| Josh Cullen baalt, nadat Alhassan Yusuf de 1-0 voor Antwerp gemaakt heeft.

RSC Anderlecht faalt ook tegen Antwerp

Thijs Roelen
© BRUZZ
07/11/2021

De derde plaats lag voor het grijpen, maar opnieuw slaagde RSC Anderlecht er niet in te winnen. Op de Bosuil verloor de ploeg van trainer Vincent Kompany met 2-0. Na een saaie eerste helft rekende Antwerp in het tweede deel van de wedstrijd af met een matig Anderlecht.

Sommigen spraken vooraf van Super Sunday. Maar na een bizarre Club Brugge - Standard, was het aan RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC om die titel echt eer aan te doen. Antwerp bracht voor de gelegenheid ex-Rode Duivel Nainggolan voor het eerst sinds weken weer aan de aftrap, samen met 4 andere nieuwe gezichten ten opzichte van de midweekse pandoering door Fenerbahçe. Anderlecht-trainer Vincent Kompany zag zich genoodzaakt de geschorste Murillo te vervangen door Sardella en hij startte met de opnieuw fitte Kouamé. De jarige Raman zat daardoor op de bank.

Beluister hier de nieuwste aflevering van Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ.

Maar in de eerste helft lukte het ook Anderlecht en Antwerp niet om iets van Super Sunday te maken. De ploegen hielden elkaar, met de derde plaats in het klassement op het spel, angstvallig vastgeklemd. Een afstandsknal van Nainggolan op de lat na een halfuur deed het publiek op de bouwwerf die de Bosuil nog altijd is voor het eerst opveren. De rebound was niet aan topschutter Frey besteed. Niet veel later werkte Antwerp-verdediger Seck aan de andere kant bijna een voorzet van Olsson achter zijn eigen doelman.

Aftellen tot de rust

Die twee minuten met spektakel werden opnieuw gevolgd door tien minuten gebrei. Anderlecht speelde in een te laag tempo en wanneer er ruimte was voor een versnelling, waren de verkeerde spelers aan de bal. Er zaten ook de nodige slordigheden in het spel van de ploeg van Kompany. Hetzelfde kon gezegd worden van Antwerp. Een prima voorzet van Sergio Gomez doorbrak na 40 minuten spelen even de gezapigheid, maar Kouamé kwam net niet goed bij de bal en kopte over. Het bleek het laatste wapenfeit voor de rust.

7112021_Zirkzee

| Joshua Zirkzee duelleert in de eerste helft met de uitblinkende Radja Nainggolan.

Hoe gezapig die eerste 45 minuten waren verlopen, zo spectaculair begonnen de volgende 45. Zirkzee stuurde Kouamé weg, hij bediende na een pirouette Ait El-Hadj, die van dichtbij altijd Antwerp-doelman Butez had moeten passeren, maar toch op zijn voet stuitte. Het was de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe. Direct daarna kreeg ook Antwerp een kans, maar Frey volleerde de bal in het zijnet.

Kouamé kopt, Antwerp scoort

Ook na rust was er nog het schaakspel op het middenveld, maar beide ploegen hadden duidelijk te horen gekregen dat er wel degelijk gescoord moest worden. Balikwisha werd vrijgespeeld, maar schoot net voorlangs.

Een goede kopkans voor Kouamé leidde na ruim een uur spelen de openingstreffer aan de andere kant in. Butez pakte de bal en zette het spel snel voort. Benson kwam in balbezit, zag zijn lage voorzet door iedereen gemist worden en uiteindelijk bij Frey belanden. De spits was niet zelfzeker en legde opnieuw breed, waardoor Yusuf in het lege doel de 1-0 kon binnenschieten.

Een reactie was noodzakelijk van Anderlecht, maar die kwam er niet. Er was spanning en er was ook goede wil, maar veel gevaar kwam er niet van Paars-Wit. Nainggolan lepelde aan de overzijde een vrije trap vanuit een zeer moeilijke hoek op de lat, maar voor het doel van Butez werd het nooit dreigend.

Van Crombrugge als penaltyheld?

Voor Van Crombrugge was het ook nooit echt druk, maar ook het tweede doelpunt viel aan die kant. Harwood-Bellis tikte Frey in de 80ste minuut op de voet na een voorzet. Een VAR-interventie was nodig, maar de strafschop was terecht. Van Crombrugge leek zich na de inzet van Frey net als vorige week tot held te ontpoppen, maar de rebound van de Zwitserse spits ging er wel in, 2-0.

7112021_Kompany

| Vincent Kompany baalt na de 2-0, die achter hem nog gevierd wordt door Antwerp.

Wedstrijd beslist, zo bleek. Antwerp bleef eenvoudig overeind tegenover iets wat de naam slotoffensief niet waardig was. Pas in blessuretijd tikte Amuzu een voorzet van Sergio Gomez nog over een leeg doel en raakte een aangeraakt afstandsschot van Cullen de lat. Het waren de twee enige kansen van Anderlecht na de 1-0. Super Sunday-onwaardig.

De nederlaag betekent dat het koptrio Union, Club Brugge en Antwerp steeds meer afstand neemt. De twee punten die Anderlecht moet goedmaken op nummer-4 Charleroi lijken overbrugbaar, maar het klassement schuift als een accordeon in elkaar, met nummer-14 Standard op slechts vier punten achterstand.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni