| Een vierende ploeg van Crossing Schaarbeek (archieffoto).

Bekersprookje FC Ganshoren en Crossing Schaarbeek krijgt een vervolg

27/08/2023
Updated: 28/08/2023 13.12u

FC Ganshoren (uit tweede amateur) was net als vorige week de beste in de strafschoppenreeks. Dit keer ten koste van Monceau (derde amateurklasse). Crossing (derde amateur) won in Verviers (tweede amateur) met een doelpunt in blessuretijd, 2-3. De trainer van die laatste club is aangenaam verrast dat de 'mayonaise zo snel pakt'.

De twee Brusselse clubs speelden in tegenstelling tot de vorige ronden zondag allebei een uitwedstrijd. Vooral de prestatie van Crossing Schaarbeek was opvallend. Tot een kwartier voor tijd stond het 2-1 in het krijt tegen de ploeg uit tweede amateur. Toch slaagden de bezoekers erin de wedstrijd te doen kantelen.

FC Ganshoren dwong, net als vorige week tegen Zelzate, de kwalificatie af via de strafschoppen. Na negentig minuten stond het 1-1. In de verlengingen moest Ganshoren lang achtervolgen, nadat Monceau opnieuw op voorsprong was gekomen. Pas in de slotminuut werd het 2-2 via Amali, vanaf elfmeter. Die benutte strafschop zinderde nog na in de strafschoppenreeks die beslissing over kwalificatie moest brengen, want daarin bleven de Brusselaars veel koeler dan hun opponent.

Op 10 september speelt Ganshoren in de zesde ronde thuis tegen Oostende, dat vorig jaar nog uitkwam in eerste klasse. Datzelfde weekend komt ook Crossing in actie. Zij moeten een kwalificatie voor de 1/32ste finales buitenshuis zien af te dwingen. Tegenstander is Elene-Grotenberge, dat net als Crossing ook in derde amateur uitkomt en zondag het hoger gerangschikte Wezel Sport versloeg.

Voor trainer Dave De Herdt, die nog maar pas aan zijn eerste seizoen bij Crossing Schaarbeek is begonnen, komt de overwinning een beetje als een verrassing. "Ik heb gisteren vernomen dat de club er nooit eerder in geslaagd is zo ver door te stoten in de beker van België", klinkt het bij De Herdt.

De verklaring voor dit succes? "Ik denk dat we een goede mix van jeugd en ervaring hebben, en ook wel heel veel talent. Sneller dan ik had verwacht, pakt de mayonaise. Dat is prettig voor een trainer."