| Chancel Mbemba speelt sinds deze zomer voor FC Porto.

Anderlecht riskeert transferverbod voor transfers minderjarigen

EDB
© BRUZZ
10/11/2018

RSC Anderlecht riskeert een boete én een transferverbod voor de transfer van verdediger Chancel Mbemba en drie andere spelers. Op het moment van de transfer waren de spelers immers nog minderjarig.

Dat meldt De Standaard. Anderlecht haalde Chancel Mbemba – die sinds deze zomer voor FC Porto speelt - in 2011 weg bij het Congolese FC MK Etanchéité. De verdediger was volgens wereldvoetbalbond FIFA op dat moment echter nog maar zeventien jaar oud.

Ook de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, toen de speler 16 jaar was), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, toen hij 15 jaar was) en de Nepalees Bimar Magar (in 2014, toen de jongen 16 jaar was) kwamen als minderjarigen naar Brussel.

En dat is een inbreuk tegen het verbod op internationale transfers van minderjarigen, zeggen de waakhonden van de Wereldvoetbalbond Fifa. Internationale transfers van minderjarigen zijn verboden om jongeren te beschermen tegen uitbuiting en misbruik.

Verbod en boete

Voor Mbemba en de drie andere spelers loopt er nu een procedure bij de Fifa, zo blijkt uit de Football Leaks-documenten.

Het ‘Integrity and Compliance’-departement van de FIFA stelt daarom voor om Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse Frank (omgerekend zo’n 188.000 euro) én een transferverbod gedurende een transferperiode op te leggen. Het is echter onduidelijk wat vandaag de stand van zaken is in het dossier.

België zou volgens de FIFA overigens een probleemgeval zijn met betrekking tot transfers van minderjarigen. Volgens De Standaard worden ook andere Belgische clubs geviseerd, zoals Antwerp en Zulte Waregem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht , Mbemba, FIFA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni