Anderlecht voetbalt zwak Eupen op een hoopje

© Photo News
| Murillo zette Anderlecht op weg naar een vlotte overwinning tegen Eupen.

Zonder diep in het krachtenarsenaal te tasten, deed Anderlecht de supporters in het Astridpark nog eens kirren van plezier. Een efficiënt paars-wit gaf Eupen een ouderwets pak voor de broek: 6-1. Dat is de grootste overwinning van RSCA in ruim drie jaar tijd. De monsterzege brengt Anderlecht wel niet echt dichter bij play-off 1.

Frank Vercauteren voerde voor de thuismatch tegen Eupen twee noodgedwongen wissels door. Sardella kwam in de plaats van de geblesseerde Luckassen centraal in de defensie. Pjaca vierde zijn eerste basisplek ter vervanging van de geschorste Doku. Op de bank zat onder meer Verschaeren, terug na wekenlang blessureleed.

Door de overwinning van Genk en Mechelen stond paars-wit met de rug tegen de muur. Zelf de drie punten pakken tegen Eupen luidde de opdracht om nog een kansje te behouden op play-off 1. Om zijn ex-club een hart onder de riem te steken, gaf Saelemaekers de aftrap. De Brusselse ket, vertrokken naar AC Milan vorige maand, kreeg zijn officiële afscheid in het Astridpark.

20200223_ALEXIS_SAELEMAEKERS_ANDERLECHT_AFSCHEID
© Photo News
| Alexis Saelemaekers kreeg zijn afscheid van de supporters van RSCA.

Hoewel RSCA alles te verliezen had, begon Eupen het gretigst aan de partij. Van Crombrugge hield zijn ex-club met een beenveeg van een vroege voorsprong. De Panda's kampeerden bijna op de helft van paars-wit en toch kwam de thuisploeg op voorsprong. Sardella rukte mee op en lanceerde de diepgaande Amuzu, die het overzicht bewaarde en panklaar legde voor Michael Murillo. De nieuwe rechtsachter vierde zijn eerste doelpunt in Brusselse loondienst.

Eupendeurdag

Anderlecht koos zijn momenten goed uit, want vijf minuten later brak het spitsenduo onweerstaanbaar uit. Pjaca profiteerde van een zee van ruimte op rechts om Joveljic te bedienen. De Eupense verdediger Amat trok aan de noodrem: rood en strafschop. Michel Vlap zette Anderlecht vanaf de penaltystip op rozen: 2-0 na een kwartier tegen tien Oostkantonners.

De totale ommekeer was een feit, maar de enthousiaste thuissupporters smachtten naar een walk-over. Kompany, tot dan niet altijd even secuur in de verdediging, gaf de fans wat ze wilden. Met zijn wereldvermaarde lange bal legde 'Vince' de bal in de rug van Beck. Vlap pikte handig mee en bracht laag voor. Ook Pjaca luisterde zijn basisplek op met zijn eerste treffer: 3-0, na wat een kopie leek van de openingstreffer.

20200223_VINCENT_KOMPANY_ANDERLECHT_EUPEN
© Photo News
| De oerkreet van Vincent Kompany, die eindelijk ook op het scorebord staat.

De Kroatische huurling van Juventus kende nadien pech. In de korte hoek klopte hij de Eupense doelman, maar via de twee doelpalen stuitte het leer opnieuw het veld in. Het was slechts uitstel van executie, want op een corner was daar eindelijk King Kompany. De verdediger beukte zich een weg naar een indraaiende voorzet van Zulj en knikte de 4-0 onweerstaanbaar binnen. Ook voor de aanvoerder was het zijn eerste van het seizoen.

Het moet gezegd: Eupen stond ontstellend zwak te verdedigen in het winderige Astridpark. Bijna stonden de forfaitcijfers na 45 minuten op het scorebord. Er was een goede parade nodig van doelman Ortwin De Wolf om de vrijschop van Zulj uit de winkelhaak te halen.

20200223_PJACA_ANDERLECHT_EUPEN
© Photo News
| Pjaca, de huurling van Juventus, luisterde zijn eerste basisplek op met een goal.

De Brusselse honger was ook na de rust niet gestild. Murillo draafde zijn rechterflank af, kreeg alle tijd om voor te zetten en plukte er Amuzu uit aan de tweede paal. Die zette de forfaitcijfers met een knappe volley op het scorebord. Vijf doelpunten, vijf doelpuntenmakers. Ook Joveljic jaagde op zijn eerste in Brusselse loondienst. Murillo werd opnieuw in stelling gebracht op rechts. De Servische spits verlengde zijn voorzet tegen het lichaam van De Wolf.

Wie wel de weg naar doel vond was Vlap. Prima voorbereidend werk opnieuw van Murillo, die de splijtende passes van Kompany steeds beantwoordde met dreigende voorzetten. Sowah hielp zijn ex-club een handje, want werkte weg door tegen de Nederlander aan te trappen. Vlap werkte zo met een gelukje in doel, maar gebruikte daarbij de arm. De VAR keurde de 6-0 terecht af.

Geen clean sheet

De tweede helft had minder om het lijf dan de eerste. De match kabbelde na Vlaps afgekeurde goal wat voort. Vercauteren bracht met Kana, Bakkali en Kayembe ook drie nieuwe spelers in. Eupen profiteerde van de wanorde om de eerredder te scoren. Olingi kopte op een vrijschop onhoudbaar binnen en boorde Van Crombrugge zo een clean sheet door de neus.

Het laatste woord was echter voor Bakkali. Op de tegenaanval legde het enfant terrible de 6-1 eindstand vast. Bakkali, die Anderlechts grootste zege sinds november 2016 op het scorebord trapte, kreeg bemoedigende knuffels en woorden van al zijn ploegmaats. Het deed de ex-Rode Duivel zichtbaar deugd.

Er resten Anderlecht nog matchen bij Waasland-Beveren en STVV, en een thuisduel tegen Zulte Waregem om de poorten naar play-off 1 open te beuken. Paars-wit is echter afhankelijk van Genk en Mechelen, die respectievelijk vier en drie punten voorsprong hebben. Mathematisch is het wel nog mogelijk. Deze simpele zege tegen Eupen geeft in elk geval vertrouwen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?