| Benito Raman werd na een uur met rood van het veld gestuurd.

Armoedig Anderlecht kan ook Kortrijk niet verslaan

Thijs Roelen
21/11/2021

RSC Anderlecht blijft het moeilijk hebben in de competitie. Zondagmiddag hield KV Kortrijk eenvoudig stand in het Astridpark. Na een dramatische eerste helft, herstelde de ploeg van trainer Vincent Kompany zich een beetje na rust. Het laatste halfuur moest Anderlecht met tien spelers verder.

De 2-0-nederlaag tegen Antwerp van twee weken geleden had tot resultaat dat Vincent Kompany opnieuw zijn opstelling fors wijzigde. De Neerpede-spelers waren het kind van de rekening: geen enkele zelf opgeleide speler stond tegen Kortrijk in de basis bij RSC Anderlecht. Ait El-Hadj, Verschaeren en Sardella werden naar de bank verbannen, Raman, Ashimeru en Mykhailichenko startten.

Maar het gebrek aan creativiteit en initiatief in die nieuwe samenstelling werd meteen duidelijk. De bal werd heen en weer geschoven tussen Hoedt, Magallan, Cullen en soms Olsson. Zirkzee probeerde soms wat te forceren, maar was telkens ongelukkig. Sergio Gomez werd veel gezocht, maar hoe goed de Spanjaard dit seizoen ook speelt, hij kan dit Anderlecht niet in zijn eentje genezen. De eerste helft was voor het Anderlecht-publiek pijnlijk om naar te kijken.

Kansjes waren er voor Sainsbury en Vandendriessche, die na 8 minuten voor Van Crombrugge bij de tweede paal opdoken na een voorzet van D’Haene. Sainsbury’s inzet ging naast. Raman had de bal vanuit buitenspelpositie na een halfuur na een voorzet van Sergio Gomez vrij voor het inkoppen, maar produceerde een zeer zwakke inzet recht op doelman Ilic.

Gueye maakt het nog pijnlijker

Kortrijk speelde ook verre van overtuigend en het duurde even voor de bezoekers leken te beseffen hoeveel ruimte en tijd ze eigenlijk kregen van Paars-Wit. Na 35 minuten combineerden de West-Vlamingen eenvoudig in en rondom het strafschopgebied van Anderlecht. Hoedt werd twee keer makkelijk voorbijgespeeld en uiteindelijk gaf Kadri een voorzet die door Gueye bij de tweede paal ingekopt werd, 0-1.

Het schudde Anderlecht geenzins wakker. De ploeg bleef de balletjes breed schuiven en hopen op een ingeving van Sergio Gomez. Zirkzee en Cullen probeerden het nog met een afstandsschot, maar het bleef armetierig wat de ploeg van Kompany produceerde. Een fluitconcert bij de pauze was de beloning.

21112021_Anderlecht Kortrijk

| Lisandro Magallan en Hendrik van Crombrugge kijken toe hoe Papa Gueye het openingsdoelpunt maakt.

Gelijkmaker en ondertal

Ondanks die wanprestatie in de eerste 45 minuten, liet Kompany zijn ploeg intact. En terecht, zou je kunnen afleiden uit de twee grote kansen die meteen na rust gecreëerd werden. Sainsbury verlengde een schot van Raman tegen de lat. En even later mocht Raman alleen op Ilic af, maar zijn schot was te zwak.

Nog altijd in de eerste vijf minuten na rust leek Magallan wel raak te koppen, nadat Kortrijk de bal na een hoekschop niet weggewerkt kreeg. Het bleek echter Gueye te zijn die zijn eigen doelman passeerde. De 1-1 werd enthousiast onthaald, maar betekende wel meteen het abrupte einde van de opleving van Paars-Wit. De ploeg verzandde al snel weer in het rommelige, voorspelbare patroon van voor rust.

En het werd nog erger voor Anderlecht. Raman liet zich uit de tent lokken door Selemani en gaf hem een kopstoot. De Kortrijk-speler ging theatraal naar de grond, maar na een interventie van de VAR trok scheidsrechter Smet rood voor de aanvaller. Het laatste halfuur moest Anderlecht met tien op zoek naar de winst.

21112021_Rood Raman

| Benito Raman kreeg een rode kaart nadat hij Faiz Selemani tegen de grond gewerkt had.

Kortrijk profiteert niet

Met tien spelers was het voor Anderlecht nog moeilijker om Kortrijk onder druk te zetten. Paars-Wit kwam er nog wel uit, ook met dank aan het allerminst overtuigende Kortrijk. Maar het slordige van de eerste helft bleef aanwezig. Er werd geroepen om een penalty na handsballen van Kadri en Mykhailichenko, maar kansen waren er aan beide kanten weinig.

Tien minuten voor tijd schoot Cullen een vrije schietkans over het doel. Zirkzee frommelde de bal even later tegen doelman Ilic. Anderlecht wilde nog wel voor de winst gaan, maar een voorzet van Hoedt werd door iedereen gemist en de ingevallen Verschaeren stuitte opnieuw op Ilic. Aan de andere kant speelden Mbayo en Aliou een counter slecht uit. Van Crombrugge redde knap op een schot van Selemani.

De zes minuten blessuretijd werden door niemand benut voor een echt slotoffensief. Het duel tussen de twee middenmoters eindigde in 1-1. Ook de tweede 45 minuten leverde Paars-Wit een fluitconcert van de eigen supporters op.