Dante Vanzeir brak de ban voor Union.

| Dante Vanzeir brak tegen KV Kortrijk de ban voor Union.

Oppermachtig Union blijft leider na eerste thuiszege

TDN
© BRUZZ
14/08/2021
Updated: 14/08/2021 22.53u

In een zonovergoten Dudenpark zette de promovendus tegenstander en co-leider KV Kortrijk kinderlijk eenvoudig opzij. Dante Vanzeir en Senne Lynen scoorden elk een doelpunt: 2-0 was de eindstand. Alleen Oostende (2-3 winst in Seraing) kan gelijke tred houden met de Brusselaars.

Zaterdag stond in Vorst te boek als een hoogdag. Eindelijk maakte het Belgisch voetbal kennis met het sfeervolle Dudenpark, want de altijd goedgezinde (en gevaccineerde) supporters waren op post. Zonder mondmaskers en vrolijk tegen elkaar geplakt zouden de fans hun kelen schor zingen. Union trakteerde de vroege vogels op gratis drank. Met ook nog een stralende zon waren alle ingrediënten voor een prachtige voetbalnamiddag aanwezig.

Voor de komst van KV Kortrijk - na drie matchen samen met Union op kop in 1A - wijzigde coach Felice Mazzu zijn elftal niet. Bij de tegenstander houden we het vergrootglas op Faïz Selemani, die twee jaar terug het mooie weer maakte in het Dudenpark. De aanvaller forceerde niet zonder slag of stoot een transfer naar Kortrijk. Elke baltoets levert hem sowieso een striemend fluitconcert op. Luka Elsner, in een recent verleden nog een graag geziene coach van Union, hield bij Kortrijk die andere ex-speler Mathias Fixelles op de bank.

De sfeertribune zat goed vol voor deze eerste wedstrijd zonder restricties.

| De sfeertribune van het Joseph Mariënstadion zat goed vol voor deze eerste thuiswedstrijd zonder restricties.

Een minuut stilte voor de betreurde Franck Berrier onderbrak de zangkoren even, maar voorts was het enthousiasme van de fans doorlopend te horen. Dat straalde over naar het veld. Union zette Kortrijk voortdurend vast op de eigen helft en dwong de ene na de andere hoekschop af. De aanhoudende druk bracht snel op, want na slechts 8 minuten was het al raak. Het energieke spitsenduo Undav-Vanzeir zette de slapende Kortrijk-verdedigers in hun hemd.

Undav kreeg alle tijd om de baan van zijn voorzet helemaal te berekenen. Met een gemeten zwieper stuurde de Duitser het leer op maat richting Vanzeir, die makkelijk van zijn man kon weglopen en beheerst tegen de netten kopte. Voor de Limburger, vorig seizoen nog topschutter, was het zijn eerste treffer dit seizoen, nadat hij zijn spitsbroer Undav al twee keer op zijn wenken bediend had. Die twee zoeken en vinden elkaar blindelings.

Dominant Union

Kortrijk kreeg geen voet aan de grond in het Dudenpark. Union reageerde veel scherper, won nagenoeg alle duels en voetbalde met veel goesting. Nielsen mikte met een botsende bal richting de verre hoek, maar doelman Ilic ging goed plat op het verraderlijke schot. Op het halfuur zette de beresterke Undav zijn tegenstander kinderlijk vlot opzij aan de achterlijn om de bal terug te leggen. De vrijstaande François trapte hard op de Kortrijkse keeper.

De bezoekers ontsnapten meermaals aan een dubbele achterstand. Dat gebeurde ook wanneer aanvoerder Teuma na een ingestudeerd nummertje op een vrije trap in schietstelling werd gebracht. Zijn krul vanop het halve maantje werd nog uit de winkelhaak gezweefd. Na 45 minuten stond het meer dan verdiend 1-0.

Felice Mazzu na het openingsdoelpunt van Dante Vanzeir tegen KV Kortrijk.

| Felice Mazzu na het openingsdoelpunt van Dante Vanzeir tegen KV Kortrijk.

Na de erbarmelijke eerste helft moest KV Kortrijk wel ingrijpen. Zo startte Fixelles - de afgelopen vijf jaar een publiekslieveling op Union - aan de tweede helft. Maar zijn opdracht werd al heel snel een pak moeilijker. Vanzeir raapte een verloren bal op en legde goed terug tot bij Senne Lynen. Die omspeelde zijn opponent handig, legde rustig klaar en pegelde de bal vanop de rand van het zestienmetergebied in het dak van het doel: 2-0.

Daarmee was de Brusselse honger nog niet gestild. Vanzeir werd door Nielsen schitterend diep gestuurd en mocht alleen op doelman Ilic afstormen. De aanvaller leek op weg naar zijn tweede doelpunt, maar besloot te zwak in het zijnet. Niet veel later lag ook voor Undav de weg naar doel helemaal open. Fixelles' controle mislukte en de Duitser ging met de bal aan de haal, maar werd door zijn ex-ploeggenoot tegen de grond gewerkt.

De oude chouchou van het Dudenpark kreeg prompt rood. Met tranen in de ogen droop hij af. De thuissupporters probeerden hem met een hartverwarmend spreekkoor op te vrolijken. Ook dat is Union.

20210814_SENNE_LYNEN_UNION_KORTRIJK

| Senne Lynen kreeg tijd en ruimte voor een vlam: 2-0.

Met elf man lukte het Kortrijk al niet om tegengewicht te bieden. Met tien was de opdracht schier onmogelijk geworden. Onder impuls van het feestgedruis bleef de hardwerkende Vanzeir naarstig zoeken naar zijn tweede. Nielsen lanceerde hem nog maar eens met een heerlijke pass. Dit keer stak Ilic een stokje voor de 3-0. De Kortrijkse goalie verlengde zijn poging tegen de lat.

De gekende leuzes rolden intussen eindeloos van de tribunes. Ook de aanwezige jeugdvoetballertjes zongen geamuseerd mee. Invaller Lazare wilde de kroon op het werk zetten, maar vond Ilic op zijn weg. In de herneming keerde een Kortrijkse verdediger met de borst de inzet van Undav. Het bleef bij 2-0.

De fans van Union zullen de Brusselse straten vanavond nog bevolken. De eventuele kater spoelen ze door met de wetenschap dat ze de rest van de week bovenaan staan in de eerste klasse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Sport , Union Saint-Gilloise , Union-Kortrijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni