaar met 18 punten. Silkeborg (6 ptn) en FCSB (2 ptn) zijn uitgeschakeld.