Anderlecht-verdediger Vranjes dan toch drie weken geschorst

© Belga
28/08/2018

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag de schorsing van Ognjen Vranjes bevestigd, ondanks de heisa rond de indicatieve tabel. e verdediger van RSC Anderlecht is daardoor geschorst voor de thuiswedstrijd tegen Antwerp en Standard, en de verplaatsing naar KRC Genk.

De beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep werd op de lange baan geschoven, omdat er onduidelijkheid was over de rechtsgeldigheid van de vernieuwde indicatieve tabel. De tabel schrijft het aantal schorsingdagen voor per fout.

Zaterdag werden Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard), Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) in beroep vrijgesproken, omdat het onvoldoende was bewezen dat de indicatieve tabel goedgekeurd was door de Pro League.

Het Bondsparket leverde als bewijs een mail van Pro League-CEO Pierre François aan bondsprocureur Marc Rubens aan, maar dat werd zaterdag niet goedgekeurd. De Geschillencommissie Hoger Beroep vroeg een proces-verbaal van een stemming binnen de Pro League, maar dat kon het Bondsparket niet aanleveren. De kwijtschelding van schorsing voor Carcela en co. leek de logische beslissing.

Toch unaniem goedgekeurd

De verwachting was dan ook dat Vranjes vrijuit zou gaan, maar niets is minder waar. De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde dat diezelfde mail van François aan Rubens wel geldt als bewijs voor de goedkeuring van de indicatieve tabel. "Uit die mail van 13 augustus blijkt dat de leden van de raad van bestuur de indicatieve tabel unaniem hebben goedgekeurd", verklaarde commissievoorzitter Rik Ascrawat.

"Een definitieve goedkeuring en de nodige formaliteit mogen er niet voor zorgen dat alle overtredingen straffeloos blijven. Bovendien blijkt uit de overgemaakte stukken dat geen enkel bestuurslid opmerkingen had over het rapport van de werkgroep 'Disciplinary' van de Pro League. De indicatieve tabel is wat de Geschillencommissie HB betreft dan ook geldig vanaf 13 augustus en dus van toepassing in deze zaak."

Geen beroep meer

RSC Anderlecht, dat vorige week in zijn pleidooien de geldigheid van de indicatieve tabel niet betwistte, kan geen beroep meer aantekenen. Via de evocatiecommissie van de KBVB kan het strafdossier wel heropend worden. Die commissie buigt zich over eventuele procedurefouten, niet over de grond van de zaak. Paars-wit kan het strafdossier van Vranjes ook nog aanhangig maken bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

De schorsing voor de Bosniër is een gevolg van zijn drieste tackle in de thuiswedstrijd tegen Moeskroen (2-0). Vranjes kwam tien minuten voor tijd met beide voeten vooruit ingevlogen op Amallah en werd daarvoor rechtstreeks uitgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Ognjen Vranjes, KBVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni