© Shake Frog | De huidige piste in het Koning Boudewijnstadion is veertien jaar oud en was dringend aan vervanging toe.

Bashir Abdi plant aanval op Belgisch en Europees record 10 km op nieuwe Heizelpiste

© Belga
27/04/2023

Bashir Abdi waagt op vrijdag 8 september tijdens de Memorial Van Damme een aanval op het Belgisch en Europees record op de 10.000 meter. Tegen dan zal ook de nieuwe piste van het Koning Boudewijnstadion klaar zijn.

Abdi zal in het Koning Boudewijnstadion trachten onder 26:46.57 te finishen. Dat is de chrono die de Engelsman Mo Farah in 2011 liep tijdens een Diamond League-meeting in het Amerikaanse Eugene. Het Belgische record staat sinds 1999 op naam van Mohammed Mourhit met 26:52.30, gelopen in Brussel overigens.

Abdi's persoonlijke record bedraagt 27:24.41. Dat liep hij in juni 2021 op een European Cup in het Engelse Birmingham.

Abdi verbeterde in 2020 tijdens de Memorial al het Belgisch uurrecord (21.322 meter), in een race waarin Mo Farah het wereldrecord aanscherpte (21.330 meter).

Nieuwe piste

Abdi zal, net als honderden andere atleten die avond, kunnen lopen op een gloednieuwe piste. De oude, die er al ligt sinds 2009, was tot op de draad versleten en de voorbije jaren vaak onderwerp van discussie. Er was zelfs even de vrees dat wegens de abominabele staat van de piste de organisatie van de Memorial zou uitwijken naar een ander stadion in het buitenland. De afgelopen weken zijn de diensten van de Stad Brussel dan toch begonnen met de vervanging. Die verloopt in fases. Zo liggen de werken nu even stil naar aanleding van de bekerfinale zondag en het concert van Beyoncé, dat op zondag 14 mei in het Koning Boudewijnstadion plaatsvindt. Benoit Hellings (Ecolo), schepen van Sport van de Stad Brussel, verwacht dat de nieuwe piste midden juni helemaal afgewerkt is.

Wereldtoppers

Naast de recordpoging van Abdi kon meetingdirecteur Kim Gevaert donderdag al de komst bevestigen van zes wereldtoppers. Naast tweevoudig olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam zullen ook de Zweedse polsstokspringer Mondo Duplantis, de Noorse middellangeafstandsloper Jakob Ingebrigtsen, de Oekraïense hoogspringster Yaroslava Mahuchikh en de Amerikaanse hordespecialiste Sydney McLaughlin naar het Koning Boudewijnstadion afzakken. Op de meetingaffiche voor de 47e editie prijken overigens de gezichten van Abdi, Duplantis en Mahuchikh.

De Memorial Van Damme is dit jaar de veertiende en voorlaatste afspraak in de Diamond League. Daarna volgt nog de finale in het Amerikaanse Eugene (16-17 september). Er staan in Brussel vijftien Diamond League-disciplines op het programma, vijf bij de mannen (200, 400, 800 en 1.500m en polsstokspringen) en tien bij de vrouwen (100, 200, 400, 1.500 en 5.000m, 400m horden, hoogspringen, hink-stap-springen, kogelstoten en speerwerpen). De 10.000m van Abdi opent de avond.

Daarnaast zal ook traditioneel een 'Urban Memorial' worden georganiseerd. Voor de competitie in het kogelstoten wijkt men op donderdag 7 september waarschijnlijk uit naar het De Brouckèreplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Memorial Van Damme, Koning Boudewijnstadion, Bashir Abdi, Kim Gevaert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie