© Belga | Invaller Isaac Kiese Thelin deed wat Joshua Zirkzee bij zijn basisdebuut niet lukte: scoren tegen Seraing.

Warme welkom voor Zirkzee, maar Kiese Thelin moet Anderlecht op weg helpen

Thijs Roelen
08/08/2021

De eerste competitiezege, het succesvolle debuut van de nieuwe spits en de huldiging van een olympische kampioen. Het Anderlecht-publiek beleefde een aangename zondag in het Astridpark. RSC Anderlecht won met 3-0 van Seraing.

Een klein halfuur duurde het voordat zijn naam voor het eerst gescandeerd werd door het Anderlecht-publiek. Nieuwkomers kregen weleens een slechtere ontvangst dan de nieuwe spits Joshua Zirkzee zondagavond in het Astridpark. Hij deed bij zijn basisdebuut dan ook alles waar trainer Vincent Kompany naar eigen zeggen nood aan had gehad in de wedstrijden waarin Anderlecht zonder echte spits speelde: hij voetbalde mee, bood zich aan voor de kaats, was een aanspeelpunt, toonde zich doelgericht en dat alles met de flair die van een Anderlecht-speler verwacht mag worden.

Wat hij niet deed: scoren. Of tenminste, een doelpunt maken dat ook effectief op het scorebord bleef staan. Op slag van rust werd een knap geplaatst schot van de spits, links onderin de hoek, afgekeurd wegens nipt buitenspel van aangever Raman.

Zirkzee
© Belga | Joshua Zirkzee debuteerde in de basis en voor het eigen Anderlecht-publiek. Hier grijpt hij zich in de krullende haarbos na een gemiste kopbal.

Voor rust tegen tien

De treffer van Zirkzee was al het tweede afgekeurde doelpunt van de wedstrijd. Al na 5 minuten werkte Raman af na een prachtige hakbal van Zirkzee op Verschaeren. Voordat Verschaeren breedlegde op Raman, had hij de bal echter al met de hand meegenomen.

Tussen die twee afgekeurde doelpunten door had Seraing-verdediger Boulenger al twee keer geel geïncasseerd. De vrije trap die volgde op de tweede gele kaart, na een overtreding op Raman, werd nog bijna tot doelpunt gepromoveerd door diezelfde Raman.

Ook de moeite waard in de eerste helft: de aanval die werd opgezet door Raman, gekaatst door Zirkzee en vervolgens door Refaelov net naast geschoten werd. Kilota stelde er namens Seraing een zwak schotje tegenover. Verder schoot Verschaeren nog eens matig op doel en kopte Zirkzee uit een hoekschop te zwak op doel.

Kiese Thelin opent de score

Maar het bleef dus bij 0-0 voor rust. Zirkzee schoot kort na de pauze nog eens in het zijnet van de korte hoek, maar verder was het vooral rondtikken dat Anderlecht deed tegen de tien spelers van de satelliet-club van het Franse FC Metz.

Na een uur spelen werd Zirkzee onder luid applaus gewisseld voor Kiese Thelin. Zirkzees voorganger in de spits die al vaak werd afgeserveerd, maar evenvaak weer terugkeerde. Hij zette RSCA eindelijk op het juiste spoor. Eindelijk was er een aanval die wel lukte toen Refaelov Raman wegstuurde. Hij legde breed en Kiese-Thelin kon gemakkelijk intikken, 1-0.

Gomez
© Belga | De 2-0 kwam op naam van Sergio Gomez.

Amuzu bepaalt de eindstand

Nadien was het lang wachten op meer. Een doelpunt verschil deed geen recht aan het krachtsverschil, maar tegelijkertijd wist Anderlecht niet heel veel gevaar te stichten. Met nog tien minuten te gaan was het eerst Seraing-verdediger Nadrani die de bal tegen zijn eigen lat werkte. Maar nog in dezelfde aanval schoot linksback Sergio Gomez wel raak, met een laag schot in de verre hoek, 2-0.

Kiese Thelin ging nadien nog alleen op de Seraing-doelman af, maar een tweede goal zat er niet in voor hem. De 3-0 kwam op naam van invaller Amuzu, die in blessuretijd nog eenvoudig raak kon schieten.

En ook al was het maar Seraing, de hele ploeg werd na afloop uitgebreid bedankt door het publiek. Het applaus was zowaar luider dan dat voor olympisch kampioen John-John Dohmen die voor de aftrap gehuldigd werd.