Lior Refaelov miste in de slotminuten de winning goal vanaf de penaltystip.

| Lior Refaelov miste in de slotminuten de winning goal vanaf de penaltystip.

Anderlecht speelt gelijk tegen Vitesse in Europese voorronde, Refaelov laat winst liggen

20/08/2021

RSC Anderlecht heeft donderdagavond in het Lotto Park geen beduidende stap gezet richting de groepsfase van de Conference League. In de heenmatch van de laatste voorronde hield paars-wit gelijke tred met Vitesse. Het werd 3-3 (rust 2-1) na een knotsgek slot, waarin Verschaeren het tij keerde en Refaelov de winning goal vanop de penaltystip liet liggen.

Voor de komst van Vitesse wijzigde Vincent Kompany zijn elftal amper. In vergelijking met de partij tegen Cercle Brugge (1-2 winst) moest enkel Yari Verschaeren zijn plek afstaan aan Francis Amuzu. De kwieke flankspeler stak in minuut 5 het vuur aan de lont met een eerste schotje.

Flitsende start

Vijf minuten later dook Amuzu in de zestien op bij een voorzet van Gomez. In twee tijden dwong hij doelman Schubert tot een redding. Raman (10.) stond op de goede plek om de herneming binnen te trappen: 1-0. Paars-wit putte vertrouwen uit de vroege openingsgoal. Na een vlotte combinatie kapte Raman zich vrij voor een pegel die maar net over zoefde.

De bezoekers uit Nederland konden niet rekenen op de van Club Brugge gehuurde aanvaller Loïs Openda vanwege een schorsing. Zijn vervanger Darfalou zette Hendrik Van Crombrugge na een dik kwartier voor het eerst aan het werk. De spits mikte met een kopbal richting winkekelhaak, maar de RSCA-doelman redde. Vitesse moest het openingskwartier ondergaan, maar herstelde het evenwicht.

20210819_ANDERLECHT_VITESSE_RAMAN

| Benito Raman scoorde twee keer tegen Vitesse.

Toch leek er voor paars-wit geen vuiltje aan de Brusselse lucht, tot er plots een wereldgoal uit viel. Van Crombrugge ging nog goed plat op de volley van krachtpatser Gboho, maar had geen verhaal op de schicht met de wreef van Eli Dasa (31.). RSC Anderlecht stelde vrijwel meteen orde op zaken. Na een heerlijk uitgespeelde aanval legde Amuzu het leer panklaar voor Raman (34.), die de lage voorzet maar in het lege doel te verlengen had: 2-1.

Meteen deksel op de neus

Op slag van rust dook Raman na een scherpe counter opnieuw alleen op voor Schubert. De 3-1 leek gemaakt, maar de doelman en de paal hielden de uitblinker van een hattrick. Ook een schot van Refaelov - een metertje over - veranderde niets meer aan de ruststand.

De tweede helft begon desastreus voor Anderlecht. Al in de eerste minuut hingen de bordjes opnieuw in evenwicht. Nikolai Frederiksen (46.) zocht vanop de rand van de zestien de korte hoek. Via verdediger Hoedt gleed het leer buiten bereik van Van Crombrugge binnen: 2-2. Vijf minuten later ontsnapte de thuisploeg zelfs aan een achterstand. Gboho glipte langs drie RSCA-spelers en had een open vizier, maar krulde zijn schot naast.

20210819_HOEDT_ANDERLECHT_VITESSE

| Verdediger Hoedt ging gruwelijk in de fout bij de 2-3.

Pas in minuut 65 volgde opnieuw wat Brusselse dreiging. Gomez omspeelde zijn mannetje en trok terug tot bij Raman, die vanuit scherpe hoek maar net naast trapte. Vitesse rook bloed en kwam na een blunder van Hoedt ook op voorsprong. De verdediger gaf het leer zomaar mee aan Tannane (72.), die ook Gomez afhield en de 2-3 in de verste hoek plaatste.

Verschaeren top, Refaelov flop

Kompany bracht met Ashimeru (voor een moegestreden Amuzu) en Thelin (voor een vrij onzichtbare Zirkzee) twee verse krachten. Het draaide in de tweede helft vierkant bij RSCA, dat lange tijd niet verder kwam dan een kopbal van Delcroix - al bij al makkelijk gepakt door Schubert. De inbreng van Verschaeren zette wel zoden aan de dijk. Met een botsend schot in de korte hoek zette de invaller in de blessuretijd de 3-3 eindstand op het scorebord.

Helemaal in het slot leek paars-wit de situatie helemaal om te gaan keren. Gomez knokte zich terug bij het leer en werd onderuit gehaald in de zestien: strafschop. Refaelov zette zich achter de elfmeter, maar knalde snoeihard op de deklat en liet zo in extremis een belangrijke voorgift voor de return liggen. Er wacht paars-wit volgende donderdag een lastige taak in de GelreDome in Arnhem.