| RSCA-talent Doku luisterde zijn eerste basisplek op met een doelpunt.

Rode Duivels in leeg stadion vlot voorbij IJsland, eerste treffer voor Doku

© Belga - BRUZZ
09/09/2020

De Rode Duivels hebben dinsdagavond in een leeg Koning Boudewijnstadion hun tweede wedstrijd in de Nations League met 5-1 gewonnen van IJsland. Jérémy Doku, de talentrijke aanvaller van RSC Anderlecht, vierde zijn eerste basisplaats in de nationale ploeg met een allereerste doelpunt. België won al voor de twaalfde keer op rij.

Een rommelige eerste helft resulteerde na elf minuten in een IJslandse tegentreffer. Aanvaller Fridjonsson zag een afgeweken schot achter de debuterende keeper Casteels in doel belanden. De Duivels hadden zichtbaar moeite om de bezoekers onder druk te zetten en de controle over de wedstrijd in handen te nemen.

Nauwelijks twee minuten na de IJslandse openingsgoal was alles te herdoen. Axel Witsel was het beste gevolgd op een prinsheerlijke vrije trap van Dries Mertens en scoorde in de rebound. Vier minuten later was het Michy Batshuayi die 2-1 in doel mocht verlengen. Een billijke ruststand na een matige eerste helft waarin vooral Doku niet uit de verf kwam.

Gretige Verschaeren

België was gretiger en met hoge pressing uit de kleedkamers gekomen. Op aangeven van De Bruyne maakte Mertens er vlak na de pauze al snel 3-1 van. Wat nadien volgde was een potje eenrichtingsvoetbal. De inbreng van RSCA-talent Yari Verschaeren halverwege de tweede helft bleek ook een schot in de roos.

De middenvelder van paars-wit toonde zich gretig, vond de ruimte en leverde vrijwel meteen een assist af. Zijn lage voorzet werd in de 70e minuut door Batshuayi met een flegmatiek hakje tegen de touwen gewerkt: 4-1. Ook bij Doku ebden de zenuwen stilaan weg. De bondscoach liet hem ondanks een matige wedstrijd staan en dat gaf de youngster vertrouwen.

Het was een droomdoelpunt. Zo zal ik er nog wel een paar maken.

Jérémy Doku

Na een aantal prima acties vanop links legde de RSCA-winger de 5-1 eindstand vast met een knappe goal. Doku kroop de zestien in, zette zijn IJslandse opponent in de wind en vlamde met rechts snoeihard in de verste hoek. "Het was een droomdoelpunt", reageerde de onbezonnen youngster achteraf. "Zo zal ik er nog wel een paar maken. Ik zal blijven mijn best doen bij Anderlecht zodat ik nog vaak de selectie haal."

In Denemarken had Doku zaterdag al enkele minuutjes gekregen, maar zijn echte vuurdoop beleefde hij tegen IJsland. Bondscoach Roberto Martinez had voor het goudhaantje van Anderlecht een basisplaats in petto. "Dat had ik niet verwacht. Bij de meeting voor de match zag ik plots mijn naam staan", zei de behendige aanvaller. "In het begin van de wedstrijd was ik zoekende. Ik miste enkele controles die ik anders met gesloten ogen zou doen. Maar daarna kwam ik meer in de match en verliep het goed."

6 op 6

Bondscoach Martinez loofde de mentaliteit van Doku. "Jérémy is nog maar achttien jaar, zo'n jonge spelers moeten beschermd worden. Aanvankelijk was het niet het plan hem te laten starten, maar zijn impact op training was echt uitzonderlijk. Hij was klaar en dat heeft hij laten zien in de tweede helft. Het duurde even vooraleer hij begreep hoe we speelden, ook in combinatie met Thorgan Hazard, maar in de tweede helft was hij zeer intelligent."

Met zes op zes en twee degelijke prestaties kunnen de Rode Duivels terugblikken op een geslaagde start van de Nations League-campagne. Op 11 oktober staat de clash tegen Engeland in het Wembleystadion geprogrammeerd, de eerste onderlinge confrontatie in de strijd om de groepswinst. Drie dagen later volgt er al de verplaatsing naar IJsland. Het derde en tevens laatste luik van deze groepsfase wordt in november afgewerkt.