| Anderlecht-doelman Schmeichel en Genk-kapitein Heynen in overleg met ref Verboomen over de veelbesproken penaltyfase.

Beslissing over herspelen Anderlecht-RC Genk ten vroegste over een week

© BRUZZ
05/01/2024

Het Referee Departement van de Belgische voetbalbond behandelde vrijdagmiddag de klacht van RC Genk over de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de competitiewedstrijd in en tegen Anderlecht, net voor Kerstmis. Een beslissing volgt ten vroegste over een week.

Ter herinnering: op zaterdag 23 december speelden Anderlecht en RC Genk tegen elkaar in het Lotto Park. In de eerste helft ontstond verwarring nadat Genk-speler Sor de bezoekers tijdens een bizarre strafschopfase op een 0-1-voorsprong had gebracht. Scheidsrechter Verboomen besliste op aangeven van de videoscheidsrechters het doelpunt evenwel af te keuren. Sor liep op het moment dat zijn ploegmaat Heynen de penalty trapte namelijk te vroeg het strafschopgebied in en profiteerde daarvan om de bal, die door Anderlecht-keeper Schmeichel was weggebokst, in doel te trappen.

Op de videobeelden was ook te zien dat Anderlecht-speler Yari Verschaeren, net als Sor, het strafschopgebied te snel had betreden. Verboomen noch de videoscheidsrechters hadden dit opgemerkt waardoor de penalty niet werd hernomen (zoals de reglementen nochtans bepalen) maar de partij via een scheidsrechtersbal gewoon verdergezet werd. Na het duel, dat eindigde op een 2-1-zege voor Anderlecht, ontstond een enorm tumult. Twee dagen later besloot RC Genk klacht in te dienen bij het Referee Department (het vroegere beroepscomité) van de voetbalbond. De club eist dat de wedstijd wordt herspeeld.

Vrijdagmiddag kwam de zaak voor. RC Genk vroeg de communicatie tussen de scheidsrechters op en kon afgelopen week alle beelden van die bewuste avond bekijken. Volgens de advocaat van de Limburgse club is er sprake van een vergissing en het verkeerd interpreteren van de spelregels. Ook alle scheidsrechters die op die bewuste avond in de weer waren, werden vrijdag gehoord.

De zitting van vandaag vond achter gesloten deuren plaats. Duidelijk is wel dat het Referee Department nu een advies zal formuleren dat daarna naar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal gaat. Die zal ten vroegste over een week een oordeel vellen over de zaak. Mocht die in het nadeel van RC Genk uitvallen, dan rest de Limburgse club enkel nog een beroepszaak bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

Later meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Anderlecht-RC Genk, var, Jupiler Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni