Dimata & Trebel: de eerste zag een transfer naar het Franse Dijon afgeketst, de andere ligt in de lappenmand na een operatie aan de knie.

Anderlecht, Union en RWDM kenden bedrijvige transfermarkt

TDN
© BRUZZ
06/10/2020

RSC Anderlecht zorgde de voorbije dagen nog voor de meest spraakmakende transfer in het Belgisch voetbal. Het vertrek van Jérémy Doku, het ketje van 27 miljoen euro, ging vlot over de tongen. Paars-wit haalde op de laatste dagen van de transfermarkt zijn slag thuis. Ook RWDM en Union deden nog zaakjes, al waren die ploegen al grotendeels gevormd

Het vertrek van Jérémy Doku is een serieuze aderlating voor RSCA. De kwieke flankaanvaller was de ideale posterboy voor de Brusselaars: rad van tong, het uithangbord van de paars-witte filosofie 'In Youth We Trust' en bovenal heel erg talentrijk. Trainer Vincent Kompany zal niet snel een vervanger vinden voor de pas achttienjarige Doku.

De realpolitik regeert echter op Neerpede en dus krijgt financiële stabiliteit voorrang op sportieve kwaliteit. In dat kader maakte RSCA eerder ook een einde aan zware contracten, zoals dat van Najar, Didillon, Kums, Roofe en Nasri. Zoek ook niet langer naar Chadli, Sandler, Pjaca of Joveljic. Hun huurcontracten werden niet verlengd. Gerkens werd verkocht aan Antwerp.

20201005_DOKU_ZAVENTEM

Doku op de luchthaven van Zaventem, richting Rennes.

Behalve Percy Tau, die vooral bij Union furore maakte, doen de nieuwe namen in het Astridpark niet meteen een belletje rinkelen. In doel krijgt Van Crombrugge concurrentie van de Duitser Wellenreuther, die door een blessure bij Van Crombrugge tegen Club Brugge debuteerde met een 3-0 nederlaag. Op de linksback krijgt de Oekraïner Mykhaylichenko zijn kans. De Engelse middenvelder Josh Cullen werd op de valreep nog overgenomen van West Ham United en moet de positie vullen van Adrien Trebel, die aan de knie werd geopereerd en dit jaar niet meer zal voetballen.

In de voorhoede strikte sportief directeur Peter Verbeke drie versterkingen om Jérémy Doku en Nacer Chadli te doen vergeten. Die ondankbare opdracht is toebedeeld aan Lukas Nmecha, de jonge spits van Manchester City, de aalvlugge Paul Makairu, die gehuurd wordt van Antalyaspor, en de dribbelvaardige Mustapha Bundu, voor net geen 3 miljoen euro overgekomen van Noorwegen. Ook spits Dimata loopt na een jaar blessureleed nog rond op Neerpede. Hij wilde in het zog van Doku mee naar de Ligue 1, maar botste op een 'njet' van het paars-witte bestuur.

20201005_COCHRANE_UNION_BRIGHTON

Alex Cochrane maakte bij Premier League-club Brighton al zijn debuut in de League Cup.

In het Dudenpark was er maandagavond, wanneer de transfermarkt in België sloot, minder bedrijvigheid dan bij Anderlecht. Union had zijn huiswerk grotendeels gemaakt in de zomer. Denk aan de inkomende transfers van Vanzeir en Lapoussin om het vertrek van topschutter Tabekou op te vangen, of de komst van de bonkige Duitse spits Undav om doeltreffender te zijn. Coach Felipe Mazzu beschikt over genoeg aanvallende weelde om de titelambities na te jagen.

Achterin moesten de evaren Perdichizzi, Kis en Saussez vervangen worden. Dat lukte, want doelman Morris kan ook al wat adelbrieven voorleggen. En defensief kwamen met François, Burgess en Jordanov nog een aantal versterkingen binnen. Op de valreep kondigde Union maandag wel één transfer aan. De Engelse linksback Alex Cochrane wordt voor een seizoen gehuurd van Premier League-club Brighton, die net als Union in de portefeuille zit van Tony Bloom.

RWDM: topschutter van twee jaar terug

Het Edmond Machtensstadion leek afgelopen zomer wel een bouwwerf. Sterke man Thierry Dailly maakte werk van een volledig nieuwe kern. Er kwamen liefst achttien nieuwe namen in de ploeg die moet proberen het behoud in 1B – de tweede klasse – te verzekeren. Het lukte die nieuwkomers wel om op de vijfde speeldag de prestigieuze Zwanzederby tegen Union met 3-1 te winnen.

Smaakmakers in de Molenbeekse selectie zijn aanvaller Yagan en rechtsback Mpati, geboren en getogen Brusselaars. Daar voegde RWDM een legertje (talentrijke) Fransmannen aan toe. Op de slotdag van de transfermarkt deed Dailly nog mooie zaken. Zo werd de Portugese spits Rocha, twee seizoen geleden nog topschutter in 1B, voor een jaartje gehuurd van Eupen. Verdediger Van den Bogaert komt transfervrij over van Westerlo.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Vorst , Sport , Sporting Flagey , RSCA , Saint-Gillis Union , RWDM , transfer deadline day

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni