| Amuzu keerde terug in de basis en scoorde, net als bij zijn invalbeurt tegen Seraing, meteen.

Laçi is opnieuw geen partij voor Anderlecht

Thijs Roelen
12/08/2021

RSC Anderlecht moet nog een voorronde overleven om in de groepsfase van de Conference League terecht te komen. Donderdagavond werd voor de tweede maal eenvoudig afgerekend met het Albanese Laçi, 2-1.

Van meet af aan toonde Anderlecht dat het de mensen die de moeite hadden genomen om naar deze veredelde oefenwedstrijd te komen iets wilde teruggeven. Raman bleef maar gaan, Ait El-Hadj wilde (soms iets te nadrukkelijk) tonen dat zijn vormdal voorbij is, Amuzu combineerde de werklust van Raman met de fantasietjes van Ait El-Hadj en Sergio Gomez was meer aanvaller dan verdediger. De vijf nieuwkomers in de ploeg tegenover de zege op Seraing (Harwood-Bellis, Amuzu, Kiese Thelin, Ait El-Hadj en Sardella) wilden zich allemaal bewijzen.

Zonder enorme kansen te creëren, toonde de ploeg van trainer Vincent Kompany het eerste halfuur een paar klasses beter te zijn dan de Albanese tegenstander. Dat het klasseverschil zo groot was, sterkte de spelers bovendien in hun overgave. Zij wisten ook dat ze bij balverlies of een foutje niet direct zouden worden afgestraft door de matige tegenstander.

Beluister hier nog eens de nieuwste aflevering van Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ. Onder meer de wedstrijden tegen Laçi, Seraing en Cercle Brugge komen aan bod.

Raman was daarbij de katalysator van ieder Paars-Wit gevaar. Hij kreeg zelf een vrije kopkans na 20 minuten, nadat Sergio Gomez eerst zijn tegenstander had uitgekapt. Later volleerde hij na een rommelige actie van dichtbij op de doelman. En ook bij de openingstreffer, na ruim een halfuur spelen, was de nummer 9 de aanstichter. Raman stuurde Kiese Thelin weg, die zich nog van de bal liet glijden door een verdediger van Laçi. De bal belandde daardoor echter voor de voeten van Amuzu, die de totaal uit positie staande doelman eenvoudig verschalkte, 1-0. Dat was ook de ruststand, mede omdat RSCA, op Ait El-Hadj en Amuzu na, even wat gas terugnam.

Amuzu

| Bij een van de schaarse mogelijkheden voor Laçi, fungeerde Amuzu als muurligger.

Anderlecht breidt voorsprong zuinig uit

Met Kana na rust in de plaats van Olsson kregen de Anderlecht-fans nog een extra jeugdproduct te zien. Maar het overwicht van de eerste helft werd niet meer geëvenaard. Laçi leek in de kleedkamer ook te hebben afgesproken zich niet volledig belachelijk te willen laten maken.

7 minuten ver in de tweede helft stormde Raman, opnieuw Raman, alleen op het doel van Laçi af. Hij schoot echter naast. Daarna was het opnieuw lang wachten op echt gevaar. Maar bij dat volgende gevaar was het wel direct raak. Bij een uitbraak vond Cullen de volledig vrijstaande Verschaeren. De invaller omspeelde de Laçi doelman en tekende voor de 2-0.

De wedstrijd leek vervolgens als een nachtkaars uit te gaan, maar de enkele Albanese fans in het stadion (die waren er, inderdaad, en ze lieten zich regelmatig horen) kregen ook nog iets om te juichen. De nummer tien van Laçi, Lushkja, schoot knap raak in de verre hoek. Daar ging het derde clean sheet op rij voor Van Crombrugge.

Het bleef bij 2-1. Gezien het spelbeeld en de tegenstander was dat eigenlijk te mager. Volgende week donderdag speelt Anderlecht de laatste voorronde van de Conference League. De tegenstander zal dan het Nederlandse Vitesse zijn.