| Joshua Zirkzee, zelf goed voor twee goals, springt in de armen van Hendrik Van Crombrugge, die in de slotminuut een strafschop gestopt heeft.

Spektakel in het Astridpark, RSC Anderlecht moet tevreden zijn met een punt tegen OHL

Thijs Roelen
© BRUZZ
31/10/2021

Een afgekeurd doelpunt, twee rode kaarten, een gelijkmaker in blessuretijd en daarna ook nog een gestopte penalty. Het predikaat knotsgek mocht uit de kast voor RSC Anderlecht-Oud-Heverlee Leuven, dat eindigde in 2-2.

Een sfeeractie, speciale tenues en dan stopte het ook nog precies voor de aftrap met regenen in het Astridpark. De voortekenen waren goed voor de recordkampioen, die om 18u30 aftrapte tegen Oud-Heverlee Leuven. Vincent Kompany begon met Verschaeren en Ait El-Hadj op de flanken, het spitsenduo bestond uit Zirkzee en Raman. De lichtgeblesseerde Kouamé ontbrak.

Ondanks die voortekenen en een energiek begin van Anderlecht, was de eerste kans na drie minuten voor OHL-aanvaller Al-Tamari, die naar binnen kwam vanaf rechts en zijn schot nog net uit de verre hoek getikt zag worden door Van Crombrugge. En ook de tweede kans was voor de bezoekers. Mercier schilderde de bal vanaf de rechterflank perfect op de vrijstaande Kaba, die direct de 0-1 binnenkopte. Daar hadden ze bij Paars-Wit even niet op gerekend.

Grip kreeg RSCA ook daarna niet op de ploeg van Marc Brys. Al-Tamari legde op de flank meerdere malen de defensieve zwakte van Sergio Gomez bloot. Maar het was niet vanaf de flank dat de 0-2 tot stand kwam. Maertens kreeg centraal een vrije doorgang op het middenveld en wist met een lastig afstandsschot Van Crombrugge te verrassen. Na 15 minuten stond Paars-Wit al voor een zware klus.

ZIrkzee met de aansluitingstreffer

Anderlecht antwoordde snel met een schot van Verschaeren dat net naast de korte hoek ging, maar bleef het moeilijk hebben tegen het goed georganiseerde OHL. Zirkzee kon niet in het spel betrokken worden, Ait El-Hadj was ongelukkig in zijn controles en Al-Tamari bleef vanaf de zijlijn een gesel voor Sergio Gomez.

Dat duurde tot ongeveer minuut 35. Een voorzet van Sergio Gomez moest toen door Özkacar worden weggewerkt bij de tweede paal. Wegwerken lukte niet meer toen diezelfde Sergio Gomez even later teruglegde op Zirkzee. De Nederlander schoot laag de 1-2 achter OHL-doelman Romo. Op slag van rust mocht Anderlecht weer hopen. Bijna was het zelfs al gelijk bij de pauze, want Verschaeren kreeg een levensgrote kans toen hij in het strafschopgebied werd aangespeeld en goed wegdraaide. Zijn schot was te centraal en recht op de vuisten van Romo.

31102021_Yari Verschaeren

| Yari Verschaeren kreeg op slag van rust dé kans op de 2-2.

Na rust ging Anderlecht verder op dat elan. Sergio Gomez schoot meteen op doel en er waren de nodige kansen op kansen. De laatste pass ontbrak echter en ook drie hoekschoppen na elkaar gingen verloren. Na een klein uur spelen leek een pass van Ait El-Hadj op de mee opgekomen Hoedt wel de juiste. De verdediger draaide goed weg en schoot raak. 2-2, dacht iedereen, maar hij bleek even voordien een duw aan Keita te hebben uitgedeeld. Na tussenkomst door de VAR werd het doelpunt geannuleerd.

Opnieuw de VAR

De thuisploeg probeerde de moed niet op te geven en bleef de druk opvoeren. Naar het voorbeeld van Hoedt meldde ook Murillo zich in het vijandelijke strafschopgebied. Maar wat de rechtsachter daar deed, hielp Anderlecht allerminst. Nadat hij een slag had uitgedeeld aan Dewaest, werd scheidsrechter Vergoote opnieuw naar het televisiescherm geroepen door de VAR. Hij trok rood voor Murillo. Met nog 20 minuten te spelen, leek het mission impossible voor Paars-Wit.

31102021_Amir Murillo

| Na een interventie van de VAR trekt scheidsrechter Vergoote rood voor Amir Murillo.

Kompany bracht Mykhaylichenko, Amuzu en Ashimeru, maar de overtuiging van na de 1-2 was weg. Al-Tamari miste tot twee keer toe dé kans op het nekschot, Van Crombrugge deed zijn deel. Aan de andere kant was wel dreiging, maar Amuzu kopte naast. Een paar minuten voor tijd kreeg toptalent Stroeykens de ondankbare taak om Harwood-Bellis te vervangen toen Paars-Wit echt alles of niets wilde gaan spelen.

Late gelijkmaker, rood en gestopte penalty

Cullen leek de grootste kans op de 2-2 te hebben gemist, toen de bal doorschoot na een hoekschop en hij van dichtbij nog een tikje mee kon geven. Romo redde met een uiterste krachtsinspanning. Maar Anderlecht kreeg 6 minuten blessuretijd. Daarin verwerkte Romo een voorzet van Amuzu slecht, waarna Zirkzee de 2-2 alsnog in een leeg doel kon binnenschieten.

Het doelpunt werd al gevierd als een overwinning, maar het was nog niet gedaan. OHL had de 3-2 voor het binnenschieten, maar Ashimeru sloeg het schot van De Sart Luis Suarez-gewijs uit het doel. De invaller mocht inrukken en OHL kreeg nog een strafschop. Kaba mocht aanleggen, maar Van Crombrugge werd de held: hij tikte de bal uit de rechterhoek.