Anderlecht laat goudhaantje Doku naar Frankrijk vertrekken

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 6 oktober 2020
Updated: 06-10-2020 - 11:05

Dribbelkont Jérémy Doku zal niet langer de kleuren van RSC Anderlecht verdedigen. Het achttienjarige goudhaantje maakte de overstap naar Stade Rennes, de huidige leider in de Franse Ligue 1. Met de deal zou zo'n 27 miljoen euro gemoeid zijn, een record voor RSCA. "Dit aanbod was niet te weigeren."

Doku is een jeugdproduct van Anderlecht en debuteerde in 2018 als zestienjarige ket bij de eerste ploeg. In 37 wedstrijden op het hoogste niveau was de aalvlugge flankaanvaller goed voor 6 goals en 7 assists. De laatste weken maakte hij indruk. Bondscoach Martinez nam hem op in de selectie van de Rode Duivels en Doku scoorde meteen bij zijn eerste basisplaats.

Bij Stade Rennes komt het Belgische goudhaantje terecht bij een ambitieuze voetbalclub uit Frankrijk. Hoewel weinig naambekendheid in ons land, zijn de Bretoeners aan hun reputatie aan het timmeren. Na de bekerwinst in 2019 eindigde Rennes vorig seizoen op de derde plaats in de Ligue 1. Na zes speeldagen voert de club momenteel de stand aan in Frankrijk.

20201005_DOKU_ZAVENTEM
© Photo News
| Jérémy Doku op de luchthaven van Zaventem, richting Rennes.

Bovendien speelt Rennes komend seizoen in de groepsfase van de Champions League tegen Chelsea, Krasnodar en Sevilla. Sportief wekten de Fransen dus meer interesse van Doku dan een verblijf bij Anderlecht. "Het is een jongensdroom om in de Champions League te spelen. Ik wil mij bewijzen in zo'n sterke competitie", zegt het goudhaantje er zelf over.

De jonge aanvaller zal er ook meer kansen krijgen dan bij pakweg Liverpool, waar coach Jürgen Klopp hem al een tijdje het hof maakt. "En die speelminuten wil ik gebruiken om nog beter te worden. Ik verlaat Anderlecht met pijn in het hart, maar het zal altijd mijn thuis zijn", zwaait Doku de fans uit met een dooddoener, en een contract voor vijf jaar in Rennes.

Belgische en Franse media schatten de transfersom op 26,5 miljoen euro, plus bonussen, wat hem de duurste speler in de geschiedenis van Anderlecht maakt. In 2017 trok Youri Tielemans voor 25 miljoen euro naar Monaco. De duurste transfer in het Belgische voetbal is die van de Canadees Jonathan David, die afgelopen zomer voor 32 miljoen van AA Gent naar Rijsel verkaste.

Tegen een monsterbod van 27 miljoen met doorverkooppercentage kon het noodlijdende Anderlecht onmogelijk neen zeggen. "Doku nu verkopen, was niet het plan", geeft CEO Karel Van Eetvelt toe. "Maar we kregen van Rennes een heel goed bod, een absoluut recordbedrag voor RSCA. Dat was niet te weigeren. Met de overeengekomen transfersom kunnen we de financiële gezondheid van de club veiligstellen."

Sportief directeur Peter Verbeke erkent dat het verlies van Doku een aderlating is. "De financiële positie veiligstellen, is prioritair om de sportieve visie verder uit te rollen. Het is nu aan Yari, Mus, Francis en anderen om een stap te zetten", aldus Verbeke, die met de Nigeriaanse aanvaller Mikaira een vervanger voor Doku wist te strikken. Op het middenveld strikte RSCA op de laatste transferdag de Ierse international Josh Cullen, die overkomt van West Ham United.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?