| Refaelov: twee assists en een doelpunt.

Refaelov en verdedigers zetten Anderlecht op weg naar Europese zege

Thijs Roelen
© BRUZZ
05/08/2021

RSC Anderlecht zette donderdagavond een grote stap richting de laatste voorronde van de Conference League. Het Albanese Laçi werd in de eerste Europese wedstrijd in bijna 3 jaar van de Brusselaars eenvoudig aan de kant gezet, 0-3.

De terugkeer van Anderlecht in een Europese competitie was langverwacht. De laatste twee seizoenen waren de Brusselaars er niet bij in de Champions League of Europa League. De vierde plaats in de competitie van vorig jaar maakte dat Paars-Wit zich kwalificeerde voor de derde voorronde van de nieuwe Conference League. Die voorrondes van het derde Europese toernooi zijn echter niet genoeg voor de fans. Anderlecht moet de groepsfase halen en moet daarvoor eerst voorbij het Albanese KF Laçi.

Vincent Kompany stond uit voorzorg niet als hoofdtrainer op het wedstrijdblad. De ex-aanvoerder van de Rode Duivels heeft nog niet de juiste papieren, Craig Bellamy nam, in ieder geval op papier, de honneurs waar. In de opstelling had het duo opnieuw de nodige wijzigingen doorgevoerd. De 3-5-2 van Eupen bleef intact, maar Ashimeru, Murillo en Amuzu werden vervangen door Olsson, Sardella en Refaelov. De nieuwe huurling Zirkzee zat al op de bank.

Olsson

| Olsson maakte zijn basisdebuut tegen Laçi.

Zwaktepunt? Hoekschoppen

Tegen die Anderlechtse miljoenenploeg kwamen de Albanezen (totale marktwaarde: 4 miljoen euro) eigenlijk niet slecht voor de dag in de eerste 20 minuten. Ze wisten het gevaar van de ploeg van Kompany en Bellamy aanvankelijk eenvoudig te neutraliseren. Maar Anderlecht verdiende ondertussen wel de nodige hoekschoppen en die leidden telkens wel tot de nodige paniek achterin bij Laçi.

Na 25 minuten spelen was het dan ook een hoekschop die de 0-1 opleverde voor de bezoekers. Delcroix kreeg de bal ietwat gelukkig op zijn dijbeen, maar die verdween vervolgens wel onhoudbaar in het doel.

Daarna trok Anderlecht het spel wat meer naar zich toe, zonder opnieuw echt grote kansen te creëren. Maar hoe eenvoudig de Albanezen in het veldspel op de been bleven, zo dramatisch bleven ze hun hoekschoppen verwerken. Hoedt dook vlak voor het doel vrij op bij een volgende hoekschop en kopte zo de 0-2 binnen. Anderlecht op rozen, de eerste overwinning sinds april lonkte.

Entree Zirkzee

Net na rust wilde Anderlecht doordrukken. Olsson en nadien Raman waren al dicht bij een doelpunt. Ook Refaelov meldde zich nadrukkelijk in het spel met een afstandsschot. En de Gouden Schoen, voor het eerst in de basis sinds zijn komst naar Anderlecht, tekende na een uur spelen ook voor de 0-3, met een prima afstandsschot. Hij kreeg veel te veel ruimte van Laçi, dreef de bal op en schot laag onderin de linkerhoek raak. Het bracht de statistieken van de man die ook de twee tot doelpunt gepromoveerde hoekschoppen nam op twee assists en een goal.

Zirkzee

| Zirkzee mocht na een uur zijn debuut maken.

Het was het moment voor Kompany om Zirkzee te laten debuteren. Hij was een kwartier voor tijd al dicht bij zijn eerste doelpunt, maar zag zijn inzet op een doel zonder doelman nog gestuit door een Albanese verdediger. De resterende minuten werden benut om flink door te wisselen om zonder schade Albanië weer te kunnen verlaten. Het bleef bij 0-3.

De return is volgende week in het Astridpark. Als Anderlecht het dan niet meer weggeeft, volgt nog een tweeluik met Vitesse of Dundalk. Die ploegen speelden gisteren met 2-2 gelijk.