| Union-speler Siebe Van der Heyden voor een volle tribune in het Dudenpark. Tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Club Brugge was daar van de verplichte bubbels weinig sprake.

Union, RSC Anderlecht en RWDM voorzien geen plaats voor ongevaccineerden

Thijs Roelen
© BRUZZ
11/08/2021
Updated: 11/08/2021 16.49u

Voetbalclubs Union Saint-Gilloise, RSC Anderlecht en RWDM zullen vanaf dit weekend alleen toeschouwers toelaten die een Covid Safe Ticket hebben. Andere clubs voorzien nog speciale vakken voor ongevaccineerde en ongeteste supporters.

Zonder volledige vaccinatie die al twee weken ingewerkt is, negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud, een antigeentest van maximaal 24 uur oud of een bewijs van antistoffen, kom je bij Union Saint-Gilloise of RSC Anderlecht vanaf vrijdag het stadion niet binnen. Beide eersteklasseclubs houden zich daarmee aan de richtlijnen die vanaf 13 augustus gelden in het profvoetbal en waarmee voetbalstadions weer volledig kunnen vollopen. In het stadion zullen vanaf dit weekeinde alle richtlijnen qua social distancing of mondmaskerplicht vervallen.

Het Covid Safe Ticket wordt vanaf 13 augustus ingevoerd voor evenementen met meer dan 1.500 aanwezigen en dus ook in voetbalstadions. Verschillende clubs hebben echter aangekondigd ook een vak te openen voor mensen die nog geen Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. "Het gaat om mensen die in de doelgroepen vallen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om de tweede prik te halen, zeker niet om de antivaxers", zegt Jacques Sciandri, communicatieverantwoordelijke van Zulte-Waregem aan Het Laatste Nieuws. "We krijgen wel wat vragen van supporters die op de dag van de wedstrijd bijvoorbeeld in hun 13de dag na de tweede vaccinatie zitten. Zij kunnen in het bezoekersvak terecht.”

De keuze valt op het bezoekersvak omdat er voorlopig nog geen uitsupporters worden toegelaten in de stadions. Ook Charleroi, KV Oostende en KV Kortrijk zijn van plan daar ongevaccineerde supporters onder te brengen. "Het gaat om afgesloten compartimenten voor families. Naar voetbal met bijvoorbeeld 2 kinderen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, wordt anders een kostelijke zaak", reageert Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. Die kinderen zouden immers beiden getest moeten worden op eigen kosten. "We hebben de vraag gesteld aan de overheid en de uitzondering is ons toegestaan."

Officiële richtlijnen Pro League

Union Saint-Gilloise speelt zaterdag in het eigen Dudenpark tegen KV Kortrijk, maar is niet van plan een uitzondering te voorzien voor ongevaccineerde supporters. De club verwijst naar de officiële richtlijnen van de Pro League om vanaf 13 augustus te werken met het Covid Safe Ticket. Organisatorisch zou een apart vak voor ongevaccineerde en ongeteste supporters bovendien tot extra problemen leiden.

Anderlecht is klaar voor de derby

| Ook in het Astridpark geen uitzonderingen voor ongevaccineerde of ongeteste supporters.

Communicatieverantwoordelijke Maarten Verdoodt: "We zouden daarvoor onze zuidtribune moeten gebruiken, waar dan 600 toeschouwers plaats zouden kunnen nemen. Maar misschien verhuizen supporters die anders getest op de oosttribune zouden staan door zo'n uitzondering ongetest naar de zuidtribune."

Op de tribunes die andere clubs openstellen voor mensen zonder Covid Safe Ticket blijven de regels van sociale afstand en mondmaskerplicht geldig. "Maar hoe ga je die regels handhaven?" vraagt Verdoodt zich af. "Dat was tijdens de eerste thuiswedstrijd al heel moeilijk. Vergeet ook niet dat het niet de club is die deze regels oplegt, maar de Pro League en de overheid."

Anderlecht en RWDM

Bij RSC Anderlecht en RWDM volgen ze dezelfde lijn. De recordkampioen speelt donderdagavond een Europese wedstrijd tegen het Albanese Laçi, maar dat zal nog onder de huidige regels gebeuren waarbij het stadion slechts voor een derde gevuld mag zijn en er een mondmaskerplicht geldt tijdens verplaatsingen in het stadion. 22 augustus, wanneer Gent op bezoek komt, zul je alleen nog met het Covid Safe Ticket binnen kunnen. "De afspraak was dat er overal met het Covid Safe Ticket gewerkt zou worden", aldus woordvoerder Mathias Declercq.

Ook RWDM speelt zaterdag zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen, in het Edmond Machtensstadion tegen degradant Moeskroen. Voorzitter Thierry Dailly laat weten dat zijn club alleen met het Covid Safe Ticket zal werken: "Dus geen aparte vakken."

Covidcontrole vooraf

Voor de controle van het Covid Safe Ticket voorziet Union overigens een online registratie. Supporters zullen de QR-code van hun Covid Safe Ticket al voor de wedstrijd online moeten scannen. Nadien moeten supporters bij de ingang van het stadion hun identiteitskaart en ticket of abonnement tonen. Tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Club Brugge liep de ticketcontrole in het Dudenpark allesbehalve vlot. De club hoopt dat dat dit weekeinde beter verloopt door de Covid Safe Tickets al op voorhand te scannen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni