Anderlecht wil tot 4.600 fans toelaten vanaf midden september

© PhotoNews
| Tot nu toe werd er achter gesloten deuren gespeeld.

Voetbalclub Anderlecht heeft een protocol klaar waarmee het tot 4.600 fans in het stadion zou kunnen toelaten. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) moet dat wel nog goedkeuren. RWDM wil gaan tot 1.400.

Donderdag werd tijdens de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat evenementen in de buitenlucht weer tot 400 toeschouwers mogen toelaten. Vanaf 1 september kunnen daarop ook uitzonderingen worden aangevraagd bij lokale besturen, indien er sprake is van een 'vaste infrastructuur' zoals bijvoorbeeld een voetbalstadion.

Op basis van een protocol van de Pro League, hebben de meeste clubs een eigen plan uitgewerkt om in hun stadion weer toeschouwers toe te laten.

Een vijfde bezetting

Anderlecht-voorzitter Karel Van Eetvelt lichtte het protocol dat zijn club uitgewerkt heeft donderdagmiddag toe op Radio 1. "In ons scenario, waarin rekening wordt gehouden met alle veiligheidseisen, zouden we tot 4.600 toeschouwers kunnen toelaten in ons stadion," aldus Van Eetvelt. Dat zou betekenen dat ongeveer een vijfde van het Lotto Park bezet zou zijn. Ter vergelijking: de Nederlandse voetbalclub Ajax laat 4.500 toeschouwers toe in zijn Johan Cruijff Arena. Het stadion in Amsterdam heeft evenwel meer dan dubbel zoveel stoeltjes als het Lotto Park.

Er is ook al nagedacht over wie wanneer naar het stadion zou mogen komen. "We geven de voorkeur aan onze trouwste fans," aldus Van Eetvelt. "We hebben regels opgesteld waarbij abonnees een op drie thuiswedstrijden zouden kunnen bezoeken." Over uitsupporters is nog geen duidelijkheid. Volgens Van Eetvelt zou zoiets gezamenlijk door de hele Pro League beslist moeten worden.

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM inzet 2

Concreet zouden supporters in hun eigen bubbel verspreid over het stadion plaats moeten nemen. Iedereen zou ook een mondmasker moeten dragen. "Het blijft voor ons hoe dan ook verliesmakend om zo te moeten werken, maar we zouden al minder verlies lijden dan wanneer we volledig achter gesloten deuren spelen."

RWDM heeft nog ruimte

Ook RWDM, volgend seizoen weer terug in 1B, heeft zijn eigen plan uitgewerkt. Daarin zouden maximaal 1.400 supporters kunnen worden toegelaten in het Edmond Machtensstadion. "We wachten op een communicatie van de Pro League," aldus voorzitter Thierry Dailly. "Maar als de mogelijkheid er is, gaan we zeker een aanvraag doen bij de gemeente."

Komend weekend zullen er nog nergens toeschouwers in het stadion zitten. De nieuwe regels gelden immers pas vanaf 1 september. Omdat in het eerste weekend van september interlands worden afgewerkt, zou het weekend van 11, 12 en 13 september mogelijk het eerste weekend met supporters zijn.

In Molenbeek hoeft er voorlopig nog niet gekozen te worden wie er dan juist aanwezig zou mogen zijn bij de wedstrijden: volgens Dailly zijn er pas 700 abonnementen verkocht. "Covid heeft de abonnementenverkoop geblokkeerd, zoals het alles geblokkeerd heeft. De eerste drie dagen verkochten we er 550 en daarna kwam de tweede golf en viel het stil." RWDM hoopt dat de nieuwe regels wat meer supporters overhaalt om een abonnement aan te schaffen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?