| Joshua Zirkzee viert zijn tweede doelpunt van de middag tegen Cercle Brugge

Eerste doelpunten Zirkzee zetten Anderlecht op weg naar winst op Cercle

Thijs Roelen
© BRUZZ
15/08/2021

Een honderdprocentscore voor de Brusselse profvoetbalclubs dit weekeinde. Na de zeges van Union Saint-Gilloise en RWDM op zaterdag, won RSC Anderlecht zondagavond ook van Cercle Brugge. Na een vroege achterstand hielpen twee goals van spits Zirkzee RSCA voorbij de Bruggelingen.

In dezelfde opstelling als vorige week, toen Seraing eenvoudig opzij gezet werd, kreeg Anderlecht al in de eerste minuut een tegendoelpunt. Een prima aanval van de thuisploeg belandde bij Deman, die goed aannam. Zijn schot leek houdbaar, maar Van Crombrugge grabbelde ernaast. Het leek Cercles manier om te benadrukken dat het in Brugge niet zo eenvoudig zou worden als eerder tegen Seraing of in het tweeluik met het Albanese Laçi.

Maar de ploeg van Kompany toonde zich klaar voor de uitdaging van een serieuzere tegenstander. Zirkzee en Raman waren al direct dicht bij de gelijkmaker. En al na 12 minuten werkte Zirkzee de bal alsnog over de doellijn. Refealov stuurde Sergio Gomez weg - de meeste aanvallen bij RSCA passeren via de linksback - en de Spanjaard zag zijn lage, strakke voorzet eenvoudig worden binnengetikt door goalgetter Zirkzee.

Raman onderscheidde zich opnieuw met zijn werkethiek, maar bleef voor rust ongelukkig in de afwerking. Van Crombrugge koos regelmatig voor de lange bal op de nummer 9, en zette zo na 25 minuten Raman alleen voor Cercle-doelman Didillion. Zijn inzet werd echter nog gestopt door de ex-Anderlecht doelman.

Raman

| Benito Raman was ongelukkig in de afwerking.

Maar die doelman had geen antwoord op het schot van Zirkzee, dat een paar minuten later via de rug van Velkovski onhoudbaar bleek. Hoewel Anderlecht de hele eerste helft de controle had, leek het doelpunt een beetje uit het niets te komen. Al kwam dat misschien ook door de schijnbaar kansloze positie waarin Zirkzee zich bevond op het moment dat hij aanlegde. Hoe dan ook: 2-1 was ook de ruststand.

Beluister hier Radio Radzinski, de podcast over RSC Anderlecht van BRUZZ.

Weg controle

Na rust was er niet veel sprake meer van het verzorgde en gecontroleerde spel van Anderlecht van voor de pauze. Cercle had bij vlagen het overwicht. Ashimeru, net ingevallen voor Verschaeren, liet zich halverwege de tweede helft aftroeven. De aanval die volgde had een doelpunt opgeleverd, ware het niet dat Delcroix het schot van Deman van de lijn haalde. Opvallend: door de wissel van Verschaeren was Delcroix op dat moment nog de enige speler uit de eigen jeugdopleiding op het veld.

De ploeg van Kompany beperkte zich in die fase tot tegenhouden. De bal lang in de ploeg houden lukte niet. De grootste kans kwam er opnieuw na een lange bal op Raman. Didillion dook volledig naast de bal en Raman kon vanuit een moeilijke hoek op het doel af met daar alleen nog een Cercle-verdediger in. Maar opnieuw lukte het de aanvaller niet om te scoren: de bal belandde op de paal.

Cercle bleef dreigen, maar kon ook niet tot grote kansen komen in het slotkwartier. De thuisploeg liet achterin ook steeds meer ruimte. Amuzu, ingevallen voor Refealov, stichtte met zijn snelheid wel gevaar voor Anderlecht op de counter. Zijn eerste schot ging naast. Even later vond hij Didillion op zijn pad. En weer een paar minuten later plukte de doelman opnieuw een goed schot van Amuzu uit de hoek. De 1-3 was in deze fase terecht geweest.

Kompany was er niet gerust in en wisselde Zirkzee voor Harwood-Bellis. Anderlecht ging de de laatste vijf minuten dus met 5 achterin spelen. Waldo, vorige week en de week ervoor nog verantwoordelijk voor de gelijkmaker van Cercle, schoot de bal nog eens in de korte hoek. Van Crombrugge had een antwoord. Het bleek de laatste kans van de thuisploeg. Anderlecht boekte zo de vierde zege op rij.