Anderlecht schiet stadionproject af, maar 'deur blijft open'

© Jaspers-Eyers

Voetbalclub Anderlecht acht het project voor het nationaal stadion zoals dat nu op tafel ligt "onverzoenbaar" met de visie van de club. De beslissing van de raad van bestuur zet het geplande stadion op Parking C en dus ook de deelname van Brussel aan het EK voetbal op de helling. Maar de deur voor nieuwe onderhandelingen blijft open.

Anderlecht en bouwconsortium BAM/Ghelamco onderhandelden maandenlang over het nieuwe stadion en kwamen in juni tot een voorwaardelijk akkoord. Daar komt de club nu van terug. "Gisterenavond boog de raad van bestuur zich over het dossier van het huidig voorgestelde project tot de ontwikkeling van een stadion op Parking C", klinkt het in een mededeling van de club. 

"De raad van bestuur heeft alle elementen van het dossier grondig geëvalueerd waarna zij heeft besloten dat het huidige project niet meer verzoenbaar is met de visie op de verdere ontwikkeling op lange termijn van de club. De club zal blijven werken aan een moderne accommodatie waar de supporters in de beste omstandigheden hun favoriete ploeg kunnen aanmoedigen."

Opening
Alles wijst erop dat vooral de huurprijs - die zou rond de 10 miljoen euro per jaar liggen - meespeelt in de beslissing. "Wij hebben alles op een rijtje gezet, maar geven geen verdere commentaar", reageert manager Herman Van Holsbeeck, die toch nog een opening laat voor nieuwe onderhandelingen in een gesprek met onze redactie. "Of de beslissing definitief is? Dat zal de toekomst uitwijzen." Mogelijk gaat het dus om een strategische zet van paars-wit om in extremis betere voorwaarden af te dwingen.

"Het huidige stadionplan is voor ons niet haalbaar, zowel op financieel als structureel vlak", klinkt het bij woordvoerder David Steegen. "We zijn daarin heel rationeel, want het is een belangrijke beslissing: het gaat immers over de toekomst van onze club." Tegelijk klinkt het dat "de deur altijd open staat" voor nieuwe onderhandelingen.

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock uitte eind juli tijdens de traditionele persconferentie voor de start van het seizoen al zijn bezorgdheid omtrent de toekomst van Anderlecht in het nog te bouwen Eurostadion. "We willen eerst weten wat we krijgen in ruil voor ons geld", eiste Vanden Stock toen al garanties. "Het gaat om de hoogste huurprijs in Europa. We moeten een langdurig engagement aangaan en dus hebben we het recht te weten waar we voor staan. Onze ambitie is te kunnen spelen in het Eurostadion, maar niet aan om het even welke prijs."

Plan B
Bovendien pakte Vanden Stock die dag plots uit met het nieuws dat de bouwvergunning voor de eventuele uitbreiding van het Astridpark goedgekeurd was. Enkele jaren geleden - nog voor er sprake was van het Eurostadion - was paars-wit van plan het Constant Vanden Stockstadion uit te breiden. Er werden concrete plannen op tafel gelegd, maar de bouwvergunning bleef tot twee maanden geleden altijd achterwege. Anderlecht heeft dus een plan B achter de hand. 

Voor het stadion op Parking C is geen plan B. Zonder participatie van voetbalclub Anderlecht is een stadion niet rendabel. Vraag is ook hoe het dan verder moet met de deelname van Brussel aan het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Brussel kreeg vier wedstrijden toegewezen, maar beschikt vandaag niet over een stadion dat voldoet aan de vereisten van de Europese voetbalbond Uefa.

 

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?