Constant Vanden Stockstadion RSC Anderlecht voetbal tribune RSCA Astridpark
© PhotoNews | Het Constant Vanden Stockstadion van RSC Anderlecht.

Anderlechts burgemeester blijft achter voetbalmatchen op zondag staan

KVDP
© BRUZZ
10/03/2019

Als het van de Anderlechtse burgemeester Eric Thomas (PS) afhangt, blijven profclubs ook op zondag voetballen. Partijgenoot en burgemeester van Luik Willy Demeyer had eerder opgeroepen om geen wedstrijden meer op zondag te houden.

Zaterdag stelde Willy Demeyer (PS), burgemeester van Luik, voor om geen voetbalwedstrijden meer op zondag te houden. Volgens hem zijn de kosten voor de beveiliging van de wedstrijden nog moeilijk te dragen door de lokale besturen.

Maar partijgenoot en burgemeester van Anderlecht Eric Thomas gaat daar niet mee akkoord. "Zondagnamiddag is een goed moment voor profclubs", zegt Thomas aan RTBF. "We stellen dan minder incidenten vast in vergelijking met vrijdag-, zaterdag- of zondagavond. Er is op zondagnamiddag een meer familiale sfeer."

'Kosten worden gecompenseerd'

Al geeft Thomas toe dat de gemeente een aardig centje moet neertellen voor de beveiliging van de voetbalwedstrijden van RSCA. Volgens de burgemeester gaat het jaarlijks om 800.000 euro. "Maar de gemeente int ongeveer evenveel belastingen van RSCA. De kosten worden zo gecompenseerd. Blijkbaar is dat in Luik niet het geval."

Demeyer gaat een brief sturen naar alle burgemeesters van steden en gemeenten die een club uit eerste klasse huisvesten. "Daarop ga ik met feiten antwoorden", aldus Thomas, die bij zijn standpunt blijft.

Meer parkeerplaatsen op zondag

De burgemeester van Anderlecht wijst bovendien op logistieke problemen die het verbieden van voetbalwedstrijden op zondag met zich mee kunnen brengen. Zo zijn er op zondag meer parkeerplaatsen beschikbaar.

In oktober vorig jaar wees toenmalig burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels (PS) nog op de zware kosten voor gemeenten door de beveiliging van voetbalwedstrijden. "De dagen na de wedstrijd waren er steeds minder agenten beschikbaar in onze politiezone", zei hij toen nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, rellen, hooligans, voetbal , Eric Thomas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie