| Phoenix Brussels speelde zijn thuismatchen in Paleis 12 dit seizoen.

Basketclub Brussels bergt plannen voor nieuwe zaal op

TDN
© BRUZZ
24/04/2021

De ambitie om een moderne sportzaal uit de grond te stampen voor Phoenix Brussels verdwijnt in de koelkast. De huidige locatie in Neder-Over-Heembeek wordt wel opgesmukt met het oog op volgend seizoen. Recent doken nochtans gewaagde plannen op voor een nieuwe baskettempel onder het Atomium, maar zoals wel vaker is het prijskaartje niet overbrugbaar.

Ruim een jaar geleden was het voortbestaan van Phoenix Brussels als eersteklasser bedreigd. De verpauperde infrastructuur in de Lombardijestraat in Neder-Over-Heembeek maakte het onmogelijk om een gezonde basketbalploeg op poten te zetten. Sponsoren en investeerders haakten massaal af, vertelde voorzitter André De Kandelaer ons vorig jaar. De jarenlange patstelling dwong de iconische trainer Serge Crevecoeur zelfs tot een vertrek.

Phoenix Brussels rekende op publieke steun voor een nieuwe zaal, vooral omdat voormalig schepen Alain Courtois (MR) regelmatig beloftes deed. “Zijn opvolger (Benoit Hellings, red.) zei ons vanaf het begin dat hij dit dossier niet kon dragen. Steun van de staat konden we vergeten”, licht clubvoorzitter André De Kandelaer toe. Maar rancuneus is hij niet. “Ik apprecieer zijn eerlijkheid. Dat zorgt niet voor frustraties achteraf. We weten waar we aan toe zijn.”

Verhuizen? Onbespreekbaar. We keren onze Brusselse identiteit niet de rug toe

André De Kandelaer

Hellings (Ecolo) regelde wel dat Phoenix een viertal topmatchen per seizoen in Paleis 12 kan afwerken. Dit coronaseizoen speelde de Brusselse basketbalclub er al tien duels, omdat de evenementenhal aan de Heizel toch leegstond. Volgend seizoen - wanneer er hopelijk opnieuw fans welkom zijn - keert Brussels terug naar de regeling van vier topmatchen. “Dat is ook voor ons het maximum. Het moet uitzonderlijk blijven, anders wordt het moeilijk om de fans te mobiliseren”, aldus De Kandelaer. “En natuurlijk heeft ook Paleis 12 zijn eigen programma. Er moet plaats zijn.”

Nieuwe VIP-zaal en tribune

Met enige tegenzin moet de voorzitter van Phoenix Brussels dus het status quo omarmen. “Hoewel dat allerminst onze doelstelling is”, zucht De Kandelaer. Al zijn er wel kleine veranderingen gebeurd. De stad Brussel bezorgde de basketbalclub een VIP-locatie vlak naast de sportzaal in Neder-Over-Heembeek. En deze zomer worden daar ook nieuwe tribunes geplaatst. “Dat zijn enorme verbeteringen die ons in staat stellen om ongeveer 200 sponsors en partners uit te nodigen op de club.”

Ook sportief liep het dit seizoen voor geen meter. Onder coach Ian Hanavan en manager Nikkel Kebsi won Brussels slechts 4 van zijn 22 wedstrijden. Toch gaat de basketbalclub - nog steeds zonder hoofdsponsor met hetzelfde team voort. Bij gebrek aan middelen gaan de plannen voor nieuwe accommodatie voorlopig de koelkast in. “We beginnen opnieuw vanaf nul en zullen privé-investeerders moeten zoeken. Helaas zit er in basketbal geen geld. En probeer maar eens iets te bouwen in Brussel”, aldus De Kandelaer, die een verhuis buiten Brussel zelfs niet overweegt. “We keren onze Brusselse identiteit de rug niet toe.”

Intussen doken er plannen op om tussen de Madridlaan en Trade Mart aan de Heizel een basketbalarena voor 4.000 toeschouwers te bouwen onder de bollen van het Atomium (zie simulatiebeelden). Ideaal gepositioneerd, met parking en openbaar vervoer, en bovendien een gewaagd ontwerp met karakter. Bovendien ook exemplarisch, want de bomen die moeten sneuvelen voor de structuur worden in het gebouw hergebruikt.

Eigenaar van de grond AG Real Estates stelt het voor als locatie voor een nieuw sportcentrum en thuishaven voor Phoenix Brussels. Het project voorziet in VIP-ruimte, restaurants, een oefenterrein, persruimte en zelfs een leefruimte. Enige probleem: het kostenkaartje. Het globale project moet 31 miljoen euro kosten, te veel geld dus. Zowel voor de stad als voor de club zelf. Alain Courtois wilde hier in het verleden de thuishaven voor Phoenix Brussels bouwen voor 8 miljoen euro, wat toen al op kritiek botste.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni