| Fans van Union juichen na het tweede doelpunt donderdagavond tegen het Zwitserse Lugano.

Belaagde Union-fans keren liever niet meer terug naar Lotto Park

© BRUZZ
25/08/2023

Supporters van Union werden donderdagavond, voor en na de Europese wedstrijd tegen Lugano in het Lotto Park, belaagd door aanhangers van Anderlecht. "De club zou hier beter lessen uit trekken", zeggen fans. Union is door de incidenten evenwel niet van plan in de toekomst het stadion van Anderlecht te mijden.

Ondanks de overwinning van hun club tegen het Zwitserse Lugano kijkt een grote groep supporters van Union met gemengde gevoelens terug op de heenwedstrijd in de play-offs van de Europa League, donderdagavond in het stadion van Anderlecht. Enkele fans, sommigen aanwezig met hun gezin, werden door supporters van paars-wit belaagd, geslagen en geschopt. Na afloop van de wedstrijd heerste er vooral in de metro een grimmige sfeer, zegt ook de politie, die geen aanhoudingen verrichtte. De woordvoerster van de MIVB meldt dat een metrostel na de wedstrijd een kwartier geblokkeerd stond. "Maar, toen een patrouille ter plaatse kwam, was de rust al teruggekeerd", aldus An Van hamme.

Yoan Yangassa, voormalig jeugdspeler van Union en al vijftien jaar trouwe supporter van de club, vertelt vrijdag over slagen en bedreigingen. "Ik durfde na afloop niet uitbundig te vieren omdat er tientallen fans van Anderlecht rondliepen die uit waren op rellen." Yangassa, lid van de supportersvereniging, bleef gespaard van klappen, maar al zeker twee andere fans verloren tanden na een aanval door paars-witte herrieschoppers. Een andere fan liep een gebroken kaak op.

Yangassa vindt dat het bestuur van zijn club lessen moet trekken uit de gebeurtenissen van donderdagavond. In het najaar van 2022 week Union voor Europese wedstrijden steevast uit naar Leuven. "Daar was de sfeer altijd hartelijk en kwam het nooit tot problemen."

Toen Union eind 2022 besliste om de achtste finale van de Europa League tegen Union Berlin af te werken in het stadion van Anderlecht, stuitte dat op veel weerstand. De harde kern riep zelfs op tot een boycot van het duel, dat in maart 2023 plaatsvond. "Als de directie van Union ons had geraadpleegd - wat nooit gebeurd is - hadden wij ze duidelijk gemaakt dat we nooit bij onze rivalen zouden willen spelen", liet de supportersfederatie toen noteren.

Europese 'thuiswedstrijden'

Zoals bekend mag Union geen Europese wedstrijden spelen in het eigen Joseph Marienstadion, wegens verouderd en niet conform met de geldende UEFA-normen. Volgende donderdag speelt Union tegen Lugano de return van de play-offs in de Europa League. Met de 2-0 van gisteravond heeft de Belgische vice-kampioen van het seizoen 2021-2022 een optie genomen op plaatsing voor de groepsfase van de Europa League.

Union speelt dit najaar sowieso nog drie Europese 'thuiswedstrijden', los van het resultaat in Zwitserland. Omdat Anderlecht ook dit seizoen niet Europees actief is, is het Lotto Park voor fans en bestuur van Union het dichtstbijzijnde alternatief. Maar tientallen supporters hebben het nu blijkbaar gehad met de korte verplaatsing. Yangassa: "Wat mij betreft was gisteren de laatste keer Europees voetbal in dat stadion."

'Hopelijk aangifte'

“Het is zeer jammer dat supporters die naar een voetbalwedstijd willen gaan kijken zich niet veilig voelen rond het stadion,” reageert woordvoerder van Union Maarten Verdoodt. “Als club zullen we er alles aan doen om dit probleem op te lossen tegen de volgende Europese thuiswedstrijd...in het stadion van Anderlecht.”

Daarvoor zal de club in eerste instantie alle informatie verzamelen bij zijn fans en veiligheidsdiensen, en bij politiezone Zuid. “Met de veiligheidsdiensten van Anderlecht zijn we ook in contact, maar aangezien de feiten zich buiten het stadion afspeelden, zal het primair overleg gebeuren met politiezone Zuid,” aldus Verdoodt, die hoopt dat de betrokken supporters aangifte doen bij de politie, zodat die daar gevolg aan kan geven.

Een ding staat vast voor de woordvoerder: “Supporters moeten veilig naar het voetbal kunnen. En daar gaan we als club samen met de politie in de toekomst voor zorgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Union Saint-Gilloise , lotto park , supportersgeweld , Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni