De Gordel, die op 4 september de Vlaamse Rand rond Brussel aandoet, zal dit jaar een beperkter programma hebben. Volgens organisator Carla Galle van Bloso is dat logisch na de feestelijke editie van vorig jaar. Toen blies de Gordel 30 kaarsjes uit.

"Van 30 jaar de Gordel hebben we een echte feesteditie gemaakt met heel wat extra evenementen," legt Galle uit. "Dan is het maar logisch dat je voor de daarop volgende editie niet hetzelfde gaat doen."

Dit jaar staat er onder andere geen mountainbikeparcours op het programma en ook de middagconcerten zijn geschrapt. Daarnaast wordt er in elk trefpunt maar één wandeling en één fietstocht georganiseerd. De honderd kilometer passeert wel nog langs alle trefpunten.

Einde na 30 jaar?
Even was er sprake van dat de 30ste editie meteen ook de laatste zou zijn. De jaarlijkse fiets- en wandelhappening is namelijk sterk verbonden met het Vlaamse engagement in de Vlaamse rand.

Vorige jaar stelde de organisatie dat de Gordel zou ophouden te bestaan als de politieke partijen tot een staatshervorming kwamen. Een jaar later is er echter nog niets veranderd en zitten de partijen nog steeds rond de tafel. "De Gordel heeft gedurende 30 jaar gesensibiliseerd rond de problematiek van de Vlaamse Rand rond Brussel," zegt Galle. "En dat doen we nu dus voor de 31ste keer opnieuw."

De feesteditie van vorig jaar trok maar liefst 80.000 deelnemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni