Anderlecht wint met kleinste verschil van landskampioen Antwerp

De Deense spits Kasper Dolberg nadat hij geschoord heeft tegen Antwerp (6 augustus 2023)
© BELGA
| Kasper Dolberg juicht nadat hij Anderlecht vanop de penaltystip op voorsprong heeft gebracht.
© BELGA
| Kasper Dolberg juicht nadat hij Anderlecht vanop de penaltystip op voorsprong heeft gebracht.

Net als RWDM zaterdagavond heeft ook Anderlecht zijn eerste overwinning van het nog jonge voetbalseizoen te pakken. Paarswit versloeg na een matige topper landskampioen Antwerp met het kleinste verschil: 1-0.

In de eerste helft gebeurde er nagenoeg niets in deze topper tussen de recordkampioen uit Brussel en de huidige landskampioen. Alleen toen Balikwisha en Sardella met elkaar botsing kwamen, ontstond er enige deining in het uitverkochte stadion. De Antwerp-speler kreeg een hoofdverband om en kon verder mee de 0-0 verdedigen, want de hele eerste periode leek het alsof dat de voornaamste betrachting was van het team van Mark van Bommel.

Toen een groot deel van het publiek al op weg was naar de bierstandjes in de catacomben floot scheidsrechter Vergoote ineens voor strafschop. Toby Alderweireld, doorgaans ultra voorzichtig in het eigen penaltygebied, verkeek zich op een actie N'Diaye, waarna de ref niets anders kon dan naar de stip te wijzen. Een van de vele nieuwe troeven van paarswit, de Deense spits Kasper Dolberg, trapte de bal staalhard in de linkerhoek voorbij doelman Butez: 1-0. In de eretribune hoorde je het bestuur van Anderlecht luidop hopen dat het eerste competitiedoelpunt van de dure aankoop het begin van een reeks is.

Na de rust restte Antwerp weinig anders dan de aanval te kiezen. Alleen gebeurde dat aanvankelijk wel heel onoordeelkundig. Janssen dribbelde zich vast in het strafschopgebied, Vertonghen doorzag een actie van Vermeeren en Sardella voorkwam met een strakke tackle een tegendoelpunt. Tussendoor had Dreyer, een ander Deens speerpunt van Anderlecht, hard op de paal getrapt.

Antwerp drong naarmate de wedstrijd vorderde meer en meer aan, maar succes leverde dat niet meteen op. Het duurde tot de ultieme slotfase voor de bal achter Dupé belandde, maar Ekkelenkamp bevond zich enkele centimeter in buitenspelpositie toen hij de kopbal van Alderweireld verder in doel verwerkte.

Anderlecht boog maar brak niet en bleef dus net als stadsgenoten Union en RWDM aan de winnende hand op deze tweede speeldag. Volgende week wacht paarswit een verplaatsing naar Sint-Truiden. Daar zal duidelijk worden in welke mate de ploeg de ontnuchtering van de nederlaag tegen Union definitief achter zich gelaten heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?