Anderlecht zit 95 miljoen euro in de schulden

© PhotoNews

Na een beroerd seizoen op het veld zien de financiën van de ploeg er ei zo na nog slechter uit. In 2018-2019 boekte Anderlecht een verlies van 27,2 miljoen euro, bericht Het Nieuwsblad. Met kosten die stegen tot de recordhoogte van 109,1 miljoen euro en terugvallende inkomsten bij zowel de omzet als de transferinkomsten ziet het totaalplaatje er weinig rooskleurig uit.

Volgens de berekening van Het Nieuwsblad, gebaseerd op het jaarrapport van de club, lopen vooral de kosten bij de Brusselse ploeg de spuigaten uit. Ondanks ontslagen de voorbije maanden die de personeelskosten 2,8 miljoen deden dalen komt die kostenpost nog steeds uit op 47,3 miljoen euro. Dat is 13 miljoen meer dan concurrent Club Brugge.

Ook de diensten, zoals makelaarskosten swingen de pan uit met 37,7 miljoen euro, Club Brugge geeft maar 23,4 miljoen uit op dezelfde post. Daartegenover komt er zowel bij de reguliere inkomsten (8,7 miljoen euro) als via transfers (9,4 miljoen euro) minder binnen.

Met een reeds bestaande schuldenberg van 83,3 miljoen euro komt de totaalschuld nu op 94,9 miljoen euro. Dat na een kapitaalverhoging van 27 miljoen euro en een extra lening uit de zakken van Marc Coucke van 22 miljoen voor de transfers van spelers.

Zonder bijkomende inkomsten uit Europees voetbal en met een verwachte stijging in de loonkosten in 2020 is de kans reëel dat Anderlecht nog dieper in deze vicieuze cirkel van verliezen zal zakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?