Podcast

Had je 93 miljoen, wat zou jij dan doen? Alles over het extra geld voor RSC Anderlecht

TH, TRO
© BRUZZ
29/10/2021

Is Anderlecht eindelijk gered? In de nieuwste Radio Radzinski hoor je alles over de herschikking van de schulden, de kapitaalsverhoging, Geert Duyck, een nieuwe stoelendans en reorganisatie. En na een halfuur spreken we ook gewoon weer over voetbal: over Malle Jan die zijn naam alle eer aan deed, over Hoedt, als hoekschopwapen en vrijetrappenspecialist en over de jeugdspelers, die niet aan de bak kwamen tegen La Louvière.

Vergeet de twee eenvoudige overwinningen van RSC Anderlecht van afgelopen week (4-2 tegen Beerschot en 1-7 tegen La Louvière), het grootste en belangrijkste nieuws was het nieuwe financiële plan dat de club weer financieel en sportief naar de top moet brengen. We doen de plannen volledig uit de doeken in bovenstaande aflevering van Radio Radzinski. Voor wie het allemaal wat te snel gaat, hieronder een overzicht.

Schulden

Enerzijds is er de schuldenkant: Coucke zelf scheldt daar 51 miljoen kwijt. 18 miljoen schulden zet hij om in kapitaal. Voor 33 miljoen maakt hij gebruik van een clausule van terugkeer naar betere toestand. Die 33 miljoen kan hij dus ooit terugvorderen, wanneer de club er financieel weer beter voorstaat. Maar dat bedrag verdwijnt wel uit de boeken. Tenminste, wanneer de rulingcommissie van de FOD Financiën de handeling goedkeurt. Hierdoor zou nog slechts een schuld van 10 miljoen in de vorm van een banklening overblijven voor de club.

Kapitaal

Maar met een aflossing van de schulden kan Anderlecht concreet niet veel. En dus komt er ook 42 miljoen aan vers geld. En daarvoor komen Wouter Vandenhaute en Geert Duyck in beeld. Zij investeren samen 24 miljoen via de vennootschap Mauvavie. De B-aandeelhouders, met Michael Verschueren, Etienne Davignon, de familie Beerlandt en de dochters van de familie Van den Stock steken 13 miljoen euro extra in de club. En nog een tweede nieuwe figuur doet zijn intrede: Steven Buyse, de rechterhand van Duyck bij het investeringsfonds CVC, steekt 5 miljoen in de club.

In april vertelde Michael Verschueren, een van de B-aandeelhouders, over de kapitaalsverhoging die toen werd aangekondigd. Dat plan is inmiddels achterhaald.

Aandelen

Die nieuwe investeringsronde heeft zijn impact op de aandelen. Coucke houdt samen met zijn compagnon Joris Ide iets meer dan 50 procent van de club in handen, Mauvavie krijgt ruim 25 procent. Buyse wordt ook een kleine aandeelhouder. En de B-aandeelhouders houden de rest van de aandelen in bezit.

De grote vraag blijft welke macht die B-aandeelhouders met hun deel van de aandelen kunnen behouden. Zij hadden een blokkeringsminderheid waarmee ze belangrijke beslissingen konden tegengaan, maar wanneer hun aandelen verwateren, is het de vraag of die behouden kan blijven. Daarover wordt nog onderhandeld. Dat en de speciale clausule waarover de rulingcommissie van de FOD Financiën nog moet oordelen, zijn de twee grootste onduidelijkheden die nog moeten worden afgeklopt.

Jos Donvil, voormalig topman bij BASE en Waalse tegenhanger VOO, zal samen met Karel Van Eetvelt de operationele leiding van RSC Anderlecht op zich nemen

| Jos Donvil stapt op als CEO bij Anderlecht.

Organisatie

En dan zijn we er nog niet, want met die nieuwe stoelendans, verandert er ook organisatorisch weer het een en ander. Peter Verbeke leidt een interne audit die vanaf deze week werd opgestart. Daar moet een nieuw businessplan uit voortvloeien, omdat het vorige (dat in april vol trots werd aangekondigd) alweer achterhaald is. Verbeke krijgt zo een rol binnen de club die steeds prominenter is. Jos Donvil trok alvast zijn conclusies en stapte op als CEO. Hij is al de derde CEO die Vandenhaute sinds zijn aantreden versleten heeft, na Van Biesbroek en Van Eetvelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel, Sport, RSCA, RSC Anderlecht, radio radzinski

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni